Εισήγηση ΑΜΑΚ στη ΝΛ: «Τοπικά πολεοδομικά σχέδια Δήμων Λασιθίου. Χρηματοδότηση ΤΠΣ για τους Δήμους Λασιθίου.»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 10:42

Συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ τη Δευτέρα 07 -06- 2021 και ώρα 13.00 μ.μ.

 

Θέμα 3ο: «Τοπικά πολεοδομικά σχέδια Δήμων Λασιθίου. Χρηματοδότηση ΤΠΣ για τους Δήμους Λασιθίου.»

 

Εισηγήτρια: Μαρία Ρουκουνάκη, Π.Μ., Μέλος Ν.Λ.

 

 

Από το υπουργείο ΥΠΕΝ έχει διακηρυχθεί ότι με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης επιθυμεί να προχωρήσει ταχύτατα ο πολεοδομικός σχεδιασμός πανελλαδικά, ως μοναδική ευκαιρία για να αλλάξει η εικόνα της χώρας μας.

Πρώτος στόχος είναι η σύνταξη και ολοκλήρωση των ΤΠΣ (Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων) η μετεξέλιξη δηλαδή των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ που γνωρίζουμε σήμερα. Στα μέχρι τώρα δεδομένα ουσιαστικά καθορίζονταν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης καθώς και οι περιοχές προστασίες, οδικό δίκτυο, καταγραφή ρεμάτων, σημαντικών σημείων κ.α.. Με τα ΤΠΣ προχωράει ο σχεδιασμός λίγο πιο πέρα καθώς περιλαμβάνει επιπλέον ΣΜΠΕ, προκαταρκτική μελέτη γεωλογικής ακαταλληλότητας και προσωρινή οριοθέτηση υδατορεμάτων.

Είναι πολύ σημαντικό να προωθήσουν οι Δήμοι τα ΤΠΣ όπου δεν υπάρχει κανένας χωροταξικός σχεδιασμός. Επίσης σημαντικό είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα στα υπάρχοντα ΣΧΟΟΑΠ και ΓΠΣ να υπάρξουν αναθεωρήσεις, εκμεταλλευόμενοι την χρηματοδότηση αυτή, να αναβαθμιστούν με τις επιπλέον μελέτες που κρίνονται απαραίτητες, ούτως ώστε οι περιοχές που διαθέτουν εργαλεία πρώτου επιπέδου να μην βρεθούν σε υποδεέστερη θέση. Το επόμενο στάδιο είναι να προχωρήσει ο σχεδιασμός στα ρυμοτομικά σχέδια, με ερώτημα αν θα είναι αρχή γενόμενης από το ΤΠΣ ή τα υπάρχοντα ΣΧΟΟΑΠ και ΓΠΣ. Αναφέρει η νομοθεσία ότι σε περίπτωση μη ύπαρξης ΤΠΣ αλλά ΣΧΟΟΑΠ ή ΓΠΣ ακολουθείται η διαδικασία του  ν.2508/1997, αλλά είναι αυτό προς το συμφέρον μας; Ή θα είναι ορθότερο να αναβαθμίσουμε τον σχεδιασμό πρώτου επιπέδου σε ΤΠΣ;

Προτείνουμε να ενημερωθούμε για την υφιστάμενη κατάσταση, τυχόν προβλήματα και το σχεδιασμό  που υπάρχει έτσι ώστε να συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή.

Διαβάστηκε 925 φορές