Εισήγηση AMAK:«Παράταση στην εφαρμογή της μηδενικής κατανάλωσης κτιρίων. »

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 00:00

Συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος την Πέμπτη 9-04-2020 και ώρα 19.00 μ.μ.

 

Θέμα εκτός ημερησίας διάταξης: «Παράταση στην εφαρμογή της μηδενικής κατανάλωσης κτιρίων. »

 

Εισηγητής: Γιάννης Κλάδος, Π.Μ., Μέλος Δ.Ε. (ΑΜΑΚ)

 

 

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

Για το θέμα της μηδενικής κατανάλωσης κτιρίων , μετά την απάντηση του Υπουργείου.

«ΥΠΕΝ: Όχι στην παράταση υποχρέωσης για τα nZEB • Το ΤΕΕ είχε ενημερωθεί έγκαιρα»

 

19:24, 07/04/2020

Αρνείται ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας την παράταση υποχρέωσης σύνταξης Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης που τεκµηριώνει ότι τα νέα κτίρια πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές και τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης κτιρίων σχεδόν µηδενικής κατανάλωσης ενέργειας και την κατάταξη τους στην κατηγορία Α.

Σχετικό αίτημα είχε καταθέσει προς το ΥΠΕΝ το Τεχνικό Επιμελητήριο ενώ και σχετική αναφορά-ερώτηση είχε κατατεθεί στη Βουλή από τη βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη. 

Στην απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός αναφέρει τα εξής:

Σε απάντηση της (α) σχετικής Αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τη Βουλευτή κ. Λιακούλη Ευαγγελία, σας ενηµερώνουµε ότι για την έκδοση οικοδοµικής άδειας νέου κτιρίου, από 1.1.2020, υποβάλλεται Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης που τεκµηριώνει ότι το κτίριο πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές και τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης κτιρίου σχεδόν µηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.
Η εν λόγω υποχρέωση δηµοσιεύθηκε στο ν.4602/2019 (Α’ 45), στις 9 Μαρτίου 2019, εποµένως υπήρχε επαρκής µεταβατική περίοδος για την προετοιµασία του τεχνικού κόσµου που ξεπέρασε τους εννέα (9) µήνες.
Επιπλέον, το ΤΕΕ έχει ενηµερωθεί για την τροποποίηση του ανωτέρω νοµοθετικού πλαισίου, από τις 22 Μαρτίου 2019.
Για πληρέστερη ενηµέρωση σας, σας κοινοποιούµε το υπ. α.π. 23521/163/9-3-2020 έγγραφο της ∆ιεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών & Ενεργειακής Αποδοτικότητας/ΥΠΕΝ.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ
»

 

 

 Προτείνουμε να επανέλθουμε στο θέμα (επιστολή, συνεννόηση με το σύλλογο Μηχανολόγων και με κεντρικό ΤΕΕ) γιατί πρακτικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί και να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα.

 

Διαβάστηκε 651 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 09:14