Ιδιώτες θα μοιράσουν το πετρέλαιο της Ελλάδας!

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 08:41

Το υπ. Περιβάλλοντος δίνει αμοιβή 772.357 ευρώ σε εταιρεία ή «ένωση» φυσικών προσώπων για να τρέξει τους διαγωνισμούς σε Κρήτη και Ιόνιο. Για τον σκοπό αυτό, όμως, το 2011 δημιουργήθηκε η (δημόσια) Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων την οποία η κυβέρνηση δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη!.

 

 

 

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

 

 

Με… εξωτερική ανάθεση σε εταιρεία συμβούλων ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στον περιβόητο γύρο παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και του Ιονίου, που αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες για την ενεργοποίηση της (δημόσιας) Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, που δημιουργήθηκε το 2011 προκειμένου να διαχειρίζεται αποκλειστικά τα δικαιώματα του Δημοσίου, να καταρτίζει τις συμβάσεις παραχώρησης και να «τρέχει» τις διαγωνιστικές διαδικασίες, η κυβέρνηση όχι μόνο εξακολουθεί να κρατά τον συγκεκριμένο φορέα σε αδράνεια, αλλά σπεύδει αυτές τις μέρες να αναθέσει τη «δουλειά» σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων, φτιάχνοντας στην ουσία μια… ιδιωτική «αντι-ΕΔΕΥ» με όρους «καρμπόν» με εκείνους που χρειάζεται για να λειτουργήσει η δημόσια εταιρεία.

 

 

 

Ενισχυμένος ρόλος

 

 

 

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», το ΥΠΕΚΑ είχε προκηρύξει ήδη από τις 27 Ιουνίου κλειστό διεθνή διαγωνισμό με σκοπό την πρόσληψη συμβουλευτικής εταιρείας η οποία όχι μόνο θα αναλάβει την όλη διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης του μεγαλεπήβολου σχεδίου για τον γύρο παραχωρήσεων, αλλά παράλληλα θα έχει και ενισχυμένο ρόλο ως προς την κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου και αυτή καθεαυτή τη στελέχωση της δημόσιας ΕΔΕΥ.

 

 

 

Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, ο εν λόγω διαγωνισμός φέρει τον τίτλο «Προμήθεια συμβουλευτικών υπηρεσιών για την προώθηση της ανάπτυξης του εθνικού πλούτου (υδρογονάνθρακες)» και πρόκειται να ολοκληρωθεί με την υποβολή προσφορών στις 30 Ιουλίου 2014. Η αμοιβή της εταιρείας που θα μειοδοτήσει προϋπολογίζεται σε 772.357 ευρώ (950.000 με ΦΠΑ), ενώ είναι άξιο αναφοράς πως ο σύμβουλος θα παρέχει υπηρεσίες στο Δημόσιο για περισσότερο από ένα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 30/11/2015. Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το χρονικό διάστημα συμπίπτει απόλυτα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΚΑ που προβλέπει πως ο γύρος παραχωρήσεων θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2015 και μέχρι τον Ιούνιο–Ιούλιο θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών και η ανακήρυξη των αναδόχων. Το ύψος της αμοιβής δε, είναι συμπτωματικά τόσο όσο υπολογίζουν να εισπράξουν το Δημόσιο και η νορβηγική PGS από την πώληση σεισμικών δεδομένων έκτασης τουλάχιστον 1.500 χιλιομέτρων προς 500 ευρώ το χιλιόμετρο σε κάθε μία από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τα οικόπεδα.

 

 

 

Στις βασικές υποχρεώσεις του συμβούλου συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η προετοιμασία των φακέλων του διαγωνισμού, καθώς και η παροχή τεχνικής βοήθειας τόσο για τη διαγωνιστική διαδικασία όσο και για την αξιολόγηση των προσφορών. Επίσης προβλέπεται η συμβολή του συνολικά στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο συντονισμός των κυβερνητικών υπηρεσιών, η σύνταξη της απαραίτητης μελέτης για θέματα υγείας, ασφάλειας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τελικά η υποβολή προτάσεων για την οργάνωση και στελέχωση του δημόσιου φορέα διαχείρισης υδρογοναθράκων, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη και να είναι επιφορτισμένη με όλες τις ανωτέρω αρμοδιότητες.

 

 

 

Την εκτίμηση πως η κυβέρνηση προτιμά -για άγνωστους ακόμη λόγους- να προσλάβει μια ιδιωτική «αντι-ΕΔΕΥ», αντί να βγάλει από τον πάγο τον δημόσιο φορέα που συστάθηκε για αυτό τον σκοπό, ενισχύουν και οι όροι της προκήρυξης για τη στελέχωση της εταιρείας συμβούλων που ουσιαστικά είναι «καρμπόν» με τις ανάγκες του δημόσιου φορέα. Ετσι, η εταιρεία που θα αναλάβει τη δουλειά θα πρέπει να έχει ακριβώς 20 άτομα προσωπικό, όσα δηλαδή προβλέπεται ότι θα προσληφθούν και στην ΕΔΕΥ, επιπλέον των πέντε που θα αποσπαστούν από το Δημόσιο. Ανάμεσα σε αυτούς, και ακριβώς όπως προβλέπεται και για την ΕΔΕΥ, θα πρέπει να περιλαμβάνεται «ένας οικονομολόγος, ένας δικηγόρος, ένας γεωλόγος ή μηχανικός στην εκτίμηση αποθεμάτων, ένας μηχανικός με εμπειρία σε θέματα, υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος και ένα μέλος με εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων». Επίσης άλλα πέντε μέλη «θα πρέπει να είναι γεωφυσικοί μηχανικοί πετρελαίου και γεωλόγοι με εμπειρία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και στη διαχείριση δεδομένων».

 

 

 

Φωτογραφικοί όροι (;)

 

 

 

Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, που δείχνουν να είναι φωτογραφικοί, η εταιρεία που θα προσληφθεί πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο ετήσια έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια και θετικά λειτουργικά κέρδη, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα να υποβάλει προσφορά κοινοπραξία φυσικών προσώπων ή joint Ventures, που σε αυτή την περίπτωση μπορούν να πληρούν τα κριτήρια σωρευτικά όλοι μαζί.

 

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

 

Οχι άλλα «παιχνίδια» στις πλάτες των πολιτών

 

 

 

Πάρτι με ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων, νομικά γραφεία, μυστικοσύμβουλους και… ειδικούς πάσης φύσεως στήνεται προκειμένου να «αξιοποιηθεί» η δημόσια περιουσία, η οποία πωλείται ή παραχωρείται έναντι πινακίου φακής. Η περίπτωση των υδρογονανθράκων, που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», είναι η πλέον χαρακτηριστική καθώς το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος από το 2011 δεν έχει στελεχώσει, άγνωστο για ποιο λόγο, τον δημόσιο φορέα που ίδρυσε με σκοπό τη διαφύλαξη των συμφερόντων του που συνδέονται με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αιτιολογήσει στους Ελληνες πολίτες τις επιλογές της.

 

πηγή: «ΕΦ.ΣΥΝ.»

Διαβάστηκε 2160 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014 06:32