εξοικονομώ κατά των οίκων, του Κρίτωνα Αρσένη

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014 09:24

Όταν ο υπουργός περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής κ. Μανιάτης ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης αν θα ψηφίσει η Ελλάδα υπέρ των υποχρεωτικών ευρωπαϊκών στόχων για την ενεργειακή εξοικονόμηση είπε με έμφαση πως ναι. μετά την πρόσφατη ψηφοφορία αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα τους καταψήφισε. με την ψήφο της Ελλάδας οι στόχοι δεν πέρασαν. Γιατί ο κ. Μανιάτης είπε ψέματα; Γιατί η ψήφος αυτή της κυβέρνησης ήταν επιζήμια για την πραγματική ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά;

Το πρώτο ερώτημα πρέπει να απαντηθεί από τον ίδιο δημόσια. Σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα το δημόσιο ψέμα αποτελεί λόγο παραίτησης.
Αναφορικά με το δεύτερο ζήτημα η ιστορία είναι εν πολλοίς γνωστή. Είμαστε η χώρα που έχει από τα πιο σπάταλα – ενεργειακά – σπίτια και κτίρια στην Ευρώπη. Δυόμισι φορές πιο σπάταλα από ότι η παγωμένη Σουηδία και τρεις φορές από ότι η επίσης παγωμένη Φινλανδία.

Οι υποχρεωτικοί ευρωπαϊκοί στόχοι για ενεργειακή εξοικονόμηση θα σήμαιναν κατεύθυνση πόρων προς την πραγματική ελληνική οικονομία και ελάφρυνση κόστους θέρμανσης και ψύξης των νοικοκυριών. Σημαντικοί πόροι του ΕΣΠΑ θα έπρεπε και πρέπει να στραφούν προς την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων και ιδιωτικών κατοικιών, με προτεραιότητα στα σπίτια των φτωχότερων συμπολιτών μας. Οι πόροι αυτοί θα διατίθεντο για να μονώσουμε σωστά τα σπίτια μας, να βάλουμε δίπλα τζάμια, καλύτερα κουφώματα, ώστε να μειώσουμε θεαματικά τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης των σπιτιών μας. Θα διατίθεντο επίσης για να βάλουμε ηλιακούς θερμοσίφωνες, ώστε να μειώσουμε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, αλλά και φωτοβολταϊκά συνδεδεμένα με το δίκτυο ηλεκτρισμού ώστε το σπίτι μας να συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα μέσα από την παραγωγή ενέργειας.

Για να τα κάνουμε όλα αυτά πρέπει να αγοράσουμε κουφώματα, μονωτικά υλικά και υλικά κατασκευής, ηλιακούς και φωτοβολταϊκά. Όλα αυτά η χώρα μας τα παράγει. Έχουμε βιομηχανία κουφωμάτων, μονωτικών υλικών, υλικών κατασκευής, παράγουμε ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά πάνελ. Επίσης θα πρέπει να απασχολήσουμε τεχνικούς, μαστόρους, οικοδόμους, μια από τις κατηγορίες συνανθρώπων μας δηλαδή που χτυπήθηκαν δραματικά από την ανεργία.

Όμως οι μικρές οικοδομικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή. Αρκείται στην περιορισμένη και προβληματική χρηματοδότηση των νοικοκυριών μέσω τραπεζών και του “εξοικονομώ κατ’ οίκον”, την ίδια ώρα που ανακοινώνει την ανάθεση στους μεγάλους εργολάβους μέσω ΣΔΙΤ της ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων. μάλιστα στις πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης προβλέπει μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας από τα ΣΔΙΤ τη δημιουργία 15.000 θέσεων εργασίας και ότι με 220 εκ. ευρώ δημόσιων πόρων, η οικονομία θα έχει ένα όφελος 1 δισ. Αν αυτό ισχύει, γιατί καταψήφισε τους στόχους εξοικονόμησης;

Αυτό που καταψήφισε η κυβέρνηση είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας προς όφελος των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Για τους “μικρούς” άλλωστε η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Θέλει, με κάθε κόστος, όλες οι σημαντικές δραστηριότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συγκεντρωθούν στα χέρια των μεγάλων, οι αυτοαπασχολούμενοι να γίνουν υπάλληλοι ή να δραστηριοποιούνται σε τομείς που, προς το παρόν, δε συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των μεγάλων επιχειρήσεων. Η έλλειψη υγιούς οράματος για την απαραίτητη παραγωγική ανασυγκρότηση οδηγεί και στην μονοκαλλιέργεια νέων καφετεριών και φαστφουντάδικων αυτή την περίοδο.

Με λίγα λόγια αυτό που ζούμε είναι ότι τα μεγάλα συμφέροντα σχεδιάζουν εκ του μηδενός την αναδιανομή οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, παίρνουν για τους ίδιους ότι θεωρούν προσοδοφόρο και αφήνουν ότι προς το παρόν δεν τους ενδιαφέρει στα χέρια των μικρών επιχειρήσεων. Πετρέλαια, ορυκτά, ενέργεια στους μεγάλους, φραπέδες και σάντουιτς στους μικρούς.
Το καίριο ερώτημα είναι αν το κάνουν γιατί έχουν μια διαφορετική άποψη για το πώς να βγούμε από την κρίση. Αρκεί να δούμε την τελευταία αποκάλυψη για την σοκαριστική παραβίαση του δημοσίου συμφέροντος από την κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά καταστροφική εξόρυξη στις Σκουριές. Η εκεί πολυεθνική είχε κέρδη πάνω από 7εκατ. ευρώ, για τα οποία δεν πλήρωσε ούτε δραχμή στην Ελλάδα, καθώς φορολογείται στα νησιά Μπαρμπέιντος.

Όπως προκύπτει, αυτή η κυβέρνηση προωθεί ενεργά την εξοικονόμηση. μια εξοικονόμηση όμως διαφορετική από αυτή που ζητάμε εμείς. Προωθούν την εξοικονόμηση των μεγάλων σε βάρος των μικρών. μια διαφορετική παραγωγική ανασυγκρότηση είναι κοινωνικά και οικονομικά απαραίτητη και θα είναι πετυχημένη εφόσον έχει στο επίκεντρο το περιβάλλον, τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Κρίτων Αρσένης

πηγή : περιοδικο ΟΙΚΟΤΡΙΒΕΣ

 

 

 
Διαβάστηκε 3089 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014 09:45