Εισήγηση Αντώνη Ανηψητάκη στη ΔΕ «Προτάσεις για δίκαιη και αντιγραφειοκρατική διεκπεραίωση πολεοδομικών υποθέσεων».

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 09:42

Σητεία, 26-5-2022

 

Εισήγηση στη Διοικούσα του ΤΕΕ-ΤΑΚ  

 

κατά τη συνεδρίαση της Δ.Ε. την Πέμπτη 02 Ιουνίου 2022

 

από τον Αντώνη Ανηψητάκη ΠΜ, πρώην μέλος της Δ.Ε. και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

 

Θέμα: Προτάσεις για δίκαιη και αντιγραφειοκρατική διεκπεραίωση πολεοδομικών υποθέσεων

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

θέλω κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω για την ευαισθησία  σας να θέσετε σε συζήτηση το θέμα που σας έθεσα υπ’ όψιν με επιστολή που σας κοινοποίησα από 10/5 και έχει ως θέμα μια απίστευτη γραφειοκρατική καθυστέρηση 4 και πλέον χρόνων στην διεκπεραίωση μιας υπόθεσης. Η σημερινή συζήτηση δείχνει τη διάθεσή σας να βοηθήσετε ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοια ζητήματα, που σε δύσκολες εποχές κάνουν τη ζωή των συναδέλφων δυσκολότερη, αλλά και δυσχεραίνουν γενικότερα την οικονομία της χώρας.

 

Προς διευκόλυνσή σας, αλλά και για οικονομία χρόνου επισυνάπτω την επιστολή μου μαζί με την απάντηση του προϊσταμένου της Υ.ΔΟΜ Σητείας στον οποίο την είχα απευθύνει. Θεωρώ εξ άλλου πολύτιμη τη συμμετοχή του, ώστε να φωτιστεί πληρέστερα το πρόβλημα και να αναζητηθούν οι καλύτερες κινήσεις για την αντιμετώπισή του. 

 

Συνοψίζω τις προτάσεις μου σε δυο άξονες, σε έναν γενικό που αφορά συνολικά το Δημόσιο και έναν ειδικό που αφορά την υποστελεχωμένη πράγματι Υ.ΔΟΜ Σητείας.

 

1.             Πολλές πολεοδομικές - και όχι μόνον - υποθέσεις απαιτούν χρονοβόρες εγκρίσεις από διάφορες συναρμόδιες υπηρεσίες. Πρέπει νομίζω για λόγους δικαιοσύνης η σειρά προτεραιότητας εξέτασης  μιας υπόθεσης να καθορίζεται, όχι από το πρωτόκολλο της κάθε υπηρεσίας, αλλά από την ημερομηνία που μια υπόθεση υποβλήθηκε το πρώτον σε Δημόσια Υπηρεσία. Για την γρήγορη αντιγραφειοκρατική διεκπεραίωση των λεγομένων μεγάλων επενδύσεων έχουν θεσπιστεί όροι όπως το FastTrackκαι το OneStopShop. Το ελάχιστο που μπορούμε να ζητήσουμε για τις υπόλοιπες επενδύσεις -οι οποίες αθροιστικά μπορεί και να έχουν ωφελιμότερο αποτύπωμα στην εθνική και τοπική οικονομία - είναι να θεσπιστεί αυτή η αρχή για τη σειρά προτεραιότητας. Νομίζω πως το ΤΕΕ-ΤΑΚ άμεσα ή σε συνεργασία με το κεντρικό ΤΕΕ μπορεί να αιτηθεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτό το αίτημα.

 

2.             Η Πολεοδομία Σητείας ταλανίζεται από την έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα οι χρόνοι διεκπεραίωσης υποθέσεων να καθυστερούν ιδιαίτερα. Ωστόσο πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρώ χρήσιμα τα εξής;

 

                -               Το φύλλο ελέγχου να γίνεται άπαξ και να μην επανέρχεται η υπηρεσία με νέες παρατηρήσεις εκτός και αν αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία που προσκομίζονται. 

                -               Όταν οι συνάδελφοι υποβάλλουμε τις διορθώσεις η υπόθεση να διεκπεραιώνεται άμεσα, να μην ξαναμπαίνει δηλαδή η υπόθεση στην ουρά.

 

Επιτρέψτε μου τέλος ως παλιός συνάδελφος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και της Αντιπροσωπείας με την σημερινή ευκαιρία να θυμηθώ μια παλιά σχετική πρότασή μου που ίσως διατηρεί κάποια αξία. Είχα προτείνει να συσταθεί στο ΤΕΕ-ΤΑΚ μια επιτροπή που θα είχε ως τίτλο “οι Μηχανικοί για τους Μηχανικούς” και θα απαρτίζονταν από έμπειρους συναδέλφους δημόσιους υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες. Η επιτροπή θα εξέταζε θέματα που δημιουργούν τριβές και καθυστερήσεις και θα συμφωνούσε σε κάποιες κατευθύνσεις προς τους συναδέλφους που θα έκαναν την επαγγελματική ζωή όλων μας καλύτερη.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη δυνατότητα που μου δώσατε, ευχαριστώ ιδιαίτερα την Ειρήνη για τη συνεργασία.

Διαβάστηκε 485 φορές