Αλλάζουν οι προδιαγραφές στις μελέτες ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 13:17
Σε μία κίνηση που πιθανότατα θα αλλάξει «τους όρους του παιχνιδιού» σε πολλά περιβαλλοντικά έργα προχωρά το Υπουργείο Υποδομών. Με απόφαση του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη διαπιστώνεται η ανάγκη αλλαγής του συνόλου των προδιαγραφών των μελετών για τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων και εγκρίνεται η πρόσληψη ειδικού συμβούλου που θα ετοιμάσει το σύνολο των προδιαγραφών αυτών. Με την υπογραφή του Υπουργού, το αρμόδιο Υπουργείο αναγνωρίζει ότι το θεσμικό πλαίσιο των προδιαγραφών για τις μελέτες έργων υδάτων και λυμάτων είναι πλέον παρωχημένο και ταυτόχρονα παραδέχεται ρητά ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν μπορούν να φτιάξουν αυτές τις προδιαγραφές! Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αλλαγής που θα έρθει, σημειώνεται ότι ο σύμβουλος που θα προσληφθεί θα χρειαστεί 2 χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο των νέων προδιαγραφών που από το Υπουργείο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 2 εκατομμύρια ευρώ!

Το σκεπτικό - Γιατί αλλάζουν οι προδιαγραφές

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Υπουργός στην απόφασή του, στην Ελλάδα η ανάθεση και η εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών υπηρεσιών διέπεται από τον Νόμο 4412/2016 (σε αντικατάσταση του Νόμου 3316/2005 και του προηγούμενου Ν. 716/1977). Όσον αφορά στις προδιαγραφές σύνταξης των μελετών, ισχύουν αυτές που θεσμοθετήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 696/74, (ΦΕΚ-301 Α'), «Περί αμοιβών μηχανικών δια σύνταξιν μελετών, επίβλεψιν, παραλαβήν κλπ. Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Έργων, ως και Τοπογραφικών, Κτηματογραφικών και Χαρτογραφικών Εργασιών και σχετικών τεχνικών προδιαγραφών μελετών», όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 515/89 (ΦΕΚ Α' 219), «το οποίο σήμερα είναι αναχρονιστικό και ελλιπές» σημειώνεται χαρακτηριστικά. Και ο Υπουργός προσθέτει ότι «στο διάστημα ισχύος του Π.Δ.696/74 καθώς και του Π.Δ. 515/89, δηλαδή πλέον των 40 χρόνων, η πρόοδος της επιστήμης, η τεχνογνωσία παραγωγής των μελετών, αλλά και οι εφαρμογές της πληροφορικής (τεχνολογία) έχουν μετασχηματίσει σημαντικότατα όλες τις διαδικασίες, τους χρόνους και την ποιότητα παραγωγής όλων των κατηγοριών μελετών». Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών «η αναβάθμιση των προδιαγραφών των μελετών έχει σαν πρώτο και καθοριστικό βήμα την προώθηση εκπόνησης σύγχρονων προδιαγραφών σύνταξης μελετών, δηλαδή ένα σύγχρονο οδηγό (κανονισμός) εκπόνησης όπου θα αναπτύσσονται κατά τρόπο εμπεριστατωμένο, κριτήρια Σχεδιασμού, συνιστώμενες οδηγίες και προεκτιμώμενες αμοιβές ανά στάδιο και κατηγορία μελέτης, λεπτομερής κατάλογος "παραδοτέων", η κωδικοποίησή τους για την ευχερή συσχέτιση και αναζήτησή τους. Επίσης, τα "παραδοτέα” πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να είναι ευχερής η διαδικασία αναθεωρήσεων - ενημερώσεων και αναπροσαρμογών και να αναπτυχθεί κατάλληλο λογισμικό ώστε να δύναται να υπηρετήσουν το σχεδιαζόμενο ηλεκτρονικό σύστημα κατάρτισης προδιαγραφών και κοστολόγησης έργων.

Σημειώνεται ότι το αντικείμενο της σύμβασης παροχής υπηρεσιών αναφέρεται στη σύνταξη και δημιουργία του Οδηγού εκπόνησης, περιεχομένων και προεκτιμώμενων αμοιβών μελετών έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, σε αντικατάσταση των προδιαγραφών του Προεδρικού Διατάγματος 696/74, (ΦΕΚ-301 Α') «Περί αμοιβών μηχανικών δια σύνταξιν μελετών, επίβλεψιν, παραλαβήν κλπ. Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Έργων, ως και Τοπογραφικών, Κτηματογραφικών και Χαρτογραφικών Εργασιών και σχετικών τεχνικών προδιαγραφών μελετών», όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 515/89 (ΦΕΚ Α' 219).

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η ανάθεση της συγκεκριμένης σύμβασης κρίνεται απαραίτητη λαμβάνοντας υπόψη:

Α) Την πολυπλοκότητα του αντικειμένου και την μεγάλη σημασία της τροποποίησης των προδιαγραφών σύνταξης των εν λόγω υδραυλικών μελετών. Το εν λόγω έργο είναι ένα σύνθετο έργο σύνταξης προδιαγραφών, που απαιτεί ειδική τεχνογνωσία και εμπειρία. Το αντικείμενο αυτό απαιτεί ακρίβεια στη σύνταξη και ορισμό των εργασιών και των διαδικασιών καθώς και υψηλή ποιότητα, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί με τη συνεχή παρακολούθηση από ομάδα επιστημόνων, υπεύθυνων για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που πιθανόν θα ανακύψουν
Β) Το γεγονός ότι η επιστημονική στελέχωση της Δ/νσης Δ18 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ενδεδειγμένη για να διαχειριστεί ένα τόσο εξειδικευμένο και δύσκολο αντικείμενο, και συνεπώς υπάρχει αδυναμία. Ποσοτικά, η αδυναμία έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι σε σύνολο 20 υπαλλήλων της διεύθυνσης, οι μηχανικοί της υπηρεσίας είναι μόλις έντεκα (11). Καθένας μηχανικός είναι επιφορτισμένος με πολλά αντικείμενα απασχόλησης (μελέτες εν εξελίξει, επικαιροποιήσεις τευχών δημοπράτησης, μεγάλος όγκος αιτήσεων θεραπείας κλπ.), με συνέπεια να μην είναι δυνατή η συστηματική παρακολούθηση και ο έλεγχος σε συνεχή και μάλιστα καθημερινή βάση, ανεξαρτήτως ωραρίου υπηρεσίας, όπως επιβάλλεται σε τόσο υψηλών απαιτήσεων τεχνικό αντικείμενο. Αντιθέτως, η παρουσία του Συμβούλου Παροχής Υπηρεσιών με πλήρη απασχόληση προσωπικού πολύ εμπείρου σε έργα και μελέτες για τα οποία θα συνταχθούν προδιαγραφές, είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει εμπρόθεσμα το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ποιοτικά, η αδυναμία του προσωπικού της Υπηρεσίας απορρέει από την ιδιαιτερότητα της πολυπλοκότητας και της ειδικής τεχνογνωσίας που απαιτείται λόγω των διαφόρων ειδών αντικείμενου που πρέπει να αναλυθούν και να προδιαγραφούν, του διατιθέμενου χρόνου για την υλοποίηση του αντικειμένου και της έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής (όπως Η/Υ, προγράμματα, κ.λ.π.) της υπηρεσίας. Η επιστημονική στελέχωση της Διεύθυνσης Δ18 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ενδεδειγμένη για να διαχειριστεί ένα τόσο εξειδικευμένο και δύσκολο αντικείμενο

Ορισμένα ερωτηματικά

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι παρά την αιτιολόγηση του Υπουργείου Υποδομών, προκαλεί απορία το ότι τα έργα υδάτων και λυμάτων συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους με αυτές τις «απαρχαιομένες» προδιαγραφές τόσο σήμερα όσο και τα επόμενα χρόνια, μέχρι δηλαδή να εγκριθούν οι νέες προδιαγραφές. Επίσης σημειώνεται ότι το Υπουργείο προχωρά σε διαγωνισμό συμβούλου, χωρίς να αναφέρει στο αναλυτικότατο σκεπτικό (άρα χωρίς να το έχει κάνει…) αν εξετάστηκε η περίπτωση προγραμματικής συμφωνίας του Υπουργείου με έναν ή περισσότερους (σε συνεργασία) δημόσιους φορείς που έχουν τεχνογνωσία για τέτοια έργα, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, άλλα Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές σχολές, ΝΠΔΔ κλπ, όπως έχει συμβεί πολλές φόρες στο παρελθόν με αντίστοιχης σοβαρότητας έργα. Τέλος σημειώνεται ότι ενώ, αναμενόμενα, για ένα τόσο σύνθετο έργο, προβλέπεται ως υποχρέωση του αναδόχου μεγάλη ομάδα ειδικών επιστημόνων με εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία σε σχετικά έργα υδάτων και λυμάτων, δεν διαφαίνεται να υπάρχει στους όρους του διαγωνισμού καμία πρόβλεψη για ασυμβίβαστο των μελετητών ή του αναδόχου για την ανάθεση μελετών μελλοντικά που θα έχουν οι ίδιοι ορίσει τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές, πέρα από τα εξαιρετικά περιορισμένα γενικά ασυμβίβαστα που θέτει η νομοθεσία.

Ο διαγωνισμός

Ήδη η Γενική Γραμματεία Υποδομών (η γνωστή παλαιότερα ως Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων) δημοσίευσετη διακήρυξη του διαγωνισμού και τα τεύχη δημοπράτησης για την ανάθεση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών με τίτλο: «ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ & ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ», Προϋπολογισμού 1.999.750.00€ (με ΦΠΑ). Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης, ορίζεται σε 24 μήνες από την υπογραφή της, εκ των οποίων ο καθαρός χρόνος της σύμβασης είναι 21 μήνες. Ωστόσο, από τον όρο της προκήρυξης ότι οι προσφορές των ενδιαφερομένων θα πρέπει να ισχύουν για 13 μήνες από την προθεσμία υποβολής, τεκμαίρεται ότι το Υπουργείο αναμένει καθυστερήσεις και στην κατακύρωση του διαγωνισμού, οπότε το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα (πλην της περίπτωσης κολλήματος με προσφυγές κλπ) μεταφέρεται στα 3 χρόνια, δηλαδή στα τέλη του 2021.

Σημειώνουμε ότι για το τρέχον ΕΣΠΑ η επιλεξιμότητα δαπανών τελειώνει στα τέλη του 2023, οπότε λογικά δεν θα προλάβουν να προκηρυχθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο έργα με τις νέες προδιαγραφές, καθώς πέρα από την ολοκλήρωση του έργου του συμβούλου θα χρειαστεί και επιπλέον διάστημα για έλεγχο, τυχόν τροποποιήσεις από το Υπουργείο και θεσμοθέτηση των προδιαγραφών με υπουργική απόφαση ως προδιαγραφών (δηλαδή καλό 2022…).

Τι θα αλλάξει

Οι δύο κύριες κατηγορίες μελετών και οι επιμέρους περιεχόμενες μελέτες της κάθε κύριας κατηγορίας που θα αλλάξουν οι προδιαγραφές τους είναι οι εξής:

Α. Ύδρευση και Επεξεργασία νερού

Α1 ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
(ΑΓΩΓΟΙ, ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΥΡΕΥΣΗΣ)
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ (ΑΓΩΓΟΙ,ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΑΓΩΓΟΣ, ΕΡΓΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ, ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ), ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ, κλπ)
Α2. ΕΡΓΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ
ΔΙΫΛΙΣΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟΥ, ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ

Β. Αποχέτευση και Επεξεργασία Ακαθάρτων

Β1: ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ
ΔΙΚΤΥΑ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ (ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΕΣ,ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΙ ΑΓΩΓΟΙ, ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΕΣ, ΛΟΙΠΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ,ΔΙΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΕΝΟΥ, ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ)
Β2: ΕΡΓΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΕΡΓΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ, ΕΡΓΑ ΕΚΒΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΔΕΚΤΗ, ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΗΣ ΙΛΥΟΣ)

Όπως σημειώνεται, η υπό ανάθεση σύμβαση αφορά στη σύνταξη Κανονισμού Εκπόνησης, όπου θα αναπτύσσονται κατά τρόπο εμπεριστατωμένο, Κριτήρια Σχεδιασμού, Συνιστώμενες Οδηγίες και Προεκτιμώμενες Αμοιβές για τις μελέτες των παραπάνω έργων ανά στάδιο και ανά κατηγορία μελέτης, καθώς και στην Κωδικοποίηση τους. Σκοπός της Σύμβασης είναι αφενός η σύσταση ενός πλήρους Εγχειριδίου που θα διασφαλίζει την ομοιομορφία στην εκτέλεση και στα παραδοτέα (κατά το δυνατόν) των μελετών για τα έργα αυτά και αφετέρου ο προσδιορισμός της αμοιβής εκπόνησης τους. Ειδικότερα:

Ο Κανονισμός Εκπόνησης Μελετών (Design Standards - Design Guidance) ορίζεται ως η θεσμοθέτηση βασικών κανόνων για την εκπόνηση μελετών σύμφωνα με τους κανόνες της Τέχνης και της Επιστήμης, έτσι ώστε το υπό κατασκευή έργο, να είναι τεχνικά άρτιο και οικονομικό.

Ανά κατηγορία μελέτης θα περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο:

  • τα Κριτήρια Σχεδιασμού Έργων (Design criteria) ως θεσμοθέτηση όλων εκείνων των απαραίτητων στοιχείων για το σχεδιασμό και τη διαστασιολόγηση των έργων.
  • οι Βέλτιστες Πρακτικές (Best Practices) και Συνιστώμενες Μέθοδοι (Recommended Methods) ως θεσμοθέτηση τεχνικών και μέτρων, των οποίων η εφαρμογή εξασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία του έργου.
  • τα Παραδοτέα Στοιχεία Μελετών ως τα ελάχιστα περιεχόμενα των φακέλων εκπόνησης της Τεχνικής Μελέτης τόσο όσον αφορά στα Τεύχη (Τεχνική Έκθεση, Υπολογισμοί, κλπ) όσο και στα Σχέδια (Οριζοντιογραφίες, Μηκοτομές, κλπ) καθώς και η μορφή αυτών (έντυπη ή και ηλεκτρονική).
  • οι Προεκτιμώμενες Αμοιβές ως θεσμοθέτηση τιμών αμοιβής για την εκπόνηση μελετών δημοσίων συμβάσεων, ανάλογα με το στάδιο και την κατηγορία της μελέτης.

Επειδή το γνωστικό αντικείμενο των τεχνικών έργων και η μορφή των παραδοτέων, θα υπόκεινται σε τακτικές αναθεωρήσεις - ενημερώσεις, η διάρθρωση όλων των παραπάνω θα είναι τέτοια που να επιτρέπει την αναπροσαρμογή τους, όπου απαιτηθεί. Η Κωδικοποίηση αφορά στην ανάπτυξη λογισμικού για την ενσωμάτωση όλων των παραπάνω, στον νομοσχέδιο “Δομές στρατηγικού σχεδιασμού στα τεχνικά έργα, διαδικασίες διαφάνειας και κεντρικού ελέγχου στο σύστημα παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων” (το οποίο αναμένουμε να δούμε…)

Αυξημένες απαιτήσεις εμπειρίας

Χαρακτηριστικό της δυσκολίας του έργου που προκηρύσσεται είναι οι αυξημένες απαιτήσεις στελέχωσης που ζητούνται από όσους συμβούλους καταθέσουν προσφορά.

Συγκεκριμένα, κάθε προσφέρων, ανά κατηγορία, πρέπει να διαθέτει τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους ως εξής: 1. Για την κατηγορία μελέτης 13 τουλάχιστον 2 μελετητές 12ετους εμπειρίας, 1 μελετητή 8ετους εμπειρίας και 4 μελετητές 4ετους εμπειρίας στην εν λόγω κατηγορία. 2. Για την κατηγορία μελέτης 09 τουλάχιστον 2 μελετητές 12ετους εμπειρίας, 1 μελετητή 8ετους εμπειρίας και 4 μελετητές 4ετους εμπειρίας στην εν λόγω κατηγορία. 3. Για την κατηγορία μελέτης 18 τουλάχιστον έναν μελετητή 12ετους εμπειρίας. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν στην ομάδα εκτέλεσης της σύμβασης δύο (2) Ειδικούς Τεχνικούς Επιστήμονες (Experts) καθηγητές όλων των βαθμίδων ή ομότιμους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή αναγνωρισμένους διεθνώς επιστήμονες επί εξειδικευμένων θεμάτων, σε έργα παρόμοιας φύσης με αυτά των ομάδων που υποστηρίζουν (σχεδιάγραμμα Π1 Τεύχους Τεχνικών Δεδομένων). Οι Ειδικοί Τεχνικοί Επιστήμονες (Experts) θα επισημαίνουν τυχόν προβλήματα που θα προκύπτουν κατά την εκτέλεση της σύμβασης και θα εισηγούνται τρόπους και διαδικασίες επίλυσης. Επίσης θα εισηγούνται τρόπους επίλυσης προβλημάτων που εμφανίστηκαν κατά την παροχή των υπηρεσιών της σύμβασης. Όλα τα στοιχεία θα ομογενοποιούνται ώστε να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων με επιστημονικές αντιμετωπίσεις και προσεγγίσεις και ορολογίες ανά υποομάδα εργασιών.

Ακόμη, το προσωπικό του Αναδόχου (πέραν της γενικής τεχνικής επαγγελματικής εμπειρίας που απαιτείται για το γραφείο / γραφεία μελετών), θα διαθέτει και την ειδική τεχνική επαγγελματική ικανότητα ως παρακάτω:

  • ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ (Α1) Μηχανικός ΑΕΙ, με εμπειρία μεγαλύτερη των 25 (είκοσι πέντε) ετών που την τελευταία 15ετία (δεκαπενταετία) να είναι Επικεφαλής / Συντονιστής σε τουλάχιστον μία Οριστική Υδραυλική μελέτη με τεύχη δημοπράτησης ή Υπηρεσίες Συμβούλου Έργων Ύδρευσης ή Αποχέτευσης παροχής 50.000 μ3/ημέρα τουλάχιστον
  • ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ (Α2.1) Μηχανικός ΑΕΙ, με εμπειρία μεγαλύτερη των 20 (είκοσι) ετών που την τελευταία 15ετία (δεκαπενταετία) να είναι Επικεφαλής / Συντονιστής σε τουλάχιστον μία Οριστική Υδραυλική μελέτη με τεύχη δημοπράτησης ή Υπηρεσίες Συμβούλου για Έργα Εσωτερικών Δικτύων Ύδρευσης τουλάχιστον έκτασης 300 εκταρίων
  • ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ(Α2.2) Μηχανικός ΑΕΙ, με εμπειρία μεγαλύτερη των 20 (είκοσι) ετών, που την τελευταία 15ετία (δεκαπενταετία) να είναι Επικεφαλής / Συντονιστής σε τουλάχιστον μία Οριστική Υδραυλική μελέτη με τεύχη δημοπράτησης ή Υπηρεσίες Συμβούλου για Έργα Εξωτερικών Υδραγωγείων παροχής τουλάχιστον 30.000 μ3/ημέρα.
  • ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΫΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΝΕΡΟΥ, ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ (Α3.1) Μηχανικός ΑΕΙ, με εμπειρία μεγαλύτερη των 20 (είκοσι) ετών που την τελευταία 15ετία (δεκαπενταετία) να είναι Επικεφαλής / Συντονιστής σε τουλάχιστον μία Υδραυλική Προμελέτη με τεύχη δημοπράτησης ή Υπηρεσίες Συμβούλου για έργα Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού ή Αφαλάτωσης παροχής τουλάχιστον 30.000 μ3/ημέρα.
  • ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ(Β2.1) Μηχανικός ΑΕΙ, με εμπειρία μεγαλύτερη των 20 (είκοσι) ετών που την τελευταία 15ετία (δεκαπενταετία) να είναι Επικεφαλής / Συντονιστής σε τουλάχιστον μία Οριστική Υδραυλική μελέτη με τεύχη δημοπράτησης ή Υπηρεσίες Συμβούλου για Έργα Δικτύων Ακαθάρτων τουλάχιστον έκτασης 300 εκταρίων
  • ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (Β3.1) Μηχανικός ΑΕΙ, με εμπειρία μεγαλύτερη των 20 (είκοσι) ετών που την τελευταία 15ετία (δεκαπενταετία) να είναι Επικεφαλής / Συντονιστής σε τουλάχιστον μία Υδραυλική Προμελέτη με τεύχη δημοπράτησης ή Υπηρεσίες Συμβούλου Εγκαταστάσεων υγρών αποβλήτων δυναμικότητας τουλάχιστον 50.000 Ι.Π.
  • οκτώ (8) ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΑΕΙ οκτώ (8) Μηχανικοί ΑΕΙ με εμπειρία μεγαλύτερη των 15 (δεκαπέντε) ετών, που την τελευταία 15ετία (δεκαπενταετία) να είναι στελέχη σε ομάδες που έχουν εκπονήσει Οριστικές Υδραυλικές μελέτες με Τεύχη Δημοπράτησης ή μέσω Υπηρεσιών Συμβούλου, για α) έργα ύδρευσης έκτασης τουλάχιστον 150 εκταρίων β) έργα Επεξεργασίας νερού παροχής τουλάχιστον 15.000 μ3/ημέρα γ) έργα αποχέτευσης έκτασης τουλάχιστον 150 εκταρίων δ) έργα επεξεργασίας ακαθάρτων δυναμικότητας τουλάχιστον 25.000 Ι.Π

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ποιοι θα είναι οι ενδιαφερόμενοι και σε ποιους θα καταλήξει ο αναφερόμενος ως «μπούσουλας» για τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και λυμάτων…

Πηγή: www.michanikos.gr

Διαβάστηκε 1997 φορές