Μόνο το 13% των Ελλήνων εμπιστεύεται την κυβέρνηση
Του Μπάμπη Μιχάλη
Ενστάσεις για τις πολιτικές των «διαρθρωτικών αλλαγών» και των εκτεταμένων περικοπών στον δημόσιο τομέα που εφαρμόζουν με ευλάβεια ελληνική κυβέρνηση και τρόικα εγείρει έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ. Η έκθεση «Government at a Glance», που αποτελεί μια «γρήγορη ματιά» στη διακυβέρνηση των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού και παράλληλα αποτίμηση του έργου τους, τονίζει ότι μεταξύ 2009 και 2012 η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της από το 15,6% στο 9,6% του ΑΕΠ, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Διαπιστώνει ότι η χώρα μας με μικρότερο από το 8% του εργατικού δυναμικού της να απασχολείται στον στενό δημόσιο τομέα έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε αντίθεση με όσα διατυμπανίζουν κρατούντες και τροϊκανοί περί υδροκέφαλου Δημοσίου, μόλις το 7,9% του εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολείται στην κεντρική κυβέρνηση, τη στιγμή που στις αναπτυγμένες οικονομικά σκανδιναβικές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 30% ενώ ο μέσος όρος στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 15,5%. Η έκθεση δείχνει ακόμη ότι οι κρατικές δαπάνες απορροφούν στην Ελλάδα το 52% του ΑΕΠ έναντι 45,4 % στον ΟΟΣΑ. Σε κάποιους τομείς όμως όπως η Υγεία και η Παιδεία -όπου τρόικα και κυβέρνηση επιμένουν στις δραστικές περικοπές- οι δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου είναι ως ποσοστό πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του συνόλου των χωρών του ΟΟΣΑ: η Παιδεία απορροφά έτσι μόλις το 7,9% του συνόλου των δαπανών του ελληνικού Δημοσίου έναντι 12,5% που είναι ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ η Υγεία το 11,6% έναντι 14,5% αντίστοιχα. Ο δείκτης για την αποτελεσματικότητα των δαπανών της κεντρικής διοίκησης είναι όμως μόλις 0,27 στην Ελλάδα έναντι 0,38 στον ΟΟΣΑ.
Η έκθεση εγείρει ακόμη ερωτήματα για την «πολυδιαφημιζόμενη» σπατάλη του ελληνικού Δημοσίου. Ετσι μόλις 18,9% των κρατικών δαπανών κατευθύνεται σε προμήθειες του Δημοσίου, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 29%. Διαπιστώνει ακόμη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στη γενική κυβέρνηση -36,2% έναντι του μέσου όρου ΟΟΣΑ 56,8%- και στο υπουργικό συμβούλιο, 5,6% έναντι 24,9% στον ΟΟΣΑ. Επίσης το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την επικοινωνία με τις δημόσιες αρχές είναι 34% έναντι 50% του μ.ο. στον ΟΟΣΑ.
Χαμηλή, τέλος, είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες – συγκριτικά πάντα με τον μέσο όρο: μόλις το 29% των Ελλήνων εμπιστεύεται το Σύστημα Υγείας έναντι 71% στις χώρες ΟΟΣΑ.
Μόλις το 46% των Ελλήνων εμπιστεύεται το Σύστημα Εκπαίδευσης έναντι 66% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Τέλος, μόλις το 13% των Ελλήνων εμπιστεύεται την κυβέρνηση έναντι 66% στον ΟΟΣΑ. Μεταξύ του 2007 και 2012 η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση μειώθηκε μάλιστα από το 38% στο 13%, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.