Χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό και με κατεπείγουσες διαδικασίες θα μπορεί να παρέμβει το υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η οποία μπορεί να εκληφθεί και ως «μομφή» για τον τρόπο που έχουν διαχειριστεί τον «Ιανό» η περιφέρεια και οι δήμοι της Θεσσαλίας.
Η ρύθμιση αφορά περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οπως προβλέπεται, με πράξη υπουργικού συμβουλίου θα μπορεί να ανατίθεται στο υπουργείο Υποδομών (ή τους εποπτευόμενους φορείς του) ο σχεδιασμός, η ανάθεση και η εκτέλεση «επειγόντων έργων αποκατάστασης ζημιών των υποδομών».
Ως αιτία προβάλλονται «οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση εκτεταμένων ζημιών, που προκαλούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην κοινωνική και οικονομική ζωή».
Η ρύθμιση προβλέπει μια κατεπείγουσα διαδικασία: δεν χρειάζεται ωρίμανση των έργων (δηλαδή κανονικές μελέτες) αλλά μια τεχνική περιγραφή, ένα χρονοδιάγραμμα και ένας προϋπολογισμός, ενώ τις μελέτες και την κατασκευή αναλαμβάνει ο ανάδοχος του έργου. Επίσης, τα έργα αυτά θα εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης (μια πρόβλεψη που δεν είναι απαραίτητα όσο κακή ακούγεται, αν πρόκειται λ.χ. για την αντικατάσταση μιας γέφυρας. Είναι ωστόσο προβληματική όταν πρόκειται για έργα διευθέτησης ποταμών). Επιπλέον, δεν θα γίνεται ανοιχτός διαγωνισμός, αλλά θα καλούνται από το υπουργείο τρεις εταιρείες με εγνωσμένη εμπειρία στα συγκεκριμένα έργα, να υποβάλλουν προσφορές με την απόφαση να βασίζεται στην οικονομική προσφορά.
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/562615042/thessalia-sto-ypodomon-ta-erga-apokatastasis/