Κλάσεις Μηχανικών: Το τελειωτικό χτύπημα για την διάλυση του επαγγέλματος!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 00:00

Το πολυσυζητημένο (ήδη από πέρσι) νομοσχέδιο Σπύρτζη, για τις αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, έρχεται τις επόμενες μέρες να γίνει πράξη και να βάλει ταφόπλακα στο επάγγελμα και στην προοπτική των νέων μηχανικών! Με πραξικοπηματικό τρόπο, αφού διάλογος είχε σταματήσει 1 χρόνο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος επαναφέρει στην επόμενη συνεδρίαση το θέμα, με στόχο την άμεση εφαρμογή του.

Για όσους το ξέχασαν*

(*ή εσκεμμένα δεν το θυμούνται)

Με τις νέες αλλαγές ουσιαστικά αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι  απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών θα αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα που μέχρι τώρα τους κατοχύρωνε το πτυχίο, αφού πλέον αυτά δεν θα υπάρχουν και θα αποκτώνται σε μετέπειτα χρόνο και ανάλογα με την εργασιακή τους εμπειρία και επιπλέον εξεταστικά φίλτρα. Συγκεκριμένα δημιουργούνται διαφορετικές βαθμίδες μηχανικών οι οποίες θα απονέμουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, η κάθε κατώτερη βαθμίδα θα απονέμει λιγότερα (ή μηδαμινά) δικαιώματα από την ψηλότερη και με βάση την εργασιακή εμπειρία θα «ξεκλειδώνονται» τα υπόλοιπα σταδιακά. Αυτό θα σημαίνει ότι, για έναν νεοεισερχόμενο στο επάγγελμα μηχανικό που μόλις έχει αποφοιτήσει, θα κατατάσσεται στην πρώτη βαθμίδα (αφού ακόμα δεν έχει κάποια εργασιακή εμπειρία) και άρα τα επαγγελματικά του δικαιώματα και οι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να βρει δουλειά θα είναι μηδενικά. Για παράδειγμα, ο απόφοιτος δεν θα έχει την δυνατότητα να αναλάβει κανένα έργο, ούτε σε μελετητικό επίπεδο, αλλά ούτε σε επίπεδο ανάληψης και πρακτικά κανένα δικαίωμα να εργαστεί σε αυτό που σπούδασε.

Βασικές αλλαγές όπως ορίζει η πρόταση του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος)

·         Καθορίζονται δύο βαθμίδες στο Μητρώο: Α και Β και αφορούν τη μελέτη, την κατασκευή, είτε την επίβλεψη έργου. Στην Α βαθμίδα (μηδενικής εργασιακής εμπειρίας) εντάσσονται οι νέοι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος. Ουσιαστικά θεωρούνται δόκιμοι μηχανικοί και θα έχουν δικαίωμα εργασίας αποκλειστικά υπό την επίβλεψη μηχανικού βαθμίδας Β.

·         Για την ανέλιξη βαθμίδας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εργασιακή εμπειρία τουλάχιστόν 2 ετών για αποφοίτους ΑΕΙ (ή 5 ετών για ΤΕΙ), ενώ αν για οποιονδήποτε λόγω δεν ασκεί κάποιος το επάγγελμα για κάποια χρόνια γίνεται υποβιβασμός κατηγορίας(!!). Δηλαδή, στην κατάσταση που βρισκόμαστε με τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και  επισφαλούς εργασίας στην νεολαία, είναι πιθανό ο νέος εργαζόμενος να μην φτάσει ποτέ στην ανώτερη βαθμίδα και συνεπώς να μην αποκτήσει ποτέ τα επαγγελματικά δικαιώματα που δικαιούται.

·       Αφού συμπληρωθούν τα απαραίτητα χρόνια εργασιακής εμπειρίας, για τον προβιβασμό σε ανώτερη βαθμίδα απαιτούνται εξετάσεις. Μάλιστα μια πιθανή αποτυχία σε αυτές αναγκάζει τον εργαζόμενο να παραμείνει για 2 χρόνια ακόμη, στην κατώτερη βαθμίδα.

 

 

Ποιος είναι ο ρόλος του ΤΕΕ;

Μέχρι και σήμερα κάθε μηχανικός για να μπορέσει να ασκήσει το επάγγελμα υποχρεούται να γραφτεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο, το όποιο απονέμει τα επαγγελματικά δικαιώματα στους αντίστοιχους τομείς που δικαιούται να εργαστεί βάσει του πτυχίου. Με τις αλλαγές που προωθεί όλοι οι μηχανικοί θα εγγράφονται σε μητρώα στα οποία θα εντάσσονται οι παραπάνω βαθμίδες, δηλαδή το ΤΕΕ αποτελεί τον μηχανισμό που θα κληθεί να εφαρμόσει στην πράξη την κατεύθυνση που βάζει η κυβέρνηση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Ήδη το τελευταίο δίμηνο έχει προσπαθήσει με πραξικοπηματικό τρόπο να περάσει αλλαγές στο θεσμικό του πλαίσιο ώστε να μπορεί να παίρνει αποφάσεις με αντιδημοκρατικό τρόπο και ουσιαστικά να παρακάμπτει κάθε αντίδραση από τους εργαζόμενους που πλήττονται με τα νέα μέτρα.

Οι παραπάνω αλλαγές εντάσσονται στην συνολικότερη ευρωπαϊκή κατεύθυνση που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και την προώθηση συμφερόντων μεγάλων εταιριών.  Μικρά τεχνικά γραφεία πλέον δεν θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν έργα που μέχρι τώρα ήταν κύρια πηγή απασχόλησης τους, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρολογική εγκατάσταση ενός σπιτιού, ή φωτονική μελέτη ενός χώρου, δουλειές με τις οποίες ένας νέος μηχανικός άμεσα καταπιανόταν, με αποτέλεσμα να κλείσουν. Έτσι λοιπόν, ένα τεράστιο κομμάτι της αγοράς θα περάσει πλέον στα χέρια λίγων και μεγάλων επιχειρήσεων που θα πληρούν τα κριτήρια ανάληψης συγκεκριμένων έργων με αποτέλεσμα πολλοί μηχανικοί να εξωθούνται από το επάγγελμα είτε να αναγκάζονται να δουλεύουν ως μισθωτοί. Τέλος, η διάλυση του κλάδου και άρα η απουσία συλλογικής κατοχύρωσης (αφού θα υπάρχουν εκατοντάδες ταχύτητες μηχανικών) σε συνδυασμό με την κατάσταση στην αγορά εργασίας φέρνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους μπροστά στον φόβο της ανεργίας, χωρίς βασικά εργασιακά δικαιώματα, καλούς μισθούς και αξιοπρεπείς  συνθήκες εργασίας.

ΟΧΙ στις κλάσεις μηχανικών! Να τις μπλοκάρουμε στην πράξη.

Την ώρα που η κυβέρνηση και το ΤΕΕ

σχεδιάζουν την διάλυση του κλάδου και της προοπτικής των νέων μηχανικών, εμείς θα δώσουμε την απάντηση μας.

Όπως και πέρσι, ο φοιτητικός μας σύλλογος μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους των Πολυτεχνικών σχολών της Ελλάδας κατάφερε με μαζικές κινητοποιήσεις στο ΤΕΕ και το Υπουργείο Υποδομών, να βάλει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και να μπλοκάρει το νομοσχέδιο..

Έτσι και φέτος πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας σε συντονισμό με τους υπόλοιπους φοιτητές, τους συναδέλφους μηχανικούς ΤΕΙ και τους εργαζόμενους. Να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή των νέων μέτρων.

 

ΌΛΟΙ το Σάββατο 3/3 στις 9:00πμ στην συνεδρίαση της αντιπροσωπείας στο ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα), μαζί με τους εργαζόμενους μηχανικούς!

Πηγή: https://anafi.ntua.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%9A%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%A4%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%87%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82

Διαβάστηκε 2810 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Μαρτίου 2018 15:06