ΥΠΕΝ: παρατείνονται οι προθεσμίες τακτοποίησης αυθαιρέτων όλων των κατηγοριών

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 07:39

«Θα δώσουμε παράταση για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων για τα οποία ισχύει προθεσμία δήλωσης τους προς τακτοποίηση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020» δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου.

Τι ισχύει 

Σημειώνεται ότι η  νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που ισχύει μέχρι σήμερα προβλέπει ότι  όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους με την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα καθώς και για τα κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες η 30ή Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησής τους. Για τα κτίσματα με τις μικρότερες σχετικά παραβάσεις, οι οποίες προκαλούν μικρότερη περιβαλλοντική και πολεοδομική επιβάρυνση, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα τακτοποιήσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2025, καταβάλλοντας όμως προσαυξημένα πρόστιμα, τα οποία θα αυξάνονται κλιμακωτά για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης. Παράλληλα προβλέπεται ότι από την 1η Ιουλίου 2020 ενεργοποιείται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου η οποία   θα είναι απαραίτητη σε όλες τις μεταβιβάσεις ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή όχι καθώς προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο της μεταβίβασης της κυριότητας.

Τι αλλάζει

Ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στον «Alpha 9,89» και στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγραντάκη ερωτηθείς για το εάν λόγω της πανδημίας αλλάζουν οι προθεσμίες της απόφασης του ΥΠΕΝ για την τακτοποποίηση αυθαιρέτων έως 30 Ιουνίου 2020, ανέφερε ότι:

-“Αυτή η απόφαση έχει δύο σκέλη, υπάρχουν δύο ειδών αυθαίρετα, τα βαριά αυθαίρετα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν καθόλου άδεια, της κατηγορίας 5 και αυτά που έχουν λιγότερο ισχυρές πολεοδομικές παραβάσεις. Η απόφαση που ισχύει προβλέπει ότι τα βαριά αυθαίρετα μετά το τέλος Ιουνίου δεν θα μπορούν να δηλωθούν ενώ τα ελαφριά θα μπορούσαν να δηλωθούν  και μετά τον Ιούνιο με ένα επιπλέον τέλος.   Θα δώσουμε και για τις δύο περιπτώσεις αυθαιρέτων μια παράταση τώρα, η οποία δεν θα είναι μεγάλη».

Η παράταση

Στο ερώτημα ποια θα είναι η χρονική διάρκεια της παράτασης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ο κ Οικονόμου απάντησε ότι: «πρέπει να εκτιμήσουμε, καθώς  δεν έχουμε σαφή εικόνα ακόμη, πόση θα είναι η καθυστέρηση λόγω του κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή έχουν περάσει δύο μήνες, ας υποθέσουμε ότι η παράταση θα είναι για  τέσσερις μήνες».

Στον αέρα 400.000 αυθαίρετα

Παράλληλα ο υφυπουργός ΠΕΝ απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε να γίνει νομιμοποίηση 400.000 αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (δηλαδή για αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια και με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις άνω του 40%), μέσω μεταφοράς συντελεστή δόμησης και της ψηφιακής τράπεζας γης, τονίζοντας ωστόσο ότι η σχετική διαδικασία για την αξιοποίηση ακινήτων και τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης θα ενεργοποιηθεί εντός του 2020. Παράλληλα ο κ Οικονόμου δεν είπε πως θα αντιμετωπιστεί στην πράξη αυτός ο τεράστιος όγκος αυθαιρέτων μεγάλης κατηγορίας.

“Τρέχουν” ευνοϊκές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού ΠΕΝ λοιπόν,  η προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων από την 30η Ιουνίου 2020 μετατίθεται τουλάχιστον για τέσσερις μήνες δηλαδή για το τέλος Οκτωβρίου 2020, χωρίς να αποκλείεται και μεγαλύτερη παράταση ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν έχουν ακόμη μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο μέχρι το φθινόπωρο να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων τακτοποίησης που ισχύουν  σημειώνεται ότι ο ισχύων νόμος δίνει πολλές οικονομικές ευκολίες όπως:

  • 100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων
  • Μείωση 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο
  • Μείωση 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου
  • Δόσεις με 50 ευρώ το μήνα
  • Παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα
  • Μειωμένα παράβολα
  • Μειωμένα πρόστιμα
  • Επιπλέον μείωση σε όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία
  • Μειώσεις από 15% έως και 30% σε πολλές ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, δικαιούχοι εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, παλιννοστούντες
  • Δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών
  • Μείωση κατά 40% του προστίμου για κτίσματα που κτίστηκαν από το 1983 έως το 1993
  • Έκπτωση 30% σε όσους έχουν αυθαίρετο σε οικισμό που έχει χαρακτηριστεί «στάσιμος»
  • Εκπτώσεις έως 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας
  • Μείωση 30% έως 50% για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Παράλληλα όλα δείχνουν ότι μετατίθεται για το διάστημα μετά την παράταση που θα ισχύσει για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και η έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων,  η οποία και θα αποτελεί προϋπόθεση για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατηγορίας από 1 έως 4.

Η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας Για να διευκολυνθεί η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας για όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, γραφεία κ.ο.κ), η ρύθμιση του ΥΠΕΝ καθιερώνει και την ηλεκτρονική ταυτότητα για αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες.

Σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών διακρίνονται δύο περιπτώσεις:

α) η περίπτωση ιδιοχρησίας της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, όπου υπόχρεος για την τακτοποίηση και την καταβολή του ειδικού ενιαίου προστίμου είναι ο ιδιοκτήτης που ιδιοχρησιμοποιεί την αυθαίρετη κατασκευή

β) η περίπτωση που γίνεται κοινή χρήση του κοινόχρηστου χώρου, στον οποίον ευρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, η οποία θα ρυθμισθεί στο επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση.

Τι περιλαμβάνει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα περιλαμβάνει τα εξής:

  • το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου ευρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της,
  • τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια,
  • το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας,
  • το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,
  • δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,
  • τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση,
  • το δελτίο δομικής τρωτότητας,
  • τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον απαιτούνται,
  • το Πιστοποιητικό Πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας της Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Πηγή: https://ecopress.gr/?p=30442&fbclid=IwAR3-qfrkw-JOwPrJJbIqp3LZqKsJD9mymInoTDxtfYWSdxLhCdZB58qE0VE

Διαβάστηκε 1650 φορές