Στην αξιοποίηση του Ξενία Καρτερού στο Ηράκλειο προχωρά η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με την προκύρηξη διαγωνισμού μακροχρόνιας μίσθωσης, ώστε να λειτουργήσει ξανά το εμβληματικό ξενοδοχείο της πόλης στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου σχεδιασμού που υλοποιεί η ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση των Ξενία και άλλων τουριστικών ακινήτων στη χώρα. Πρόκειται για ξενοδοχειακά κτίρια που βρίσκονται σε προσεκτικά επιλεγμένες θέσεις -όπως όλα τα Ξενία, άλλωστε-, σε δημοφιλείς και μη προορισμούς και για τα οποία είχαν προηγηθεί κι άλλες προσπάθειες αξιοποίησης, οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες.
Η πρώτη φάση του ανοιχτού διαγωνισμού, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος άνοιξε στις 16 Οκτωβρίου και η προθεσμία εκπνέει στις 16 Ιανουαρίου 2024. Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα 115.000 ευρώ. Το Ξενία Καρτερού είναι ένα συγκρότημα 7 κτηρίων σε σχήμα Π που κατασκευάστηκε το 1961. Βρίσκεται δίπλα στην παραλία Καρτερού στο Ηράκλειο, σε γήπεδο περίπου 82 στρεμμάτων. Έχει εμβαδόν 2.570 τ.μ. και δυναμικότητα 84 κλινών (42 δίκλινα), με τον έμπροσθεν αυτής αιγιαλό και παραλία. Αξίζει να σημειωθεί πως για το σημαντικό αυτό αρχιτεκτόνημα που φέρει την υπογραφή του σπουδαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, χρειάστηκε να ξεπεραστούν αγκυλώσεις ώστε να προχωρήσει η βέλτιστη αξιοποίησή του και να τεθεί τέλος στην εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης που υφίσταται όχι μόνο το κτίσμα, αλλά και η περιοχή σε βάθος ετών.
Η παραθαλάσσια έκταση, στην οποία βρίσκεται το Ξενία, είχε παραχωρηθεί το 1992 από τον ΕΟΤ στο Δήμο Ηρακλείου και τις πρώην Κοινότητες Ελιάς και Καλλιθέας, με σκοπό να την αξιοποιήσουν για ανάγκες αναψυχής πολιτισμού και αθλητισμού. Υπενθυμίζεται πως η η ΕΤΑΔ κατέχει μεγάλα τουριστικά ακίνητα όπως ξενοδοχεία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά και ιαματικές πηγές. Το χαρτοφυλάκιο τουριστικών ακινήτων περιλαμβάνει ακίνητα σε όλη την Ελλάδα σε αρκετά από τα οποία είχαν αναπτυχθεί από τον ΕΟΤ τουριστικές υποδομές, ενώ υπάρχουν και σημαντικής επιφάνειας και προοπτικών ακίνητα, που κατά την ΕΤΑΔ αποτελούν κρυμμένη δυναμική του τουριστικού χαρτοφυλακίου της χώρας. Ως χαρακτηριστικό δείγμα των πρώτων τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα στις δεκαετίες του 1950 και 1960, το Ξενία Καρτερού αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό και τουριστικό κεφάλαιο για την χώρα, το οποίο δυστυχώς εδώ και πολλές δεκαετίες έμενε αναξιοποίητο. Το 1992 μελέτη του δήμου Ηρακλείου το είχε εντάξει σε συνολικό σχέδιο αξιοποίησης με την παραλία Καρτερού, που είχε εγκριθεί μάλιστα και από τον ΕΟΤ, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.