Με ηγετικό ρόλο μπαίνει στην Κρήτη η ΔΕΗ - Τι σημαίνει η είσοδος με 1,5% στο μετοχικό της κεφάλαιο από τον όμιλο Κοπελούζου - Η δεύτερη ανάγνωση της συμφωνίας

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 06:39

Το δρόμο για να μπει στην πλούσια σε αιολικό δυναμικό αγορά της Κρήτης και κυρίως με σίγουρα έργα, δηλαδή πάρκα που έχουν δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο στο καλώδιο με την Αττική, στρώνει μεταξύ άλλων στη ΔΕΗ η συμφωνία των 176 εκατ. ευρώ με τον όμιλο Κοπελούζου.

Και αυτό καθώς ανάμεσα στα υπό ανάπτυξη 1,7 GW που εξαγοράζει, συγκαταλέγονται και 0,5 GW αδειοδοτημένα αιολικά στο νησί, με αντίστοιχη κλειδωμένη χωρητικότητα στην υπό κατασκευή διασύνδεση Αττικής - Κρήτης, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί του χρόνου και να μπει σε εμπορική λειτουργία το 2026. 

 

Έχοντας «κλειδώσει» capacity στο καλώδιο, διαθέτοντας δηλαδή εγγυημένο ηλεκτρικό χώρο, τα αιολικά των 0,5 GW, θεωρούνται μια σίγουρη επένδυση, κάτι που δύσκολα μπορεί να πει κανείς σήμερα για τα περισσότερα υπό ανάπτυξη έργα στην Ελλάδα.

Είναι ένα από τα «κλειδιά» του deal και από τα βασικά κέρδη για την επιχείρηση, πέραν φυσικά του γεγονότος ότι ενισχύει τη δύναμη πυρός στα αιολικά, καθώς αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των έργων της συμφωνίας.

Στην περίπτωση της πλευράς Κοπελούζου το μεγάλο όφελος αφορά την είσοδο του με 1,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ. Και αυτό καθώς η δομή της συμφωνίας ύψους 176 εκατ ευρώ, αποτελείται από 100 εκατ. ευρώ μετρητά και 70 εκατ. ευρώ σε μετοχές, στην τιμή κλεισίματος της Τρίτης, οπότε και κλείδωσε το deal, δηλαδή στα 12,21 ευρώ.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ο όμιλος Κοπελούζου αποκτά 5,73 εκατομμύρια μετοχές της επιχείρησης και εισέρχεται στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό 1,5%. Το σύνολο των μετοχών της εταιρείας είναι 382 εκατομμύρια. 

Στα 12,21 ευρώ η συναλλαγή

Εχει τη σημασία του ότι η τιμή μετοχής στην οποία έγινε η συναλλαγή, δηλαδή τα 12,21 ευρώ, αποτελεί υψηλά εξαμήνου, ελάχιστα κάτω από τα υψηλά έτους (12,52 ευρώ). Η συμφωνία δηλαδή έκλεισε σε μια υψηλή τιμή μετοχής, χωρίς να επιλεγεί κάποια άλλη φόρμουλα, παραδείγματος χάρη ένας μέσος ετήσιος όρος, γεγονός που ίσως στέλνει και ένα μήνυμα ότι "το χαρτί της ΔΕΗ έχει ακόμη δρόμο μπροστά" όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Στην προ ημερών έκθεση της Citi, που ξεκινά ξανά την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ, η τράπεζα ανέφερε ως τιμή - στόχο τα 14,70 ευρω, με περιθώριο ανόδου της τάξης του 30% από τα τρέχοντα επίπεδα.

 

Σύμφωνα με πηγές της πλευράς Κοπελούζου, η κίνηση εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ δείχνει την εμπιστοσύνη του ομίλου στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης, της οποίας είναι πλέον μέτοχος με 1,5%. Σημειωτέον ότι η συμφωνία αφορά την πώληση στη ΔΕΗ του συνόλου των έργων ΑΠΕ, εν λειτουργία, υπό ανάπτυξη και σε διάφορα στάδια, που έχει ο όμιλος στην Ελλάδα.

Στην πράξη πρόκειται για μια απολύτως win - win συμφωνία, όπως αναγνωρίζουν πηγές και των δύο πλευρών, οι οποίες λέγεται ότι είχαν συζητήσει το θέμα αρκετές φορές στο παρελθόν, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται ότι είχε εκδηλωθεί και από funds. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν η συναλλαγή αφορούσε μόνο τα εν λειτουργία assets, δηλαδή τα δύο αιολικά πάρκα σε Κάρυστο και Μάνη, μαζί με κάποια φωτοβολταικά, συνολικής ισχύος 66,6 MW, ενδεχομένως η πλευρά Κοπελούζου να πετύχαινε καλύτερη συμφωνία, πουλώντας τα σε κάποιο fund.

Η συμφωνία ωστόσο έχει τη λογική του «πακέτου» με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Συμπεριλαμβάνει από έτοιμα έργα (66,6 MW) και ένα pipeline σε διάφορα στάδια ανάπτυξης (1,7 GW), μέχρι την πώληση μεριδίου 20% στην υπό κατασκευή εξαγωγικού χαρακτήρα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης (από 51% στο 71% πλέον το ποσοστό της ΔΕΗ), κι όλα αυτά με αντίτιμο ένα συνδυασμό μετρητών και μετοχών.

Το γεγονός ότι τα αιολικά είναι αυτά που παίζουν βασικό ρόλο για τις εξαγωγές φθηνής ενέργειας τα βράδια προς τα Βαλκάνια, «κουμπώνει» προφανώς με την απόκτηση της πλειοψηφίας σε μια σύγχρονη και αμιγώς εξαγωγική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, με στόχο ακριβώς τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η αιολική ιστορία της Κρήτης

Η ουσία ωστόσο της συμφωνίας για τη ΔΕΗ αφορά τον αιολικό χαρακτήρα των προς πώληση έργων και το «κλειδωμένο» capacity για 500 MW στην «Αριάδνη Interconnection» με νόμο του 2021.

Είναι μια παλιά νομοθετική ρύθμιση επί υπουργίας Σκρέκα, την υπεραξία της οποίας αποκομίζει τώρα ο όμιλος Κοπελούζου. Η ιστορία πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, κάπου στη δεκαετία του 2010, όταν η ΡΑΕ είχε αδειοδοτήσει τους ομίλους ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου (ELICA) για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος για έκαστο περίπου 1.000 MW, τα οποία συνοδεύονταν από διαφορετικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Από το 2017 τα projects συγχωνεύτηκαν, για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες και η χρηματοδότηση σε ένα ενιαίο σύνολο έργων 1.000 MW. Αλλά, όταν ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να επενδύσει στο ηλεκτρικό καλώδιο με την Αττική, οι άδειες ΑΠΕ που είχαν χορηγηθεί για την Κρήτη έπαψαν να ισχύουν, καθώς είχαν δοθεί μαζί με υποδομές ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Ταυτόχρονα, έπειτα από απόφαση του ρυθμιστή και μετά από τεχνική εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για τις ΑΠΕ της Κρήτης που μπορεί να σηκώσει το καλώδιο, το νούμερο καθορίστηκε στα 2,5 GW, με κάποιες παραδοχές για την αναλογία αιολικών, φωτοβολταϊκών και μπαταριών.

Τελικά το θέμα τακτοποιήθηκε οριστικά το 2021. Τότε, με νομοθετική ρύθμιση του υπ. Ενέργειας Κώστα Σκρέκα αποφασίστηκε πως το 1 GW της Κρήτης, κατανέμεται στις παλιές άδειες ΑΠΕ, αυτές που είχαν υποχρέωση δικού τους καλωδίου (ΤΕΡΝΑ, όμιλος Κοπελούζου) και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν στην αγορά. Απ’ αυτά, το 50% είναι ακριβώς τα αδειοδοτημένα αιολικά των 0,5 GW του χαρτοφυλακίου Κοπελούζου που εξαγόρασε μέσω της χθεσινής συμφωνίας η ΔΕΗ.

 

Πηγή: https://energypress.gr/news/me-igetiko-rolo-mpainei-sti-kriti-i-dei-ti-simainei-i-eisodos-me-15-sto-metohiko-tis-kefalaio

Διαβάστηκε 161 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024 09:02