Στα 3 του Νοέμβρη διεξάγονται οι εκλογές του ΤΕΕ.
Το ΤΕΕ, ένας «σύμβουλος της πολιτείας» με ταξικές διαστρωματώσεις (ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάλληλοι, εργολήπτες κ.λ.π.) και με διαφορετικά συμφέροντα, έχει «ταλαιπωρηθεί» εδώ και δεκαετίες από τη διακυβέρνηση των δυο παρατάξεων που πρόσκεινται κύρια στα δυο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα μετά το 1974· αποτέλεσε και αποτελεί ένα ιδιόμορφο «θερμοκήπιο» πολιτικών στελεχών που έχουν αναρριχηθεί σε κυβερνητικές θέσεις.
Όλοι αυτοί τώρα και χρόνια ισχυρίζονται ότι «συμβουλεύουν» την πολιτεία και «προασπίζουν» τα συμφέροντα των μηχανικών.
Ουσιαστικά όμως, προσφέρουν τεχνικές «συμβουλές» για την εφαρμογή των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών (μεγάλα έργα, παραχώρηση εθνικών οδών, λιμανιών, αεροδρομίων και όλου του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της χώρας).
Από την άλλη «καταπίνουν» την σταδιακή υποβάθμιση των μηχανικών με χαρακτηριστικά παραδείγματα, τις διατάξεις του πρόσφατου αναπτυξιακού νόμου : Στα άρθρα 169–171 ορίζονται «νέες ευέλικτες διαδικασίες» αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, των πτυχίων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων μέσω του Υπ. Παιδείας· πτυχίων μη αναγνωρισμένων ακαδημαϊκά από το Σύνταγμα της χώρας μας, ιδιωτικών ιδρυμάτων σε σύμπραξη με ξένα ιδρύματα, τα οποία θα αποκτούν ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των εγχώριων Πολυτεχνείων.
Αυτές τις διατάξεις τις υπερψήφισε στη Βουλή, ως Βουλευτής της Ν.Δ και υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ με την παράταξη Δ.Κ.Μ. κος Σενετάκης, ενώ ο συνυποψήφιος της ίδιας παράταξης, πρώην Αντιδήμαρχος, κος Ρασούλης έχει πάθει αφωνία για αυτές τις διατάξεις.
Αυτοί οι «συνάδελφοι» ζητούν την ψήφο των Μηχανικών, ενώ υπερψηφίζουν την υποβάθμισή τους !
Και για να μην «αδικώ» βέβαια την παράταξη openTEE (πρώην ΠΑΣΚ-Μ), μάλλον ξέχασε να μας πει τι θέση της για αυτές τις διατάξεις !
Αυτές οι παρατάξεις και οι «παράγοντες» διαμορφώνουν το λεγόμενο «σύστημα ΤΕΕ» !
Κόντρα σε αυτό το «αλγεινό» κλίμα, επιμένοντας ριζοσπαστικά και ενωτικά για 19 ολόκληρα χρόνια η ΑΜΑΚ, ως πλατύ ενωτικό σχήμα με ψηφοδέλτια τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, αντιπαλεύει αυτό το «σύστημα ΤΕΕ» και παρεμβαίνει στα όργανά πυροδοτώντας αλλαγές πάντα με σθεναρότητα και αγώνες.
Είναι γνωστό ότι, η ΑΜΑΚ είναι μια παράταξη χωρίς κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις που δεν πούλησε και ούτε θα «πουλήσει» και τώρα την ψήφο των μηχανικών.
Οι μέχρι τώρα «νοικοκυραίοι» του ΤΕΕ [Δ.Κ.Μ.- ΠΑΣΚ-Μ (με διάφορα ονόματα)], μέχρι το 2016 διακυβέρνησαν, «συνεργαζόμενα» το τοπικό ΤΕΕ, σε ευθεία εξάρτηση από τα πολιτικά τους κόμματα (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) στηρίζοντας όλες τους τις επιλογές !
Απέναντι σ΄αυτή την «αλγεινή» πραγματικότητα φαίνεται αναγκαία πλέον, η σημασία της συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογές στο τοπικό ΤΕΕ, διότι στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές, στα πλαίσια της «κανονικότητας», θα ενταθούν οι προσπάθειες «ποδηγέτησης» του ΤΕΕ με στόχο, να το καταστήσουν «άβουλο όργανο» χωρίς αντιστάσεις για αυτά που ετοιμάζει η κυβέρνηση σχετικά με όλα τα σημαντικά ζητήματα των μηχανικών (ασφαλιστικό, επαγγελματικά, εργασιακά, έργα στην περιφέρεια Κρήτης).
Οι μηχανικοί, και ιδιαίτερα οι νέοι, αυτή τη φορά, οφείλουν να έχουν την πλήρη εικόνα για όσα έχουν συμβεί εντός του ΤΕΕ και να κάνουν τις επιλογές τους με κριτήριο, τους συλλογικούς αγώνες, για την «απόκρουση» τέτοιων πολιτικών.
Είναι γνωστό ότι, οι αναφερόμενες παρατάξεις εμφανίζονται προσχηματικά «αντίπαλες», αλλά μετεκλογικά θα εφαρμόσουν τις ίδιες πολιτικές και θα «μοιράσουν» τις καρέκλες, τις οποίες και θα «εξαργυρώσουν» στην πολιτική και κομματικής τους αναρρίχηση.
Μήπως όμως «ήρθε η ώρα να χωρίσει η ήρα από το στάρι» ;
Η μαζικότητα βέβαια είναι η «Λυδία λίθος» για τον διαχωρισμό !
Οι μηχανικοί της Ανατολικής Κρήτης και ιδιαίτερα οι νέοι οφείλουν :
-Να δώσουν αγωνιστικό παρόν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτιά της μόνης αυτόνομης, ριζοσπαστικής, ενωτικής παράταξης, την ΑΜΑΚ.
-Να δυναμώσουν τις φωνές αντίστασης που πρέπει να υπάρχουν εντός Τ.Ε.Ε. αμέσως μετά τις εκλογές και να συμμετέχουν στους συλλογικούς αγώνες που θα πραγματοποιηθούν εντός και εκτός ΤΕΕ το επόμενο διάστημα, χωρίς συναλλαγές, χωρίς εξαρτήσεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
-Να συγκρίνουν το έργο που παρήγαγε η ΑΜΑΚ στον ενάμιση χρόνο προεδρίας του ΤΕΕ/ΤΑΚ.
-Να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα είναι μόνοι τους στα δύσκολα χρόνια που έρχονται και ότι η ψήφος τους δεν θα πάει χαμένη ψηφίζοντας την ΑΜΑΚ και δεν θα την «εξαργυρώσει» σε κομματικές και κυβερνητικές αναρριχήσεις.
*Ο Σήφης Φανουράκης είναι Αρχιτέκτονας – μηχ/κός MSc
Υποψήφιος για το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΤΕΕ/ΤΑΚ, με την ΑΜΑΚ
Πηγή: https://www.candiadoc.gr/2019/10/31/ekloges-toy-tee-mipos-irthe-i-ora-na-chor/