Μετά την Κίνα και άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας περιορίζουν τις εισαγωγές ανακυκλώσιμων

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 13:36

Για τους τακτικούς επισκέπτες του blog «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή» είναι γνωστό ότι από το 2017 η Κίνα έχει περιορίσει τις εισαγωγές ανακυκλώσιμων υλικών με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα σε χώρες και πόλεις, όπως στις ΗΠΑ, που τα εξάγουν.

Προσωρινά το πρόβλημα περιορίστηκε με την εξαγωγή των ακαλυκλώσιμων αποβλήτων από τις ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ιαπωνία σε άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας, όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη.

Όμως οι προαναφερόμενες χώρες, μαζί με την Ινδία που ανακοίνωσε μέτρα για την μείωση του πλαστικού, υποχρεώθηκαν να πάρουν μέτρα μείωσης μέχρι και απαγόρευσης γιατί  δεν μπορούν να επεξεργαστούν τον τεράστιο όγκο που εξάγουν οι ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία αλλά και γιατί το περιβάλλον των χωρών τους επιβαρύνεται.

Στις 15 Αυγούστου 2018 η  Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι «θα σταματήσει να δέχεται περισσότερους από 400 τύπους ηλεκτρονικών αποβλήτων ( ηλεκτρονικών αποβλήτων ), συμπεριλαμβανομένων κυκλωμάτων, παλιών τηλεοράσεων και ραδιοφωνικών σταθμών, εντός έξι μηνών, δήλωσε σε Reuters αξιωματούχος του υπουργείου περιβάλλοντος .»

Ο Σουράσακ παραδέχτηκε στο The Nation ότι η απαγόρευση θα επηρεάσει τη βιομηχανία ανακύκλωσης της χώρας και ορισμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, σημείωσε, «πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο καλό περιβάλλον και την προστασία της υγείας των πολιτών μας πριν από τη βιομηχανική ανάπτυξη».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων και χρησιμοποιημένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. «Ορισμένοι επιχειρηματίες μπορούν να αποκομίσουν πολύ κέρδη από τη βιομηχανία ανακύκλωσης, αλλά τι θα κερδίσει η χώρα από την ευημερία τους όταν το περιβάλλον μας μολυνθεί και οι άνθρωποι υποφέρουν;»

Η Ταϊλάνδη είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους παραγωγούς πλαστικών απορριμμάτων παγκοσμίως, δημιουργώντας ετησίως δύο εκατομμύρια μετρικούς τόνους αποβλήτων, σύμφωνα με το The Nation .

Η πλαστική κρίση της χώρας υπογραμμίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν μια πιλοτική φάλαινα έπεσε νεκρή στη νότια Ταϊλάνδη μετά την κατάποση 17 κιλών κυρίως πλαστικών».

Ο Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece δήλωσε τα εξής: «Οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να κάνουν τις χώρες που εξάγουν ανακυκλώσιμα υλικά, προφανώς και τη χώρα μας, να προετοιμαστούν αναλόγως και να επανασχεδιάσουν την πολιτική τους για τη Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων. Η ανακύκλωση δεν είναι αρκετή στις μέρες μας και όταν αυτή γίνεται από τους πολίτες τις περισσότερες φορές τα υλικά καταλήγουν στο ΧΥΤΑ και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της San Fransisco Chronicle μόνο το 9% των πλαστικών ανακυκλώνεται – ο μεγάλος όγκος καταλήγει στις χωματερές. «

Για πληροφορίες: https://www.ecowatch.com/thailand-e-waste-plastic-ban-2596461719.html

https://www.reuters.com/article/us-thailand-environment-waste/thailand-to-ban-imports-of-high-tech-trash-plastic-waste-idUSKBN1L10QW

https://www.theguardian.com/world/2018/jun/28/deluge-of-electronic-waste-turning-thailand-into-worlds-rubbish-dump

 

Πηγή:zerowastegr.wordpress.com

Διαβάστηκε 2424 φορές