Μια μικρή ομάδα ζυθοποιών έφτιαξε ένα ηλιακό μικροζυθοποιείο στην Ξάνθη το οποίο δεν παράγει απόβλητα και ρύπους. Η ομάδα ξεκίνησε να φτιάχνει σπιτικές μπύρες αλλά μετά από παρότρυνση φίλων και ειδικών αποφάσισε να κατασκευάσει το μικροζυθοποιείο.
Ο στόχος του μικροζυθοποιείου είναι να εξαλείψει τα απόβλητα και τους ρύπους μετατρέποντας τα υπολείμματα της διαδικασίας ζυθοποίησης σε χρήσιμο προϊόντα. Η ιδέα είναι βασισμένη στο ΖERI (Zero Emissions Research and Initiatives) και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- Προμήθεια βιολογικού κριθαριού που βυνοποιείται στην Ξάνθη.
- Θέρμανση του νερού για την παραγωγή της μπύρας με ηλιακούς συλλέκτες με την ταυτόχρονη εξοικονόμηση πάνω από το 90% της ενέργειας που απαιτείται στην παραγωγή και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
- Μετέπειτα χρήση κάθε είδους απόβλητου ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενός άλλου προϊόντος. Παραδείγματος χάριν η μαγιά γίνεται ζωοτροφή, τα υπολείμματα ζυθοποίησης γίνονται υπόστρωμα για καλλιέργεια μανιταριών και το χρησιμοποιημένο νερό καθαρίζεται με φυγοκέντρηση και επαναχρησιμοποιείται σε άλλες χρήσεις ενώ η κοπριά των ζώων χωνεύεται αναερόβια και γίνεται λίπασμα.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του μικροζυθοποιείου.
πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ