ρύθμιση
Το ΙΚΑ γίνεται υπερ-ταμείο
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας προς την τρόικα, που αποκαλύπτει η σημερινή «Αυγή», προβλέπεται η υπαγωγή όλων των ταμείων στο ΙΚΑ με εξαίρεση τον ΟΓΑ. Η ενοποίηση αφορά τόσο τις κύριες συντάξεις όσο και τις επικουρικές και το εφάπαξ, αφού στο ΙΚΑ αναμένεται να ενταχθούν όλα τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία εφάπαξ, όπως πχ το ΕΤΕΑ, το ΤΑΠΙΤ, το ΤΑΥΤΕΚΟ και το ΤΠΔΥ.
Στο σχέδιο, διευκρινίζεται ότι παρά την ενοποίηση διατηρείται η «οικονομική αυτονομία για τους λογαριασμούς της επικουρικής ασφάλισης». Ωστόσο, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σημείωση που τονίζει ότι «από την 1/7/2015 όλα τα απομείναντα ταμεία θα ενσωματωθούν σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ υπό τον όρο ότι δεν έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ .
Οι επερχόμενες ενοποιήσεις ανοίγουν τον δρόμο για ενιαιοποίηση εισφορών και παροχών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ ανοίγει επίσης ο δρόμος για τη συρρίκνωση των επικουρικών κι εφάπαξ παροχών, αναφέρει η εφημερίδα.
Συμψηφισμός οφειλών
Στο σχέδιο προβλέπεται ακόμη η θεσμοθέτηση ενός συνθετικού μηχανισμού είσπραξης εισφορών που θα αφορά στην ανάπτυξη ενός κέντρου συμψηφισμού των καθυστερούμενων οφειλών προς τα ταμεία με τις πληρωμές από το Δημόσιο και τις εφορίες.
Υπεύθυνο για την εγκυρότητα έκδοσης συντάξεων θα είναι το Εθνικό Κέντρο Συντάξεων και Παροχών (ΕΚΑΣΠ).
Στην πρέσα ο συνδικαλισμός
Αναφορικά με τα εργασιακά, η κυβέρνηση φέρεται να είναι κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για σημαντικές ανατροπές στα συνδικαλιστικά κεκτημένα. Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες της Αυγής αναφέρουν ότι το κλιμάκιο των δανειστών ζητά κατάργηση των πρωτοβάθμιων οργανώσεων αλλά και των εργατικών κέντρων, αυξημένη πλειοψηφία για την κήρυξη απεργιών, αλλά και επαναφορά του εργοδοτικού λοκ άουτ, μέσω δικαστικών αποφάσεων.
Η απάντηση του Γιάννη Βρούτση
Ο υπουργός Εργασίας, από την πλευρά του, σε συνέντευξη του στην σημερινή «Καθημερινή» δήλωσε ότι οι ενοποιήσεις των ταμείων θα αποτελέσουν το βασικό όχημα για την οριστική αναμόρφωση του ασφαλιστικού και υποστήριξε ότι οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν. Αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, ο Γιάννης Βρούτσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης «με συναίνεση» όπως λέει, ενώ για τα εργασιακά κάνει λόγο «οριακές και μόνο βελτιώσεις».
Αντιδρώντας στο δημοσίευμα της «Αυγής», ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι θεωρεί ανεπίτρεπτα τα όσα γράφει η εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας τα ανυπόστατα. Είπε, ωστόσο, ότι: «Δεν ξέρω αν είναι δημοσιογραφική επιτυχία, το να δημοσιοποιεί κάποιος δημόσια εθνικά έγγραφα. Αυτό ας το κρίνει ο καθένας».