Ηράκλειο: "Δεν είμαστε οι νάνοι της Χιονάτης για να χωράμε σε θάμνους, αντί για δέντρα"

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 13:18

Στην κρίση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου βρίσκεται η τύχη δύο εμβληματικών νησίδων πρασίνου της πόλης, 28 πεύκων του παλαιού κοιμητηρίου και 68 πεύκων στα Δειλινά, με την οριστική απόφαση για την κοπή ή τη διατήρησή τους να αναμένεται σε λίγες ημέρες, μετά τις 16 Μαρτίου.

Πολίτες του Ηρακλείου που έχουν απλώσει ένα “πλέγμα προστασίας” γύρω από αυτά και οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρώσουν την υλοτόμησή τους από την Υπηρεσία Πρασίνου, κάνουν λόγο για δύο ιδιάζουσες περιπτώσεις, δύο τοπόσημα.

Την ίδια στιγμή, η πληρεξούσιος δικηγόρος των πολιτών Αθανασία Παπαδημητρίου μιλώντας στη Νέα Ματιά, αναδεικνύει το κενό στην τεκμηρίωση των κοπών καθώς και το γεγονός ότι δεν έχουν προσκομιστεί τεχνικές εκθέσεις ανάπλασης από τον δήμο.

Όπως εξηγεί:” Εμείς καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα για να ελεγχθεί η επικινδυνότητα των δέντρων. Ο νομοθέτης προστατεύει το άλσος και σε περίπτωση αποψίλωσης από οποιονδήποτε λόγο ακολουθείται υποχρεωτική αναδάσωση. Στην περίπτωση των Δειλινών υπάρχει μόνον σχεδιασμός για φύτευση χαμηλής βλάστησης. Αλλά και αυτή η ανάπλαση- που σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με αναδάσωση- δεν υποστηρίζεται από φυτοτεχνική μελέτη.

Και συνεχίζει ως εξής: “Όπως προκύπτει από έγγραφο που ανήρτησε ο δήμος Ηρακλείου στη Διαύγεια στις 7 Μαρτίου, η Διεύθυνση Δασών εξέδωσε μόλις στις 3 Μαρτίου – δηλαδή μέρες μετά την ημερομηνία που καταθέσαμε εμείς τα ασφαλιστικά μέτρα στις 13 Φεβρουαρίου- απόφαση με την οποία εγκρίνει τις τεχνικές εκθέσεις για αναπλάσεις 8 κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, ανάμεσά τους και των Δειλινών. Ωστόσο, στην απόφαση της Διεύθυνσης Δασών δεν υπάρχει το περιεχόμενο της κάθε τεχνικής έκθεσης – δηλαδή το πώς θα γίνει η φύτευση των θάμνων στην περίπτωση των Δειλινών- αλλά ούτε και η ημερομηνία έκδοσης των τεχνικών αυτών εκθέσεων.”

Η πράσινη μόνωση και οι φυσικές ομπρέλες

Γιατί τα πεύκα του Κοιμητηρίου και των Δειλινών είναι τοπόσημα; Τα επιβλητικά πεύκα του παλαιού κοιμητηρίου με την πλούσια κόμη που εσωκλείουν τους οικογενειακούς τάφους είναι για τα μάτια των ζωντανών μια πράσινη πυκνή όαση που σπανίζει στην τσιμεντένια πόλη και ανεβάζει το βλέμμα ψηλότερα προς τον ουρανό… Αν κάποιος περιπλανηθεί εντός του κοιμητηρίου δεν μπορεί παρά να αισθανθεί την πράσινη “μόνωση” που αυτά χαρίζουν σε όσους έχουν “φύγει” και, την ίδια στιγμή, να θαυμάσει τα φυσικά συμπλέγματά τους, όπως ο υπέροχος θόλος που σχηματίζουν τα δέντρα στη γωνία Πλούτωνος και Σμπώκου. Την ομορφιά τους ανταγωνίζεται ο 60 ετών Ευκάλυπτος, με το πλατύ και πράσινο φύλλωμα, που κι αυτός είναι υποψήφιος για κοπή από τον δήμο.

Η πράσινη “κουρτίνα” του νεκροταφείου

Αντίστοιχης αξίας, με το δικό τους μοναδικό οικοσύστημα, είναι και οι τρεις πευκώνες στην περιοχή των Δειλινών, που χαρίζουν εδώ και χρόνια χαρακτήρα στην περιοχή. Ψηλόλιγνα πεύκα σε πυκνή διάταξη, που λειτουργούν ως φυσικά σκιάδια για πουλιά και οργανισμούς. Κάτι σαν γιγάντιες, φυσικές ομπρέλες της φύσης για τα Δειλινά, όταν η καυτή άσφαλτος της πόλης το καλοκαίρι συσσωρεύει και εγλωβίζει βασανιστική ζέστη.

Η μικρή Όαση των Δειλινών με τα έως σήμερα 230 πεύκα

“Δεν είμαστε οι νάνοι της Χιονάτης”

Όπως λένε στη Νέα Ματιά οι πολίτες που σηκώνουν στους ώμους τους έως σήμερα τον αγώνα για τη διατήρηση αυτών των δέντρων, πρόκειται για δύο περιπτώσεις που ο Ηρακλειώτης πρέπει να πάρει θέση και να ενώσει τη φωνή του, διότι “εάν χαθούν θα χάσει η πόλη και όσοι κατοικούν σε αυτή“.

Δεν είμαστε οι νάνοι της Χιονάτης, για να ικανοποιούμαστε από 13.464 χαμηλά φυτά – θάμνους και πόες- με τα οποία θα αντικαταστήσει η υπηρεσία Πρασίνου τα ψηλά πεύκα στα Δειλινά” λένε, και επικρίνουν τον δήμο για διαστρέβλωση του ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life Grin, στο οποίο συμμετέχει. Σύμφωνα με τους ίδιους, το πρόγραμμα αφορά σε μέτρα διαχείρισης του αστικού πρασίνου, στη σωστή κλάδευση, την προσθήκη νέων χώρων πρασίνου στον αστικό ιστό και την απομάκρυνση ορισμένων στελεχών όπου συντρέχουν λόγοι επικινδυνότητας, αλλά σε καμία περίπτωση σε μαζικές εκκαθαρίσεις, όπως συμβαίνει στα Δελινά όπου “πέφτουν” 68 από τα 230 συνολικά πεύκα, δηλαδή ένα στα τέσσερα!

Η δενδροστοιχία του νεκροταφείου όπως φαίνεται σε όσους κινούνται επί της οδού Σμπώκου

Κοπές μετά το τραγικό δυστύχημα

Μετά το σοκ που προκλήθηκε στην κοινωνία του Ηρακλείου από το τραγικό δυστύχημα τον Αύγουστο του 2022 με την πτώση πεύκου και την κοινή παραδοχή ότι επί δεκαετίες το αστικό πράσινο ‘κακοποιείται’ στην πόλη, η υποστελεχωμένη υπηρεσία πρασίνου έχει βάλει μπρος μπαράζ κοπών ψηλών δέντρων. Σύμφωνα με τον δήμο, στα Δελινά και το Κοιμητήριο, πρόκειται για προγραμματισμένες κοπές από το 2018 – 2019. Στην περίπτωση του παλαιού κοιμητηρίου η υπηρεσία Πρασίνου ισχυρίζεται ότι τα δέντρα λόγω στενότητας χώρου δεν μπορούν να στηριχθούν και ότι συνιστούν κίνδυνο για τους εργαζομένους. Για τα Δελινά, η αιτιολογία της αποψίλωσης είναι ότι οι κορμοί έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση και ότι οι πευκώνες χρειάζονται αραίωση.

Στα παραπάνω οι υπερασπιστές των ψηλών δέντρων διακρίνουν την έλλειψη διάθεσης για τη διάσωσή τους, μια αδιαφορία εις βάρος της ιστορίας και δύο τοπόσημων της πόλης …

 

Πηγή: https://neamatia.gr/den-eimaste-oi-nanoi-tis-chionatis-gia/

Διαβάστηκε 365 φορές