Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: Αγωγή κατά της ΡΑΕ για τις ανεμογεννήτριες

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023 09:23

Στην κατηγορία των «απάτητων βουνών» ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ότι εντάσσεται το όρος Δίκτη, μαζί με τα Λευκά Όρη και άλλους επτά ορεινούς όγκους της χώρας (Σάος, Σμόλικας, Τύμφη, Ταΰγετος, Χατζή, Άγραφα, Μαίναλος). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «δεν θα επιτρέπεται καμία παρέμβαση που θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα των βουνών, ώστε να βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο τη χλωρίδα και την πανίδα να αναπτυχθούν».

Ωστόσο το νέο περιοριστικό πλαίσιο προστασίας το οποίο ανακοίνωσε δεν ανακόπτει στο ελάχιστο την επενδυτική πορεία των ανεμογεννητριών που σχεδιάζουν να αποκεφαλίσουν τις ορεινές κορυφογραμμές του λασιθιώτικου βουνού. Αυτό συμβαίνει επειδή η έννοια του απάτητου βουνού περιλαμβάνει τους ορεινούς όγκους στους οποίους δεν έχουν ανοίξει δρόμοι ούτε έχουν γίνει χαράξεις.

Άρα το όρος Δίκτη προστατεύεται από τα 1300 μέτρα και πάνω, καθώς σε αυτό το υψόμετρο συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζονται, ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής προστασίας. Όμως όλο το υπόλοιπο κομμάτι του ορεινού όγκου, στο οποίο έχουν ανοίξει δρόμοι, υπάρχουν χαράξεις και πρόσβαση, δεν προστατεύεται από το καθεστώς προστασίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ούτε φυσικά ανακόπτονται τα επενδυτικά σχέδια που αναπτύσσονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εκδώσει άδειες για 74 θέσεις γιγάντιων ανεμογεννητριών γύρω από το Οροπέδιο, όπου με βάση τα επενδυτικά σχέδια, η ανάπτυξη της καθεμιάς φτάνει τα 100 μέτρα.

Αγωγή Δήμου Οροπεδίου κατά ΡΑΕ

Ήδη ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου έχει καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο, αγωγή κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για τις αδειοδοτήσεις που έδωσε για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και μάλιστα σε μια περιοχή natura, που θεωρητικά είναι προστατευόμενη, ειδικά από τόσο βαριές παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του πάντως ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης με δηλώσεις του στην «Π» χαιρετίζει την απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και περιμένει όπως τονίζει με μεγάλο ενδιαφέρον τον τρόπο με τον οποίο θα εξειδικευτεί και θα ισχύσει για τα επόμενα δύο χρόνια που θα γίνει επανεξέταση του όλου θέματος.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει, ο Δήμος θα συνεχίσει τον μεγάλο αγώνα που έχει ξεκινήσει για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, με σκοπό να βάλει φρένο στην ισοπέδωση των κορυφών, προτάσσοντας πάντα εναλλακτικά την εισήγησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους που εκτός των άλλων θα βοηθήσουν ώστε η περιοχή να ανακτήσει την παραδοσιακή της εικόνα.

Ο Δήμος υποστηρίζει ότι η δρομολογούμενη επένδυση των ανεμογεννητριών βάλλει ευθέως το  φυσικό, πολιτιστικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον και βλάπτει κατά τρόπο ανεπανόρθωτο το δικαίωμά του Δήμου, των κατοίκων και των καλλιεργητών του Οροπεδίου Λασιθίου σε περιβάλλον βιώσιμο, αρμονικό και ισορροπημένο.  Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνιστά οικολογικό και πολιτιστικό έγκλημα για τον ορεινό όγκο της Δίκτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το έργο προβλέπει διάνοιξη μεγάλων δρόμων πρόσβασης προς τις κορυφές και τις βουνοπλαγιές, μεγάλες εκσκαφές για τη θεμελίωση των ανεμογεννητριών (βάσεις από μπετόν 350τμ!) και των πυλώνων μεταφοράς του ρεύματος με συνέπεια την αλλοίωση του ορεινού ανάγλυφου της οροσειράς, καταστρέφοντας ιερά κορυφής, αρχαία, ιστορικά μονοπάτια και μιτάτα.

Επίσης ελλοχεύει κίνδυνος να υπάρξει αρνητική επίδραση και στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής που κάνει τον τόπο τόσο εύφορο.

Η πλευρά του Δήμου σημειώνει ότι η προχειρότητα της χωροθέτησης και του μη σεβασμού στο πολιτιστικό απόθεμα και το τουριστικό προϊόν της Κρήτης διαφαίνεται πλήρως και με την τοποθέτηση από ξένες εταιρείες ανεμογεννητριών ακόμα και πάνω από το ιερό μυθολογικό σπήλαιο του Δία, το Δικταίο Άντρο είναι από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εκεί η Ρέα, κρυμμένη από τη μανία του Κρόνου, γέννησε τον Δία.

Το Δικταίο Άντρο είναι μετά την Κνωσό ο πιο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Κρήτη. Κάθε χρόνο υποδέχεται 200.000 τουρίστες. Το Καρφί Μινωικό Ιερό κορυφής. Εκεί, Μινωίτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν το 1200 π.Χ. Το Σπήλαιο του Αγίου Χαραλάμπους. Πρόκειται για το περίφημο ταφικό σπήλαιο που στοιχειοθέτησε τη μινωική καταγωγή των σύγχρονων Κρητικών με την συγκριτική μελέτη DNA των αρχαίων και σύγχρονων Κρητικών.

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης ΣτεφανάκηςΟ δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης

Το Σπήλαιο Τράπεζας, γνωστό κι ως Κρόνιο Σπήλαιο, βρίσκεται στο Τζερμιάδων. Άλλωστε με το πρόσφατο μνημόνιο που υπέγραψε η ίδια η υπουργός Πολιτισμού με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη έχουν ήδη ξεκινήσει νέες αρχαιολογικές έρευνες με αναμενόμενα σπουδαία ευρήματα. Έτσι η αδειοδότηση θα μετατρέψει ένα φυσικό παράδεισο σε βιομηχανική ζώνη και είναι παράνομη επειδή το δίκτυο της Κρήτης είναι ήδη κορεσμένο, όπως περιγράφεται και με την ΡΑΕ 96/2007 απόφαση της ίδιας της ΡΑΕ.

Το έργο πλέον υλοποιείται χωρίς την υποχρέωση πρόβλεψης υλοποίησης ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης. Το έργο επεκτείνεται σε όλη την Κρήτη και δεν μπορεί να μετατραπεί όλο το νησί σε μια μπαταρία της Ευρώπης που θα πεταχθεί στα σκουπίδια μετά από λίγα χρόνια, όταν λήξει η διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών, μετατρέποντας ένα εξαίρετο φυσικό τοπίο σε μολυσμένο σκουπιδότοπο με ανενεργά γιγάντια κουφάρια.

 

Πηγή: https://www.patris.gr/2023/01/31/dimos-oropedioy-lasithioy-agogi-kata-tis-rae-gia-tis-anemogennitries/

Διαβάστηκε 357 φορές