ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με το "ξεπάγωμα" των μισθολογικών κλιμακίων

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 12:09
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

 

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail:emdydas@tee.grURL:www.emdydas.gr

 

 

 

Αθήνα, 15-2-2018

 

Αρ. Πρωτ.: 7293

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ «ΞΕΠΑΓΩΜΑ» ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ

 

 

 

 
Συνάδελφοι

 

 

 

Πρόσφατα όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι θα έχουμε «αναδρομικές αυξήσεις στους μισθούς μας από 1-1-18», μετά την έκδοση της υπ’ αρ. Αρ.Πρωτ.οικ.2/ 1868 /ΔΕΠ εγκυκλίου.

 

Η πραγματικότητα όμως έχει ως εξής:

 

Βαφτίζεται «αύξηση μισθού» η προβλεπόμενη από το Νόμο μισθολογική εξέλιξη, η οποία υπενθυμίζουμε ότι έχει «παγώσει» από το 2011 για το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

 

Από τις αρχές του 2016 που εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο (Ν.4354/15), η μισθολογική εξέλιξη με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας στο δημόσιο τομέα, είχε σταματήσει για το χρονικό διάστημα 2016-2017. Στις διατάξεις του μνημονιακού αυτού Νόμου προβλεπόταν ότι η μισθολογική εξέλιξη θα ξεκινούσε το 2018, αφαιρώντας όμως τα έτη 2016 και 2017. Με αυτό τον τρόπο «εξαφανιζόταν» από την προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου του δημοσίου 2 χρόνια. Αυτή η «εξαφάνιση» ερμηνεύεται στην πραγματικότητα σε μείωση του μισθού της τάξης του 30 – 40 €.

 

Το όποιο «ξεπάγωμα κλιμακίων» όμως δεν οδηγεί σε πραγματικές αυξήσεις, αλλά σε ισόποση μείωση της «προσωπικής διαφοράς», την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών λαμβάνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πραγματική μείωση των καθαρών αποδοχών μας –αντί αυξήσεων- γιατί όπως ήδη έχουμε ενημερώσει με πρόσφατη ανακοίνωση μας, η προσωπική διαφορά δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις από 1/1/2017, ενώ ο μισθός υπόκειται.

 

Για τους διπλωματούχους μηχανικούς η συνολική μείωση αποδοχών των ετών από το 2010 έως σήμερα προσεγγίζει το 50%. Αν μάλιστα υπολογίσουμε και την «χρηματοδότηση» από την τσέπη μας των οδοιπορικών μας για τις εκτός και εντός έδρας μετακινήσεις μας, τότε η μείωση ξεπερνάει το 50%. Οι ελάχιστοι δε νεοδιόριστοι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι (των 35 και 40 ετών λόγω παγώματος προσλήψεων) έχουν φτάσει να αμείβονται με 650 € καθαρές αποδοχές.

 

Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η προσωπική διαφορά κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να καταργηθεί, ενόψει «αξιολογήσεων», «δημοσιονομικού κόφτη» κλπ.

 

Συνάδελφοι ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ειδικά των διπλωματούχων μηχανικών. Η ενημέρωση όμως από τα ΜΜΕ για αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, αντιπαραθέτοντας μάλιστα τη μισθολογική εξέλιξη με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καλλιεργώντας έτσι τον κοινωνικό αυτοματισμό, εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

 

Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να αποδομούμε τις παραπληροφορήσεις.

 

Άμεσο ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων. Να χορηγηθούν τα προβλεπόμενα κλιμάκια άμεσα σε όλους του υπαλλήλους. Να προσμετρηθεί κανονικά ο εργασιακός χρόνος της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική ωρίμανση, που αυθαίρετα η κυβέρνηση με το Ν.4354/15 έχει καταργήσει.
 
Πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου που αναγνωρίσθηκε με το Π.Δ.69/16. Οι γνώσεις και η εμπειρία των μηχανικών, από την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα που μεταφέρεται στο Δημόσιο, δεν πρέπει να μηδενίζεται.
 
Διατήρηση της προσωπικής διαφοράς σε όσους μετατάσσονται ή έχουν μεταταχθεί με οποιαδήποτε τρόπο (μετατάξεις – υποχρεωτική ή εθελούσια κινητικότητα κλπ.) και με αναδρομική ισχύ. Με τον πρόσφατο Ν.4483 (άρθρο 99) αποκαταστάθηκε αναδρομικά αυτή η αδικία για κατηγορίες υπαλλήλων, εξαιρώντας όμως εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα αδικίας και υποτίμησης.
 
Όχι στο συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς με τα μισθολογικά κλιμάκια, όταν αυτά αλλάζουν. Ειδικά στις περιπτώσεις που η αλλαγή αυτή οφείλεται σε αναγνώριση προϋπηρεσίας εντός Δημοσίου (με το άρθρο 7 του Ν.4354/15) που αποκτήθηκε προγενέστερα ή σε απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου. Με τον τρόπο αυτό οι αποδοχές όσων έχουν προσωπική διαφορά θα παραμείνουν καθηλωμένες ή και μειούμενες για πάρα πολλά έτη.
 
Απόδοση σε όλους του Διπλωματούχους Μηχανικούς των 2 Μισθολογικών Κλιμακίων που προβλέπονται (σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4354/15) στους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου λόγω των ενιαίων και αδιαίρετων πενταετών σπουδών μας. Υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 46 του Ν.4485/17 “ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) λογίζεται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή διπλώματος και καταλαμβάνει και τους αποφοιτήσαντες πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου”
 
Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων. 
 
Να καταργηθούν τα συνεχιζόμενα χαράτσια στις κρατήσεις (1% υπέρ ΤΠΔΥ, 2% υπέρ Ταμείου Αλληλεγγύης, 1% έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 και 2% για πάνω από 20.000).
 
Όχι στη σύνδεση μισθού με την λεγόμενη αποδοτικότητα και την “αξιολόγηση”. 
 
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μόνιμοι διορισμοί για τη στελέχωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ίσα δικαιώματα και ίση αμοιβή για όλους τους εργαζόμενους.

Πηγή: https://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2018/02/blog-post_11.html

Διαβάστηκε 2064 φορές