Ηράκλειο - Σε Δειλινά - Αγ. Κωνσταντίνο: Με δικαστική απόφαση οι κοπές των δέντρων

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 07 Απριλίου 2023 11:23

Ξεκινούν οι κοπές δέντρων σήμερα στον πευκώνα των Δειλινών μετά τα νέα δεδομένα που σηματοδοτούν οι αποφάσεις του δικαστηρίου, σε σχέση με τα προσωρινά μέτρα που είχαν κατατεθεί. Έτσι από τη μια πλευρά ανοίγει ο δρόμος για τις κοπές στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα Δειλινά, ενώ την ίδια στιγμή μπλοκάρει η διαδικασία της αφαίρεσης των δέντρων στο Μασταμπά, στην πλατεία Σινάνη, το κηποθέατρο Καζαντζάκη, το Καπετανάκειο,  τη λεωφόρο Ικάρου και τη Δημοκρατίας και το Σκαλάνι

. Για τις περιπτώσεις αυτές ο Δήμος Ηρακλείου θα περιμένει τη συζήτηση της κύριας υπόθεσης στις 8 Απρίλη, όμως σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις των Δειλινών και του Αγίου Κωνσταντίνου που έχουν ξεμπλοκάρει, προχωρά κανονικά η όλη διαδικασία.

Ειδικά για τον πευκώνα των Δειλινών, η γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου κ. Ευγενία Στυλιανού τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι κοπές καθώς υπάρχει μείζον θέμα απένταξης από το πρόγραμμα «life Grin» που πρόκειται να αναπτυχθεί στον πευκώνα των Δειλινών και απώλειας της χρηματοδότησης, άν δεν γίνουν άμεσα οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις που ανακόπηκαν με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι κάτοικοι.

Σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του προγράμματος «life Grin» που αφορά στην προώθηση της ενσωμάτωσης πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό, για τη βελτίωση της διακυβέρνησης σε σχέση με την κλιματική αλλαγή στις πόλεις στον πευκώνα των Δειλινών.

Στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασης προβλέπεται η εξυγίανση των πευκώνων, η εγκατάσταση νέου «έξυπνου» αυτόματου αρδευτικού δικτύου, καθώς και η φύτευση 13.436 νέων φυτών σύμφωνα με την φυτοτεχνική μελέτη. Μάλιστα όπως υποστηρίζει ο χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος λήγει στο τέλος του μήνα και ξεκαθαρίζει ότι μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας αυτής, η δαπάνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου το Δήμο Ηρακλείου, τους δημότες και τους κατοίκους.

Ουσιαστικά η Λότζια θέτει ζήτημα απένταξης από το πρόγραμμα και απώλειας της χρηματοδότησης, εάν δεν γίνουν άμεσα οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις που ανακόπηκαν με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι κάτοικοι.

Πρώτα θα κόψουμε τα δέντρα και μετά θα κάνουμε ανάπλαση;

Την ίδια στιγμή η αρχιτέκτονας Βάνα Σφακιανάκη η οποία βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν στις κοπές των δέντρων, με δηλώσεις της στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι, «σε μια εποχή και ένα τόπο όπου ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός είναι άγνωστη έννοια, φθάνουμε στο σημείο ο Δήμος να υποστηρίζει και το δικαστήριο να αποδέχεται -χαρακτηρίζοντας «ευχολόγιο» την ολοκληρωμένη προσέγγιση για το υψηλό πράσινο-  ότι σχεδιασμός είναι πρώτα να κόβεις ψηλά και ώριμα δένδρα και μετά να κάνεις «αναπλάσεις» σε άδειους χώρους!

Για τα Δειλινά, ο καθηγητής Παναγιώτης Νεκτάριος ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο πριν από λίγες μέρες, ανέφερε ότι έχοντας αναλάβει από το Δήμο Ηρακλείου μέσω Προγραμματικής Σύμβασης τον μελλοντικό σχεδιασμό για το δασάκι, παρέλαβε σχέδια όπου δεν ήταν καν σημειωμένα τα δένδρα που επρόκειτο να κοπούν!

Τα σχέδια «ανάπλασης» εγκρίθηκαν από τη Δασική Υπηρεσία κατόπιν εορτής, στις 3-3-2023, για τις ανάγκες του δικαστηρίου, χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί ποτέ από τον Δήμο Ηρακλείου!

Για το Κοιμητήριο κρίνονται επικίνδυνα δένδρα αφ΄ενός τα μνημειακά του βόρειου τμήματος που αποτελούν σύνολο με τα μνημεία και θα έπρεπε να διατηρηθούν με απελευθέρωση του ριζικού τους συστήματος, κατάλληλη κλάδευση και στήριξη στο περιμετρικό τοιχίο με ενδεχόμενη ενίσχυσή του, αλλά κρίνονται επικίνδυνα και αυτά στον μη επισκέψιμο χώρο έκτασης 10 στρεμμάτων των μνημάτων τριετούς χρήσης, που έχει εγκαταλειφθεί και κανείς δεν τον επισκέπτεται, και ενώ υπάρχει η προοπτική να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου για τη γειτονιά.

Για το Μασταμπά, κατά τον αντιδήμαρχο κ. Αναστασάκη, υπάρχει η σκέψη στο Δήμο να γίνει ανάπλαση της περιοχής.

Μόνο που αν αυτή γίνει μετά από την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που προβλέπουν την υλοτόμηση δεκαπέντε (15) πεύκων σε δυο-τρία οικοδομικά τετράγωνα,  δεν θα υπάρχουν πεύκα που θα μπορούν να ενταχθούν.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό αυτό που αναφέρεται στην προσωρινή διαταγή για τα 32 δένδρα του Μασταμπά, της Δημοκρατίας και άλλων σημείων της πόλης:

«Ενόψει του ότι η καθαίρεση των δένδρων είναι μη αναστρέψιμη ενέργεια και ενόψει του ότι πιθανολογείται από τα έγγραφα ότι, τουλάχιστον τινά εξ’ αυτών, δύνανται να διασωθούν δέχεται το αίτημα προσωρινής διαταγής και απαγορεύει προσωρινά την καθαίρεση των δένδρων που αναφέρονται στις προσβαλλόμενες αποφάσεις ως τη συζήτηση της αίτησης στις 7 Απριλίου 2023».

 

Πηγή: https://www.patris.gr/2023/03/29/se-deilina-ag-konstantino-me-dikastiki-apofasi-oi-kopes-ton-dentron/

Διαβάστηκε 246 φορές