Η νέα δομή της ΡΑΕ μετά την ανάληψη της εποπτείας νερών και απορριμμάτων

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 08:13

Σημαντικές οργανωτικές αλλαγές προβλέπονται στη ΡΑΕ, στο πλαίσιο διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της που δρομολογεί το ΥΠΕΝ, για να αναλάβει τα ύδατα και τα αστικά απόβλητα, εκτός από την ενέργεια. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου πρόκειται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες για να αποκτήσουν εποπτικό φορέα και οι δύο αυτοί κλάδοι. 

Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή των υδάτων και των αστικών αποβλήτων σε Ρυθμιστική Αρχή προβλέπεται ως μεταρρύθμιση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η λύση που προκρίθηκε είναι οι δύο τομείς να υπαχθούν στη ΡΑΕ, η οποία επομένως θα αναλάβει και τον έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών ύδατος καθώς και των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Έτσι, η ΡΑΕ θα μετονομαστεί σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).  

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, για την «υποδοχή» των δύο νέων κλάδων, που θα προστεθούν στον ήδη εποπτευόμενο τομέα της ενέργειας, θα δημιουργηθούν τρεις διακριτές υπο-Ολομέλειες (μία για κάθε αντικείμενο), απαρτιζόμενες κάθε μία από έναν Αντιπρόεδρο και τρία μέλη. Οι υπο-Ολομέλειες θα τεθούν υπό την «ομπρέλα» της κεντρικής Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), όπως θα μετονομαστεί η ΡΑΕ.  

13 άτομα στην Ολομέλεια 

Η κεντρική Ολομέλεια θα απαρτίζεται από 13 άτομα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΡΑΑΕΥ (ο οποίος θα έχει τρόπον τινά τον «διοικητικό» ρόλο συνολικού συντονισμού της Αρχής). Στο όργανο αυτό θα συμμετέχουν επίσης οι 3 «κλαδικοί» Αντιπρόεδροι και τα 9 μέλη των τριών υπο-Ολομελειών. 

Η κεντρική Ολομέλεια θα μπορεί να προσκληθεί από τον Πρόεδρο (ή τους τρεις Αντιπροέδρους), ενώ θα έχει απαρτία αν συμμετέχει ο Πρόεδρος (ή τουλάχιστον ένας Αντιπρόεδρος) και 9 μέλη της. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση που πρόκειται να ληφθεί κάποια απόφαση αποκλειστικά για έναν από τους τρεις κλάδους, τότε θα θεωρείται ότι συνεδριάζει νομίμως αν λαμβάνουν μέρος τα στελέχη της αντίστοιχης υπο-Ολομέλειας και ο Πρόεδρος (στην περίπτωση απουσίας του οποίου, τον ρόλο του προεδρεύοντος θα έχει ο αντίστοιχος «κλαδικός» Αντιπρόεδρος). 

Ειδικότερα, για να λάβει η Κεντρική Ολομέλεια κάποια απόφαση που αφορά έναν αποκλειστικά κλάδο, θα πρέπει να δίνουν το «παρών» ο Πρόεδρος (στην περίπτωση απουσίας του οποίου, τον ρόλο του προεδρεύοντος θα έχει ο αντίστοιχος «κλαδικός» Αντιπρόεδρος) καθώς και δύο από τα μέλη της αντίστοιχης υπο-Ολομέλειας. Στην περίπτωση που η απόφαση για έναν συγκεκριμένο κλάδο αφορά την επιβολή κύρωσης, τότε η υπο-Ολομέλεια θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη απαρτία στην Κεντρική Ομομέλεια, δηλαδή να δίνουν το παρών και τα τρία μέλη της. 

Για τη «μετάβαση» από τη ΡΑΕ στη ΡΑΑΕΥ, ο υφιστάμενος Πρόεδρος της Αρχής, αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, θα καταλάβει τη θέση του Αντιπροέδρου της υπο-Ολομέλειας για τον κλάδο της ενέργειας. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μεταβατικά θα διατηρηθούν και τα 7 μέλη της υφιστάμενης Ολομέλειας της ΡΑΕ. 

 

Εισήγηση κανονισμών τιμολόγησης για νερά και απόβλητα 

Για να εποπτεύει τα δύο νέα αντικείμενα, η ΡΑΑΕΥ θα λαμβάνει προς έγκριση εκθέσεις ετήσιου προγραμματισμού από τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος. Από την άλλη πλευρά, οι ΦΟΣΦΑ θα υποβάλλουν επίσης σε ετήσια βάση στοιχεία όπως το μοναδιαίο έσοδο ανά τόνο Αστικών Στερεών Αποβλήτων. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, καθώς μία σειρά ποσοτικών δεικτών, η ΡΑΑΕΥ θα συντάσσει ετήσια αναφορές προς τον υπουργό ΠΕΝ. Επίσης, θα εισηγείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ανά 5ετία τα τιμολόγια των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. 

Κατʼ αναλογία, στην περίπτωση των ΦΟΣΔΑ, θα εισηγείται στο ΥΠΕΝ τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων. Επίσης, θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα, στην περίπτωση που διαπιστώσει παραβάσεις στη διαχείριση των αποβλήτων.  

 

Πηγή: https://energypress.gr/news/i-nea-domi-tis-rae-meta-tin-analipsi-tis-epopteias-neron-kai-aporrimmaton-se-ypo-olomeleia

Διαβάστηκε 260 φορές