Ένταξη των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 08:14

02.07.2020, 20:10

Ένταξη των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO

Ανακοινώθηκε η ένταξη της περιοχής των Αστερουσίων (Νότια Κρήτη) στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς τα Αστερούσια είναι η τρίτη περιοχή από την Ελλάδα που εντάσσεται στο Παγκόσμιο Δίκτυο μετά τον Όλυμπο και το Φαράγγι της Σαμαριάς, περιοχές που είχαν ενταχθεί από τη δεκαετία του 1980, με άλλους όρους και προϋποθέσεις ένταξης.

Η πρόταση υποβλήθηκε με την έγκριση του ΥΠΕΝ και τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με σειρά φορέων, ιδρυμάτων, δημόσιων υπηρεσιών και της αυτοδιοίκησης. Με την ευκαιρία της ένταξης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στην οποία ο προέδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής καθ. Μιχάλης Σκούλλους, από την Έδρα της Επιτροπής MAB/UNESCO που φιλοξενείται και στηρίζεται από το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, Πολιτισμό και Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE), τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία, το χαρακτήρα και δομή των αποθεμάτων βιόσφαιρας (ΑΒ).

Όπως εξήγησε: «…τα αποθέματα βιόσφαιρας δεν είναι τα ίδια περιοχές προστασίας αλλά συνήθως μεγάλες περιοχές που περιλαμβάνουν περιοχές προστασίας, φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και προωθείται μέσα στα όρια τους η αειφόρος ανάπτυξη σε αρμονική σχέση μεταξύ ανθρώπινων κοινωνιών και βιολογικής και πολιτισμικής ποικιλότητας. Για παράδειγμα στο ΑΒ Αστερουσίων, χερσαίας έκτασης 367 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ευρύτατης παράκτιας και θαλάσσιας ζώνης, περιλαμβάνονται τρεις περιοχές του Δικτύου Natura, τρία Καταφύγια 'Αγριας Ζωής, επτά Αρχαιολογικοί Χώροι και μεγάλος αριθμός από μεμονωμένα μνημεία (ιερά Μινωικής περιόδου, μοναστήρια, σκήτες), τοπία ιδιαίτερου κάλους, το Φοινικοδάσος, κορυφογραμμές, φαράγγια, απόκρημνες χαράδρες, μαγευτικές παραλίες, μονοπάτια, κ.λπ. Πέρα από την καταπληκτική βιόσφαιρα με μοναδική βιοποικιλότητα, σπάνια ενδημικά είδη χερσαίας και θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, μεταξύ των οποίων 192 είδη πουλιών, θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια μεταξύ των οποίων θαλάσσια χελώνα, μεσογειακή φώκια, κητώδη (φυσητήρες και διάφοροι τύποι δελφινιών), εξαιρετική σημασία έχει η διαχρονική παρουσία των ανθρώπινων κοινωνιών και της εναρμονισμένης με τον φυσικό χώρο υλικής και άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς που είναι ζωντανή και παρούσα σε όλη την περιοχή».

Εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μίλησε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, ο οποίος τόνισε ότι: «η ένταξη των Αστερουσίων Ορέων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας και συνεισφέρει σε ένα από τους σταθερούς στόχους και του Υπουργείου Εξωτερικών, την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό ως χώρας που αναπτύσσει σημαντικές και επίκαιρες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, επ' ωφελεία όλων. Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούμε τις καινοτόμες αυτές πρωτοβουλίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ελπίζουμε ότι το σημερινό εγχείρημα θα αποτελέσει έναυσμα για αντίστοιχα νέα έργα στο μέλλον και συγχαίρουμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα έκανε λόγο για μία σημαντική εθνική επιτυχία, «που μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες πολίτες. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO και η Επιτροπή ΜΑΒ στήριξε την υποψηφιότητα της περιοχής, μέσω συναντήσεων στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και συγκινημένοι που οι προσπάθειες καρποφόρησαν και στέφθηκαν με επιτυχία». Σύμφωνα με την πρώην αντιπεριφερειάρχη Κρήτης και πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας των Αστερουσίων Θεανώ Βρέντζου «Τα Αστερούσια, το ιερό βουνό της Κρήτης, με τα εκατοντάδες μνημεία, από πλευράς περιβαλλοντικής, ιστορικής, αρχαιολογικής, θρησκευτικής και βεβαίως της αναλλοίωτης μέχρι σήμερα διατήρησης των παραδοσιακών εθίμων, ανήκουν πλέον στον παγκόσμιο χάρτη του προγράμματος ('Ανθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO) MAB/UNESCO».

Η Περιφέρεια Κρήτης υποστήριξε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την ένταξη των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO, δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και όπως επεσήμανε: «Τα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO αποτελούν περιοχές στις οποίες συνδυάζεται η περιβαλλοντική πολιτική, η συντονισμένη δράση για την ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας, σε συνδυασμό με τις πολιτικές για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη».

πηγή: https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/250306_entaxi-ton-asteroysion-sto-pagkosmio-diktyo-apothematon-biosfairas-tis


Διαβάστηκε 1088 φορές