Σε σαθρό έδαφος λόγω συνθηκών η οδηγία της ΕΕ για τα κτίρια

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023 09:29

Καθώς οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οδηγία σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων οδεύουν προς την τελική ευθεία, οι πολιτικές απαιτήσεις για τη θέρμανση έρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η θέρμανση των κτιρίων αποτελεί βασικό παράγοντα κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη, όπου ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ.

 

Η οδηγία της ΕΕ για τα κτίρια αναθεωρείται επί του παρόντος στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ένωσης να μειώσει στο μισό τις εκπομπές πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας και να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις είναι πολιτικά ευαίσθητες, με τις χώρες της ΕΕ να συμφωνούν μόνο σε έναν «εύθραυστο συμβιβασμό» τον Οκτώβριο, ο οποίος προκάλεσε επικρίσεις για έλλειψη φιλοδοξίας και υπονόμευση της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον Δεκέμβριο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Κοινοβουλίου για τον φάκελο, ο Ιρλανδός Πράσινος Ciaran Cuffe, πέτυχε έναν πρώτο πολιτικό συμβιβασμό σχετικά με την οδηγία για τα κτίρια μεταξύ των κύριων πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου. Σε αντίθεση με τη θέση που συμφωνήθηκε από τις χώρες της ΕΕ, οι ακτιβιστές και οι εμπειρογνώμονες τη χαρακτήρισαν «φιλόδοξη» όσον αφορά το κλίμα.

Για να την κλειδώσει, ο Cuffe ήθελε να διεξαχθεί ψηφοφορία για την οδηγία στη συνέλευση της ΕΕ έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Όμως η ψηφοφορία μετατέθηκε για τις 9 Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια να δοθεί στον Ιρλανδό περισσότερος χρόνος για να συγκεντρώσει πολιτική υποστήριξη για τη συμφωνία.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών του Cuffe ήταν οι κινήσεις για να προσελκύσει το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τη μεγαλύτερη πολιτική παράταξη στο Κοινοβούλιο και μία από της πιο έντονες επικρίτριες της οδηγίας.

 

Τη Δευτέρα (30 Ιανουαρίου) το βράδυ, ο Cuffe επρόκειτο να συναντηθεί με τους συνδιαπραγματευτές του από τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Ιρλανδού συναδέλφου του, Sean Kelly, που εκπροσωπεί το ΕΛΚ.

Τα αιτήματα του Kelly κατά την έναρξη της συνάντησης έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία μεταξύ εμπειρογνωμόνων και ακτιβιστών, επειδή ανοίγουν την πόρτα στην αμφιλεγόμενη χρήση του υδρογόνου στη θέρμανση.

Στα νέα κτίρια, «τα υβριδικά συστήματα θέρμανσης, οι λέβητες που έχουν πιστοποιηθεί για να λειτουργούν με ανανεώσιμα καύσιμα … δεν θεωρούνται ορυκτά συστήματα θέρμανσης», αναφέρεται σε μια προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 7 που υπέβαλε το ΕΛΚ στις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με έγγραφο που είδε η EURACTIV.

Παρόμοια γραμμή προτάθηκε και για τα υφιστάμενα κτίρια, όπου αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οραματιζόταν ότι οι ανακαινίσεις θα συνεπάγονταν τη στροφή προς την πράσινη θέρμανση – σε μεγάλο βαθμό αντλίες θερμότητας.

Στην πράξη, η ώθηση του ΕΛΚ θα μπορούσε να οδηγήσει στη συνέχιση της χρήσης λεβήτων φυσικού αερίου που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι επιβλαβή για το κλίμα – με βάση την αβέβαιη υπόσχεση ενός μέλλοντος θέρμανσης με υδρογόνο ή βιοαέριο. Κάτι που ακόμη και οι χώρες της ΕΕ, παρά την έλλειψη φιλοδοξίας τους, δεν επέλεξαν στη διαπραγματευτική τους θέση.

Η θέρμανση με υδρογόνο, ελκυστική για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής λόγω της θεωρητικά χαμηλής αλλαγής για τους καταναλωτές, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους περισσότερους εμπειρογνώμονες.

«Η θέρμανση με υδρογόνο είναι αναποτελεσματική και πιο δαπανηρή σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις, όπως οι αντλίες θερμότητας, η τηλεθέρμανση και η ηλιοθερμία», τονίζει ο Jan Rosenow, διευθυντής ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην πράσινη δεξαμενή σκέψης Regulatory Assistance Project (RAP).

Ο Rosenow εξέτασε επίσης 32 ανεξάρτητες μελέτες σχετικά με το μέλλον της θέρμανσης, καμία από τις οποίες δεν συνιστά τη θέρμανση με υδρογόνο.

Τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης με υδρογόνο

«Τα κτίρια είναι ένας τομέας που είναι δύσκολο να εγκαταλειφθεί», υπενθυμίζει ο Matthieu Duc, νεώτερος σύμβουλος πολιτικής στον οργανισμό κατασκευαστών θέρμανσης European Heating Industry, ο οποίος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους μεγαλύτερους παραγωγούς συσκευών θέρμανσης σήμερα: τους κατασκευαστές λεβήτων αερίου.

«Ως εκ τούτου … οι συσκευές υδρογόνου μπορούν, μακροπρόθεσμα, να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο», εξηγεί ο Duc.

Η EHI είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θέρμανσης με υδρογόνο. «Η EPBD θα πρέπει να στηρίξει την αντικατάσταση των παλαιών και αναποτελεσματικών συσκευών με πιο αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις που είναι πιστοποιημένες για να λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου», δήλωσε.

Το επιχείρημά τους βλέπει ορισμένους υφιστάμενους λέβητες να αντικαθίστανται από λέβητες έτοιμους να λειτουργήσουν με υδρογόνο αντί για αντλίες θερμότητας που είναι πιο αποδοτικές και λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό, η θέρμανση των σπιτιών με υδρογόνο είναι «σύμφωνη με το REPowerEU», το σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης της Ένωσης από τη Ρωσία σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας.

Ο Cuffe, από την πλευρά του, δήλωσε στη EURACTIV ότι δεσμεύεται να επιτύχει έναν φιλόδοξο συμβιβασμό σχετικά με την EPBD.

«Η ομάδα μου και εγώ δεσμευτήκαμε να επιτύχουμε μια φιλόδοξη εντολή του Κοινοβουλίου σε αυτόν τον φάκελο. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους σκιώδεις διαπραγματευτές για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε στη EURACTIV σε σχόλια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αλλά καθώς οι διαπραγματεύσεις απειλούν να διαλυθούν στις ραφές, ο Cuffe μπορεί να μπει στον πειρασμό να παραχωρήσει έδαφος στο ΕΛΚ με αντάλλαγμα μια ισχυρότερη δέσμευση για τα ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης (MEPS).

(Euractiv.gr)

Πηγή: https://energypress.gr/news/se-sathro-edafos-logo-synthikon-i-odigia-tis-ee-gia-ta-ktiria

 

Διαβάστηκε 243 φορές