ΑΜΑΚ : Μην τρομάζετε… ένα μαζικό κίνημα είναι!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 16:56

 

ΑΜΑΚ : Μην τρομάζετε… ένα μαζικό κίνημα είναι!

 

ΤουΣήφη Φανουράκη*

 

Στις 3 του Νοέμβρη διεξάγονται οι εκλογές του ΤΕΕ.

 

Το στίγμα αυτών των εκλογών διαμορφώνεται και από την συμμετοχή της ΑΜΑΚ στο προεδρείο του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

 

Είναι γνωστό ότι, το ΤΕΕ είναι ένας «συντεχνιακός» μηχανισμός με αντιμαχόμενες ταξικές διαστρωματώσεις των μηχανικών. Έχει ταλαιπωρηθεί εδώ και δεκαετίες από τη διακυβέρνηση των δυο «κυβερνητικών» παρατάξεων που κυβέρνησαν τη χώρα μετά το 1974. Αποτέλεσε και αποτελεί το πολιτικό «θερμοκήπιο» πολιτικών στελεχών που έχουν αναρριχηθεί σε κυβερνητικές θέσεις.

 

Είναι γνωστό επίσης ότι, το φαινόμενο της πληθώρας των εκλογικών συνδυασμών εκφράζει την πολυδιάσπαση των συνδικαλιστικών χώρων – ιδιαίτερα των αριστερών – δεν βοηθά στην αλλαγή των συσχετισμών και στη ανατροπή των «ισορροπιών» στη διακυβέρνηση του ΤΕΕ.

 

Σε αυτό το κλίμα, είναι ζητούμενο αν η αγανάκτηση των μηχανικών και ιδιαίτερα των νέων, θα εκφραστεί ως ψήφος διαμαρτυρίας ή ως αποχή από τις εκλογές.

 

Μήπως όμως «ήρθε η ώρα να χωρίσει η ήρα από το στάρι» ;

 

Βέβαια, μόνο η μαζικότητα είναι αυτή που μπορεί να κάνει τον διαχωρισμό. Αν απουσιάζει η μαζικότητα, τότε κυριαρχεί η διαδικασία της «ομφαλοσκόπησης», η οποία δεν μπορεί να παράγει κανένα πολιτικό αποτέλεσμα.

 

Κόντρα σε αυτό το αλγεινό κλίμα και επιμένοντας, αριστερά, ριζοσπαστικά και ενωτικά, για 19 ολόκληρα χρόνια υπάρχει ένα πλατύ ενωτικό σχήμα με την επωνυμία ΑΜΑΚ, με ψηφοδέλτια τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά. Αντιπαλεύει το «σύστημα ΤΕΕ» και παρεμβαίνει στα όργανά, πυροδοτώντας αγώνες.

 

Η ΑΜΑΚ είναι ένα σχήμα συνδικαλιστικό χωρίς εξαρτήσεις. Είναι ένα μαζικό κίνημα μηχανικών στην Ανατολική Κρήτη, που από το 2010 προηγείται σε ψήφους. Είναι ένα μαζικό κίνημα που δεν θα «πουλήσει» την ψήφο των μηχανικών.

 

Οι μέχρι τώρα «νοικοκυραίοι» του ΤΕΕ τρόμαξαν, ιδιαίτερα, από την επιτυχή διακυβέρνηση του ΤΕΕ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο προεδρίας της ΑΜΑΚ. Τρόμαξαν και σε αυτές τις εκλογές βάζουν στα ψηφοδέλτιά τους : η μεν ΔΚΜ (φιλοκυβερνητική παράταξη) τον νυν Βουλευτή και τον πρώην Αντιδήμαρχο, η δε #open TEE(η άλλοτε ΠΑΣΚ-Μ), τα πρωτοκλασάτα στελέχη της στο χώρο των υπαλλήλων μηχανικών.

 

Άλλωστε, αυτά τα δυο σχήματα μέχρι το 2016 διακυβέρνησαν «συνεργαζόμενα» το τοπικό ΤΕΕ, σε ευθεία εξάρτηση από τα πολιτικά τους κόμματα (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ), αποτελούσαν τους «νοικοκυραίους» του ΤΕΕ.

 

Απέναντι σ΄αυτή την αλγεινή πραγματικότητα για τον κλάδο των μηχανικών, είναι ζητούμενο να αναδειχθεί : η σημασία της συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογές στο τοπικό ΤΕΕ διότι, στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές, στα πλαίσια της «κανονικότητας», θα ενταθούν οι προσπάθειες «ποδηγέτησης» του ΤΕΕ με στόχο, να το καταστήσουν «άβουλο όργανο» χωρίς αντιστάσεις για αυτά που ετοιμάζει η κυβέρνηση σχετικά με όλα τα σημαντικά ζητήματα των μηχανικών (ασφαλιστικό, επαγγελματικά, εργασιακά, έργα στην περιφέρεια Κρήτης).

 

Επομένως οι μηχανικοί και ιδιαίτερα οι νέοι που θα ψηφίσουν για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στα όργανα διοίκησης, οφείλουν να έχουν την πλήρη εικόνα για όσα έχουν συμβεί εντός του ΤΕΕ και να κάνουν τις επιλογές τους με κριτήριο, τους συλλογικούς αγώνες για την απόκρουση τέτοιων πολιτικών.

 

Είναι προφανές ότι, οι «καθεστωτικές» δυνάμεις εμφανίζονται προσχηματικά «αντίπαλες», αλλά στην ουσία μετεκλογικά θα εφαρμόσουν τις ίδιες πολιτικές και θα «μοιράσουν» τις καρέκλες, τις οποίες και θα «εξαργυρώσουν» στην πολιτική και κομματικής τους αναρρίχηση. Και βέβαια θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την συμμετοχή – για άλλη μια φορά – της πλειοψηφούσας ΑΜΑΚ στη διακυβέρνηση του ΤΕΕ, διότι δεν «αντέχουν» την σύγκριση της επιτυχημένης προεδρίας της, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

 

Οι μηχανικοί της Ανατολικής Κρήτης και ιδιαίτερα οι νέοι οφείλουν :

 

-Να δώσουν αγωνιστικό παρόν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτιά της μόνης αυτόνομης, ριζοσπαστικής, ενωτικής παράταξης, την ΑΜΑΚ.

 

-Να δυναμώσουν τις φωνές αντίστασης που πρέπει να υπάρχουν εντός Τ.Ε.Ε. αμέσως μετά τις εκλογές και να συμμετέχουν στους συλλογικούς αγώνες που θα πραγματοποιηθούν εντός και εκτός ΤΕΕ το επόμενο διάστημα, χωρίς συναλλαγές, χωρίς εξαρτήσεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

 

-Να συγκρίνουν το έργο που παρήγαγε η ΑΜΑΚ στον ενάμιση χρόνο προεδρίας του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

 

-Να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα είναι μόνοι τους στα δύσκολα χρόνια που έρχονται και ότι η ψήφος τους δεν θα πάει χαμένη ψηφίζοντας την ΑΜΑΚ και δεν θα την «εξαργυρώσει» σε κομματικές και κυβερνητικές αναρριχήσεις.

 

ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ…ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΣΟΥ

 

*Ο Σήφης Φανουράκης είναι Αρχιτέκτονας – μηχ/κός MSc,

 

Υποψήφιος για το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΤΕΕ/ΤΑΚ, με την ΑΜΑΚ

 

Διαβάστηκε 2067 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 17:42