2η εισήγηση ΑΜΑΚ για την ελεύθερη πρόσβαση των μηχανικών σε υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 00:00

Κατά τη συνεδρίαση της Δ.Ε. στις 04 - 06 - 2020 καταθέσαμε τις θέσεις μας για την ελεύθερη πρόσβαση των μηχανικών  σε υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία. 

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2203-amak-eleytheri-prosvasi-gia-tous-mixanikoys-se-ypothikofylakeia-kai-ktimatologika-grafeia

 

Επανήλθαμε κατά τη συνεδρίαση της Δ.Ε. στις 30-07-2020 με προφορική εισήγηση του Κώστα Μπάκιντα, Αγρονόμου -Τοπογράφου Μηχανικού, μέλους Δ.Ε. (ΑΜΑΚ). Αποστείλαμε σχέδιο επιστολής το οποίο συζητήθηκε κατά συνεδρίαση στις 26-08-2020.

Αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί, με ελάχιστες τροποποιήσεις.

 

Παραθέτουμε το σχέδιο επιστολής : 

 

 

                                ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

Πρεβελάκη & Γρεβενών

712 02 Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ.: 2810 – 342520, 2810-341455

Fax:2810-281128

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: www.teetak.gr

Ηράκλειο, …..-08-2020

 

 

Προς:

 

Πρόεδρο ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό    

 

           

 

Πρόεδρε,

 

Την τελευταία περίοδο με αφορμή τα μέτρα για την πανδημία έχει προκύψει θέμα με την πρόσβαση των μηχανικών σε κάποια υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα επιστολή του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών με επιστολή του στις 19.5.2020, λόγω της παρεμπόδισης πρόσβασης σε μέλη του.

Ο ΔΣΑ έστειλε εξώδικη απάντηση καλώντας τον ΠΣΔΑΤΜ για ανάκληση των περιεχομένων της επιστολής.

Για το θέμα κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στη Βουλή.

 

Στη συνέχεια:

 

Εκδίδεται η 69/2020 γνωμοδότηση από το τμήμα Ε’ του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία καταλήγει: «… Σύμφωνα με τα προεκτεθέντα επί του ερωτήματος που υποβλήθηκε, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (τμήμα Ε’) γνωμοδοτεί ομόφωνα ως εξής: Από το συνδυασμό των διατάξεων του αναβιώσαντος άρθρου 11 του οργανισμού Υποθηκοφυλακείων,  του άρθρου 36 παρ. 2, περ. α του Κώδικα Δικηγόρων, (ν.4194/2013) και του άρθρου 22 παρ. 2 του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών (ν.2318/1955), προκύπτει ότι αυτοπρόσωπη έρευνα στα δημόσια βιβλία που τηρούνται στα Υποθηκοφυλακεία μπορεί να διενεργείται όχι μόνο από δικηγόρους, αλλά και από τους ενδιαφερόμενους πολίτες, αναφορικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους, από τους συμβολαιογράφους …»

 

Αποστέλλεται προς τον Υποθηκοφύλακα Αθηνών η γνωμοδότηση με αρ. 7 (αρ. πρωτ. 3916/29-06-2020) με θέμα ‘’Ερώτημα για το αν επιτρέπεται η έρευνα των βιβλίων  των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων παρά τρίτων μη δικηγόρων΄΄. Η γνωμοδότηση καταλήγει: «Εν κατακλείδι η γνώμη μας είναι ότι η έρευνα στα βιβλία των Ειδικών Υποθηκοφυλακείων λειτουργούντων εις έδρας Πρωτοδικείου και των τηρουμένων εκεί Κτηματολογικών Γραφείων επιτρέπεται να γίνεται μόνον υπό του ενδιαφερομένου, παρισταμένου μετά δικηγόρου, ή υπό δικηγόρου ή υπό δικαστικού επιμελητή, ο οποίος εξάλλου επιτρέπεται να ερευνά τα δημόσια βιβλία που τηρούνται σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία, μέσα στα καθοριζόμενα από το άρθρο 22 παρ. 2 του Κώδικα Επιμελητών Πλαίσια….».

Και οι δύο παραπάνω γνωμοδοτήσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν νομολογία καθ’ υπέρβαση της κείμενης νομοθεσίας.

 

Παράλληλα,

Αποστέλλεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς τους Προϊσταμένους των Υποθηκοφυλακείων της χώρας και την Ένωση Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων το με αρ. πρωτ. οικ.21987 /20-05-2020 έγγραφο το οποίο αναφέρει: ‘’…επισημαίνεται ότι η αυτοπρόσωπη έρευνα δύναται να πραγματοποιείται από:

1.       Ενδιαφερόμενους πολίτες σχετικά με τίτλους ιδιοκτησίας τους και μόνο

2.       Δικηγόρους

3.       Συμβολαιογράφους ή εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους τους

4.      Δικαστικούς επιμελητές’’

Αποστέλλεται από το Ελληνικό Κτηματολόγιο το με αρ. πρωτ. ΓΔ 683/2014633/28-07-2020 έγγραφο προς το ΤΕΕ/ Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου η οποία αναφέρει: «Σχετικά με την υπ. αρ. 435/2020 επιστολή σας προς τους κυρίους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σας γνωρίζουμε, ότι ο Φορέας «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στοχεύοντας στην κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών που ανέκυψαν εκτάκτως λόγω της πανδημίας, αλλά και επιδιώκοντας τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών εξυπηρέτησης πολιτών και επαγγελματιών, σχεδιάζει και παρέχει σταδιακά ηλεκτρονικές υπηρεσίες τόσο προς τους επαγγελματίες, όσο και προς τους πολίτες που συναλλάσσονται με τα Γραφεία και τα Υποκαταστήματα της αρμοδιότητάς του. Ήδη από την 1η Ιουλίου 2019 έχει δοθεί η δυνατότητα στους δικηγόρους να υποβάλλουν

ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στα Κτηματολογικά Βιβλία, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να δοθεί η δυνατότητα αυτή και στους συμβολαιογράφους

 

Συνάδελφοι, στην παρούσα συγκυρία και με αφορμή την πανδημία, αντί να παρέχεται απρόσκοπτη πρόσβαση (κατά προτίμηση ηλεκτρονικά) στα υποθηκοφυλακεία και το κτηματολόγιο σε όλους, ορθώνονται εμπόδια ακόμα και σε επαγγελματίες που η ειδικότητά τους είναι η πλέον σχετική με το κτηματολόγιο, δηλαδή των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών αλλά και γενικότερα των μηχανικών. Τα εμπόδια αυτά  κατά την άποψή μας πηγάζουν καθαρά από συντεχνιακή λογική, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δυσκολία που επιφέρει στην καθημερινότητα των πολιτών μια πιθανή υιοθέτηση απόψεων, όπως αυτές του ΔΣΑ.

Πολλές από τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις μεταβιβάσεις σήμερα σε περιοχές με λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία οφείλονται στην επικράτηση παρόμοιων απόψεων που  καθιστούν το Εθνικό Κτηματολόγιο αντί για δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης σε τροχοπέδη. Για παράδειγμα, για να γίνει μια μικρή διόρθωση λανθασμένων ορίων σε μη αμφισβητούμενα ακίνητα από τους ιδιοκτήτες τους, απαιτείται πολλές φορές δικαστική απόφαση.

 

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του παραλογισμού, αναφέρω ενδεικτικά ότι ένα Τοπογραφικό Διάγραμμα για να χρησιμοποιηθεί για συμβολαιογραφική πράξη, απαιτείται να αναρτηθεί σε ειδική εφαρμογή για μηχανικούς στη σελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου και να εκδοθεί Αποδεικτικό με Κωδικό Ηλεκτρονικής Δήλωσης. Επίσης για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στα όρια ενός ακινήτου στο Εθνικό Κτηματολόγιο απαιτείται η σύνταξη Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών που και αυτό με τον ίδιο τρόπο αναρτάται. Στους μηχανικούς που εκπονούν τις ειδικές αυτές μελέτες για το Κτηματολόγιο, θέλουν να εμποδίσουν την πρόσβαση σε αυτό!

Υπάρχουν βεβαίως πάρα πολλές περιπτώσεις, εκτός τις προαναφερθείσες, που απαιτείται η έρευνα στα βιβλία των υποθηκοφυλακείων ή στις εγγραφές του κτηματολογίου όπως για παράδειγμα η ανάγκη για να προσδιορίσουμε – ως μηχανικοί – την ιστορικότητα ενός ακινήτου που μπορεί να επηρεάζει την οικοδομησιμότητα αυτού, ή τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών για την οποία τον πίνακα και τα σχέδια πάλι μηχανικός έχει εκπονήσει.

Για να καθησυχάσουμε τους φίλους και συνεργάτες μας δικηγόρους να τους πούμε – αν και δεν νομίζω κανείς να φοβήθηκε κάτι τέτοιο – ότι δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε αντιποίηση του δικού τους επαγγέλματος και να ασχολούμαστε με έλεγχο τίτλων ή βαρών ή οτιδήποτε άλλο είναι δική τους δουλειά. Όταν λέμε πρόσβαση και έρευνα, εννοούμε ξεκάθαρα για να κάνουμε τη δουλειά μας ως μηχανικοί.

Πιστεύουμε ότι ο εργαζόμενος δικηγόρος, με τον οποίο καθημερινά συνεργαζόμαστε και από κοινού πηγαίνουμε για να λύσουμε υποθέσεις στα κτηματολογικά γραφεία, δεν  ασπάζεται τις απόψεις του ΔΣΑ. Είμαστε σίγουροι ότι και αυτός επιθυμεί τη διεκπεραίωση των υποθέσεων σε ταχύτερο χρόνο και καταλαβαίνει την ανάγκη να μην παρεμποδίζεται το έργο των μηχανικών. Άλλωστε ζήσαμε όλοι την περίοδο του lockdown και είδαμε τις υποθέσεις μας να βαλτώνουν και να μην μπορούμε να διεκπεραιώσουμε τίποτα.

Με βάση τις παραπάνω σκέψεις, ίσως δεν είναι εξηγήσιμες με την κοινή λογική οι απόψεις περί αποκλεισμού μηχανικών και πολιτών από τα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, όταν μάλιστα η ίδια η νομοθεσία αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα βιβλία των μεταγραφών και τα βιβλία των υποθηκών «είναι δημόσια και προσιτά στον καθένα που θέλει να τα συμβουλευτεί». 

Άραγε τι ήθελε να πει ο ΔΣΑ με την ανακοίνωσή του, μήπως ότι ο μηχανικός για να κάνει τη δουλειά του χρειάζεται μεσάζων δικηγόρο; Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

 

Με ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ κατά τη συνεδρίασή της στις 30-07-2020 σας στέλνουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου να αναδείξουμε το θέμα και ζητώντας την παρέμβαση του κεντρικού ΤΕΕ.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                Για τη ΔΕ,

                                                                                                                                                              Ο Πρόεδρος

Κοινοποίηση:

- Προέδρους Περιφερειακών Τμημάτων ΤΕΕ

- Ελληνικό Κτηματολόγιο

- Πανελλαδικοί Σύλλογοι μηχανικών

- Συμβολαιογράφοι

- Δικηγορικοί Σύλλογοι

 

Εσωτερική διανομή:

-  Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ

-  Προεδρείο  Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ

-  Πειθαρχικό Συμβούλιο ΤΕΕ/ΤΑΚ

-  Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου

-  Εκπρόσωποι παρατάξεων ΤΕΕ/ΤΑΚ

-  Γραφείο μηχανικών

-  Σύλλογοι Μηχανικών- 

-  Χρονολογικό Αρχείο

-  Μέλη ΤΕΕ/ΤΑΚ

-  Ιστοσελίδα ΤΕΕ/ΤΑΚ

Διαβάστηκε 790 φορές