* ΑΜΑΚ: Αγωνιστική πορεία 16 χρόνων για τους μηχανικούς και την Κρήτη

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 08:54

 

24 Αυγούστου 2016                                             

 ΑΜΑΚ: Αγωνιστική πορεία 16 χρόνων για τους μηχανικούς και την Κρήτη

 

Πριν από 16 χρόνια – το 2000 - συγκροτήσαμε την παράταξη «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης» ενώνοντας δυνάμεις από καιρό δραστήριες στο ΤΕΕ/ΤΑΚ. Στην ιδρυτική  διακήρυξη γράφαμε:

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ - ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

«Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα υποχωρήσεων σε ζητήματα επιστήμης, αισθητικής, ποιότητας ζωής και του έργου μας, βιώνουμε μια παρατεταμένη περίοδο υποβάθμισης του ρόλου και του κύρους του μηχανικού. Η πολιτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών μας τοπικά και κυρίως πανελλαδικά, όπως προκύπτει από τον μέχρι σήμερα συσχετισμό δυνάμεων, αποδείχθηκε πως δεν μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας. Αδυνατούν να ανοίξουν νέους δρόμους γιατί αυτό προϋποθέτει ρήξεις με δομές, αντιλήψεις, πρόσωπα, πράγμα που γενικώς αποφεύγεται. Αναδείχθηκε έτσι σαν ΚΥΡΙΑΡΧΗ η ανάγκη ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ μέσα από ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ. Μια κίνηση που θα ξεκινά και θα στηρίζεται αποκλειστικά στους συναδέλφους, ιδιαίτερα στους νέους, που θα επιφέρει σημαντική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, θα αναδείξει τη φωνή των μηχανικών, τα προβλήματα και τις ανάγκες των μηχανικών της περιφέρειας.».

Η στάση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, με δεδομένη την κρίση, όχι μόνο της οικονομίας και του επαγγέλματος, αλλά και της συγκρότησης και έκφρασης κάθε συλλογικότητας, που ασφυκτιά κάτω από την πρωτοφανή ενίσχυση συγκεκτρωτικών δομών με παντελή έλλειψη δημοκρατίας.

Κύριο χαρακτηριστικό της παράταξης μας είναι η αυτονομία της. Η ανεξάρτητη παρουσία της στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ επισφραγίζει το χαρακτήρα της και έχει αποδειχθεί για μας  πολύτιμη και για άλλους ενοχλητική.

Η αυτονομία δεν είναι αυτοσκοπός.

Σηματοδοτεί το δημοκρατικό δικαίωμα να αναδεικνύει κάθε περιφερειακή δύναμη την περιφερειακή ταυτότητά της και να εκφράζεται απ’ ευθείας και όχι με αντιπροσώπευση.

Σηματοδοτεί και την ξεχασμένη έννοια της περιφερειακής ανάπτυξης. Αναφερόμενοι στην περιφερειακή ανάπτυξη δεν εννοούμε τη διασπορά μεγάλων έργων στην περιφέρεια, αλλά τα έργα εκείνα που στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες  αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου.

 

Από τότε και μέχρι σήμερα, η παρουσία της ΑΜΑΚ στα όργανα των μηχανικών είναι διαρκής. Η συμμετοχή μας με ψηφοδέλτιο και στην κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, μας εξασφάλισε –εκτός από την εκλογή μας στην κεντρική Αντιπροσωπεία- τη δυνατότητα παρουσίασης των απόψεών μας σε εβδομαδιαία βάση, στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ, με αποτέλεσμα να γνωριστούμε και να συνεργαζόμαστε με συναδέλφους απ’ όλη την Ελλάδα. Σ’ αυτή τη σχέση, αυτό το διάλογο, επιχείρησε να βάλει ένα τέλος, η διακοπή της έκδοσης του Ενημερωτικού Δελτίου και στη συνέχεια η υποκατάστασή του με το μονόλογο της νέας ηλεκτρονικής έκδοσης.

Για να αποκτήσουμε ένα ακόμα βήμα ανεξάρτητης ενημέρωσης, πήραμε την πρωτοβουλία έκδοσης εφημερίδας, που επί σειρά ετών στέλναμε σε όλους τους συναδέλφους της Ανατολικής Κρήτης αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Οι συνάδελφοι μας τίμησαν στις εκλογικές αναμετρήσεις, με πολύ καλά αποτελέσματα με αποκορύφωμα την τελευταία, το 2013 όπου η ΑΜΑΚ αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη στο ΤΕΕ/ΤΑΚ με πολύ υψηλά ποσοστά:

Στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ στο Ν. Ηρακλείου έφτασε το 47% και συνολικά στην Ανατολική Κρήτη το 43,3!

Στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ κέρδισε τις 2 από τις 4 έδρες της Ανατολικής Κρήτης!

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΤΕΕ/ΤΑΚ άγγιξε το 59%!

 

Σε Δελτίο Τύπου μετά τη συγκρότηση των οργάνων στο ΤΕΕ/ΤΑΚ γράφουμε:«Προϊόν συνδιαλλαγής η διοίκηση στο ΤΕΕ- ΤΑΚ.

Ολοκληρώθηκε η εκλογή των οργάνων στο ΤΕΕ-ΤΑΚ.                                   

Επισφραγίστηκε η '' συμφωνία κάτω από το τραπέζι '' και το μοίρασμα των θέσεων σε Διοικούσα Επιτροπή και Αντιπροσωπεία μεταξύ της ΠΑΣΚ και της ΔΚΜ αλλά και της ΔΕΜ, με την Πανεπιστημονική να δηλώνει "παρών" (άραγε πιστεύουν χωρίς ευθύνη;)

.....αυτό το ζούμε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια!!!

......Κατά την προσφιλή τους και δοκιμασμένη πρακτική συνεργάζονται για μια ακόμη φορά για να συνεχίσουν το χορό της διαπλοκής, της αδιαφάνειας των προσωπικών επιδιώξεων…

Μόνο που αυτή τη φορά είναι ακόμα πιο ανήθικη η συνδιαλλαγή μια που πετάει έξω από τη Διοίκηση του ΤΕΕ – ΤΑΚ μια παράταξη με ποσοστό 43,27 % και με τη δεύτερη παράταξη 10 μονάδες πίσω!! ».

Σήμερα οι μηχανικοί αλλά και ολόκληρη η κοινωνία  ζουν μια  σκληρή  πραγματικότητα  που τους βάζει μπροστά  στο δίλημμα  αν θα  συμπαραταχθούν με αυτούς που προσπαθούν να  σώσουν τα κεκτημένα ή με όσους θέλουν και προσπαθούν να  διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις  για  νέους ρόλους , νέες σχέσεις και νέους στόχους  στην εργασία και στη ζωή τους. 

Εμείς θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να τιμήσουμε την ψήφο των συναδέλφων που θα μας στηρίξουν. Με την ισχυρή παρουσία μας στα όργανα του ΤΕΕ και του ΤΕΕ/ΤΑΚ θα παλέψουμε για ένα άλλο ΤΕΕ στην υπηρεσία των συναδέλφων και της κοινωνίας, για μια άλλη Ελλάδα.

αυτό κάνουμε ήδη και συνεχίζουμε.........

 

       

 

                                          

Διαβάστηκε 2389 φορές