Γιώργος Λιάλιος
Οι διαμαρτυρίες των πολιτών στην Πάρο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε παραλίες του νησιού αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Χθες κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους τρεις επιχειρηματίες, που έχουν παράνομα καλύψει με ομπρελοκαθίσματα την παραλία στη Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία της Πάρου.
Προηγήθηκε αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας πριν από μία εβδομάδα, με την οποία διαπιστώθηκε πως είχαν καταλάβει συνολικά περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά! Η μία από τις τρεις επιχειρήσεις φέρεται να απέσυρε χθες τις ξαπλώστρες.
Τις παράνομες καταλήψεις παραλιών (ή τις μεγάλες, επίσης παράνομες, υπερβάσεις των μισθωτηρίων) έφερε στο φως η Κίνηση Πολιτών Πάρου, με μία διεξοδική καταγραφή (βλ. «Κ» 12.7.2023). Οι αυτοψίες της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων πραγματοποιήθηκαν στις 12 και 24 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας της Κίνησης στη Σάντα Μαρία. Οπως προκύπτει από τις εκθέσεις αυτοψίας, που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ»:
• Στη Μεγάλη Σάντα Μαρία ελέγχθηκε το Santa Maria Beach Bar, το οποίο βρέθηκε να έχει καταλάβει 897 τετραγωνικά εντός της ζώνης αιγιαλού και ακόμη 899 τετραγωνικά εντός της ζώνης παραλίας με ομπρέλες, ξαπλώστρες και κρεβάτια παραλίας (η νέα «μόδα» που έχει μετατρέψει τις παραλίες των νησιών –και όχι μόνο– σε παράκτιες… εκθέσεις επίπλων).
• Στη Μικρή Σάντα Μαρία ελέγχθηκαν οι επιχειρήσεις «Σάντα Μαρία Κατάδυση ΕΠΕ» και το κατάστημα «Το Δίχτυ». Η πρώτη βρέθηκε να έχει καταλάβει 605 τετραγωνικά στον αιγιαλό και 74 στη ζώνη παραλίας, ενώ η δεύτερη 81 τετραγωνικά στον αιγιαλό.
Με δεδομένο ότι καμία από τις τρεις επιχειρήσεις δεν έχει μισθώσει τμήματα του αιγιαλού από το Δημόσιο ή τον Δήμο Πάρου, οι ιδιοκτήτες τους χθες κλήθηκαν σε ακρόαση, προκειμένου να υποβάλουν εντός τριών ημερών τις απόψεις τους. Οπως επισημαίνει η Κτηματική Υπηρεσία στο σχετικό έγγραφο, «σε περίπτωση που δεν συμμορφωθείτε στην παραπάνω προθεσμία, θα λάβουμε όλα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα μέτρα προστασίας σε βάρος σας, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου, ενημερώνοντας παράλληλα το λιμεναρχείο Πάρου, το αστυνομικό τμήμα Πάρου και τον Δήμο Πάρου για τις δικές τους ενέργειες».
Οι ιδιοκτήτες τριών επιχειρήσεων καλούνται να υποβάλουν εντός τριών ημερών τις απόψεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις παρέλθει η προθεσμία, η υπηρεσία θα καθορίσει πρόστιμο και θα συντάξει πρωτόκολλα κατεδάφισης – διοικητικής αποβολής, τα οποία θα πρέπει να εκτελεστούν εντός πενθημέρου. Δεν αποκλείεται οι επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να ανακόψουν δικαστικά τη διαδικασία, με δεδομένο όμως ότι καμία από τις τρεις δεν έχει μισθωτήρια, είναι μάλλον απίθανο να πετύχουν αναστολή της διαδικασίας. Να σημειωθεί ότι, όπως επισήμαιναν χθες κυβερνητικές πηγές, ακολουθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και άλλες αυτοψίες επί εντελώς ή μερικώς παράνομων επιχειρήσεων στο νησί. Ενώ για την υλοποίηση των πρωτοκόλλων θα κληθεί από τη Σύρο ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος έφερε εις πέρας τις ανάλογες επιχειρήσεις στη Μύκονο.
Τα ερωτήματα
Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά θετική, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν:
• Θα κατασχεθούν τα ομπρελοκαθίσματα των επιχειρήσεων που κατέλαβαν τις παραλίες χωρίς κανένα μισθωτήριο; Με δεδομένο ότι τα πρόστιμα για παράνομη κατάληψη αιγιαλού είναι αστεία σε σχέση με το οικονομικό όφελος των επιχειρήσεων αυτών, η κατάσχεση των «επίπλων παραλίας» σίγουρα θα λειτουργήσει πιο αποτρεπτικά.
• Θα γίνει και μονομερής ανάκληση της άδειας λειτουργίας των καταστημάτων, ή θα πέσουν «στα μαλακά»;
• Θα ελεγχθούν όλες οι μισθώσεις αιγιαλών στο νησί (συνολικά περί τις 40); Υπενθυμίζεται ότι η Κίνηση Πολιτών Πάρου απέδειξε ότι σχεδόν όλες έχουν υπερβεί τον χώρο που μίσθωσαν, από 40% έως και 1.000%! Οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς θα είναι τραγελαφικό η διαδικασία των κυρώσεων να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/562551475/xilonontai-oi-protes-paranomes-ompreles/