Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία – Τι θα ερευνηθεί

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 10:10

Εισαγγελική παρέμβαση εκδηλώθηκε σε ανώτατο επίπεδο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για στοχευμένες έρευνες των εισαγγελικών Αρχών για συγκεκριμένα έργα που δεν έγιναν ή που έγιναν με κακοτεχνίες και για κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία.

 

Μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην περιοχή, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, έπειτα και από την ολοκλήρωση του διασωστικού έργο, με παραγγελία της θέτει το πλαίσιο των ερευνών και ζητά από τις κατά τόπους Εισαγγελίες να ελεγχθούν σε βάθος συγκεκριμένα έργα που έγιναν μετά τον «Ιανό», αλλά τα πήρε το… νερό στην πρόσφατη θεομηνία και για άλλα που όφειλαν να έχουν γίνει και όμως έμειναν στα χαρτιά ή δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

 

 

Επίσης ζητά έρευνα σε βάθος για κονδύλια εκατομμυρίων που διατέθηκαν μετά τον «Ιανό» στις δημοτικές Αρχές της Καρδίτσας κυρίως, σε άλλους δήμους και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα οποία όμως αντί να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα διοχετεύθηκαν αλλού.

 

Η εισαγγελική παρέμβαση είναι στοχευμένη, κάτι που της προσδίδει αξία αποτελεσματικής έρευνας, ενώ στο κάδρο των υπευθύνων η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θέτει εξαρχής τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τους αντιπεριφερειάρχες σε νομούς της περιοχής και τις δημοτικές Αρχές Καρδίτσας και Βόλου.

 

Η παραγγελία της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο, προκειμένου να αναζητηθούν, έστω και εκ των υστέρων, ευθύνες για τις βαριές και εγκληματικές πρακτικές αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής που δεν έκαναν αναγκαία έργα για να περιοριστεί η τραγωδία.

 

Αναλυτικά η παρέμβαση Αδειλίνη:

 

«Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων
                         
Ενόψει της βιβλικής καταστροφής της Θεσσαλίας από την επέλαση της κακοκαιρίας “Daniel”, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, στις υποδομές, στις περιουσίες κ.λπ., πρωτίστως δε με συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών και ανεξαρτήτως της όποιας σχέσης του καιρικού αυτού φαινομένου με την κλιματική αλλαγή, που ωστόσο είναι πλέον από καιρό γνωστή σε όλους μας, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κ.λπ.  

 

Στο πιο πάνω πλαίσιο, εκτός των άλλων, με βάση και τα συνημμένα δημοσιεύματα, θα πρέπει να διερευνηθεί, κατά λόγο τοπικής σας αρμοδιότητος:

 

1. Ποια ακριβώς μέτρα έλαβαν, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός αντιπεριφειάρχης κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία “Ιανός” το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, ήτοι εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου “Daniel” από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του και, κυρίως, να προστατευθούν οι ζωές των συμπολιτών τους. Πριν δηλαδή το φαινόμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, σε επίπεδο συντονισμού των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών τους.

 

2. Το ακριβές ύψος των διατεθέντων για αντιπλημμυρικά έργα ποσών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου και Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, καθώς και τα διατεθέντα για άλλους σκοπούς ποσά, όπως π.χ. για έργα οδοποιίας και αθλητισμού ή για επικοινωνία.

 

3. Ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, καθώς και από τον δήμαρχο Βόλου στον Δήμο του Βόλου και από τον δήμαρχο Καρδίτσας στοω Δήμο Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, ποια δεν έγιναν και ποια δεν ολοκληρώθηκαν και για ποιους λόγους. Πόσο αποτελεσματικά ήταν τελικά τα έργα που έγιναν, καθώς επίσης και εάν οι αντίστοιχες μελέτες αυτών ελάμβαναν υπόψη κακοκαιρίες παρόμοιες με την “Daniel”.

 

4. Αν η κατασκευή των ως άνω αντιπλημμυρικών έργων ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, όπως για παράδειγμα η γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό Μαγνησίας, η οποία είχε πληγεί από τις πλημμύρες του “Ιανού” και ανακατασκευάσθηκε (“αναβαθμίσθηκε” ή άλλως “αποκαταστάθηκε ή ενισχύθηκε”) τέλη του 2022 με άνοιξη του 2023, για να καταρρεύσει τελικά τμήμα της τον Σεπτέμβριο του 2023, ελέγχοντας σε αποφατική περίπτωση πλέον των άλλων υπευθύνων και τους αναδόχους των συγκεκριμένων έργων.

 

5. Αν τα έργα που έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Καρδίτσας και Βόλου μετά τον “Ιανό” ήταν ενταγμένα σε μια συνολική μελέτη που να συνδέει τα επιμέρους έργα προς τον σκοπό της ολικής αντιμετώπισης του προβλήματος των πλημμυρών, ή αποσπασματικά, μικρής κλίμακας, και χωρίς έλεγχο.

 

6. Αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας, αν και γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία και δεν έσπευσαν προηγουμένως να εκκενώσουν ή ότι σκόπιμα και προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα στο πιο πάνω ποτάμι μέσα στον κάμπο, ενώ ενισχύθηκαν τα αναχώματα προς την πλευρά της πόλης της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα το ποτάμι να υπερχειλίσει εκεί και να ξεχυθούν τεράστιοι όγκοι νερού, οι οποίοι και πλημμύρισαν τα χωριά του Κάμπου.

 

7. Αν λειτουργούσε στην πόλη του Βόλου το αντλιοστάσιο του Παλιού Λιμεναρχείου και οι δεξαμενές συλλογής & εκτόνωσης των ομβρίων υδάτων στη Νεάπολη, και σε αποφατική περίπτωση αν αυτό συνετέλεσε στην ένταση της πλημμύρας.

 

8. Για ποιο λόγο δεν κατασκευάσθηκε κάποιο ειδικό υδραυλικό έργο, στη γέφυρα του ΟΣΕ της οδού Παπαδιαμάντη, στον χείμαρρο του Κραυσίδωνα, στην πόλη του Βόλου, και αν εξαιτίας της παράλειψης αυτής υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας, με αποτέλεσμα την καταστροφή υποδομών και περιουσιών.

 

9. Για ποιους λόγους καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Ενιπέα στα Φάρσαλα, το οποίο εκτιμάται ότι θα θωρακίσει την περιοχή, με αποτέλεσμα τρία χρόνια μετά τον «Ιανό», όταν και είχε επικαιροποιηθεί η επισήμανση της κρισιμότητάς του, να βρίσκεται στη δεύτερη φάση δημοπράτησης της μελέτης.

 

10. Αν από τη χρηματοδότηση περίπου 12.500.000 ευρώ που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον “Ιανό”, το 60% διατέθηκε για έργα “βιτρίνας” και “αλλότριους σκοπούς” και μόνο τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν για έργα που σχετίζονταν αποκλειστικά με τις επιπτώσεις του “Ιανού” ή την πρόληψη για ανάλογη απειλή στο μέλλον.

 

11. Αν οι ερευνώμενοι προχώρησαν στην κατασκευή έργων βιτρίνας και όχι αποκατάστασης των ζημιών του “Ιανού”, σε έργα ασφαλτόστρωσης σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί και σε εργολαβίες με τόσο υψηλές εκπτώσεις που εξαρχής προκαλούσαν αμφιβολίες για την ποιότητα και την επάρκεια των έργων, ερευνώντας στην περίπτωση αυτή και τους αναδόχους των σχετικών έργων».

 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/562613824/paremvasi-areioy-pagoy-gia-tis-plimmyres-sti-thessalia-ti-tha-ereynithei/

Διαβάστηκε 310 φορές