Πρώτη επιλογή ο Ξερόκαμπος για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο όλων των ΤΟΕΒ του Λασιθίου

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 13:25

Με πρώτο στόχο την εύρεση χώρου που θα φιλοξενήσει, ιδανικά σε ένα μόνο σημείο, τις εγκαταστάσεις ανενεώσιμων πηγών ενέργειας προχωρά η Ενεργειακή Κοινότητα ΤΟΕΒ Λασιθίου η οποία συστάθηκε και επίσημα χθες.

Με προσωρινό συμβούλιο και έδρα την Ιεράπετρα η ενεργειακή κοινότητα των ΤΟΕΒ το Λασιθίου είναι μια από τις τέσσερις που θα δημιουργηθούν για τους ΤΟΕΒ κάθε νομού της Κρήτης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω της Περιφέρειας Κρήτης.

 

Ο πρόεδρος του προσωρινού συμβουλίου Νεκτάριος Παπαδάκης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κουτσουρά, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για το νέο αυτό εγχείρημα και το πως πρόκειται να προχωρήσει.

Όπως λέει στόχος του νέου φορέα είναι να λειτουργήσει με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς ώστε εντός του 2024 να αρχίσει να λειτουργεί ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο ιδανικά θα μπορεί να καλύπτει στο 100% τις ενεργειακές ανάγκες και των 9 ΤΟΕΒ του νομού. Σε μια τέτοια περίπτωση το όφελος για τους καταναλωτές θα είναι πολύ σημαντικό με τον κ. Παπαδάκη να υπολογίζει μια μείωση από 30 έως 40% στο νερό άρδευσης κάθε ΤΟΕΒ.

Πρώτο βήμα του συμβουλίου είναι να βρεθεί η έκταση ή οι εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για να εγκατασταθούν οι ΑΠΕ με κάθε ΤΟΕΒ να έχει κάνει τις προτάσεις του οι οποίες εξετάζονται.

Για λόγους εξοικονόμησης κόστους το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει μια ενιαία έκταση η οποία θα φιλοξενήσει το σύνολο των εγκαταστάσεων και έτσι μια έκταση άνω των 150 στρεμμάτων που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Ξερόκαμπου θεωρείται πολύ καλή επιλογή και θα εξεταστεί για το αν μπορεί να ενοικιαστεί ή να αγοραστεί.

Προτάσεις υπάρχουν και για περιοχές του Μιραμπέλλου, του Καλού Χωριού, δίπλα στο φράγμα Μπραμιανών στην Ιεράπετρα και αλλού, οι οποίες όμως δεν είναι τόσο μεγάλες σε έκταση και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανόν να πρέπει να εγκατασταθούν ΑΠΕ σε διάφορα σημεία του νομού.

Σε σχέση με την χρηματοδότηση το Λασίθι θα πάρει λίγο πάνω από 20 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 40 τα οποία προβλέπονται για όλη την Κρήτη.

 

Πηγή: https://radiolasithi.gr/proti-epilogi-o-xerokampos-gia-to-megalo-fotovoltaiko-parko-olon-ton-toev-toy-lasithioy/

Διαβάστηκε 301 φορές