Επισήμανση της Αποκεντρωμένης: Προστασία για τα “ψηλά δέντρα”

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 08:06

Νέα δεδομένα στο κρίσιμο ζήτημα του αστικού πρασίνου σηματοδοτεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που αφενός ακύρωσε την επίμαχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις κοπές 21 δέντρων, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε μια κρίσιμη επισήμανση καθώς εφιστά την προσοχή για τα ψηλά δέντρα της πόλης και ειδικότερα εκείνα που έχουν διαμορφώσει την ταυτότητα της κάθε περιοχής.

Η αρχιτέκτων και  μέλος της Επιτροπής των κατοίκων που προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη  Διοίκηση για να  σωθεί το πράσινο  στο Μασταμπά,  Βάνα ΣφακιανάκηΗ αρχιτέκτων και
μέλος της Επιτροπής των κατοίκων που προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να σωθεί το πράσινο στο Μασταμπά, Βάνα Σφακιανάκη

Συγκεκριμένα στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δίδονται ξεκάθαρες συντεταγμένες στην πολύκροτη υπόθεση της διαχείρισης του πρασίνου σημειώνοντας ότι, «ψηλά δέντρα που φύονται σε ιστορικά σημεία της πόλεως του Ηρακλείου (στις εισόδους των ενετικών τειχών, έναντι του αγάλματος Ελ. Βενιζέλου) και έχουν διαμορφώσει την ταυτότητα μιας περιοχής-γειτονιάς (λ.χ. Μασταμπά), χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δίδεται μια συγκεκριμένη  κατεύθυνση προς το δήμο σε σχέση με το καθεστώς προστασίας που θα πρέπει να διαμορφωθεί  για τα  ψηλά δέντρα, που αποτελούν κομμάτι της  ιστορικής μνήμης και  της ταυτότητας της πόλης ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι κάθε ζήτημα που αφορά στη διαχείριση του πρασίνου θα πρέπει να συνοδεύεται με απόφαση-εισήγηση της αρμόδιας σε θέματα περιβάλλοντος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου.

Ακόμα στην ίδια απόφαση η Αποκεντρωμένη σημειώνει δεικτικά ότι στην επίμαχη απόφαση 241/2022 απόφαση του Δ.Σ. Ηρακλείου (η οποία και ακυρώθηκε), ουδεμία αναφορά κάνει στην υπ ́αρ. 620/2016 απόφαση που έλαβε έξι χρόνια πριν το Σώμα, με την οποία δεσμευόταν για ενέργειες συντήρησης προκειμένου να διασωθούν τα πεύκα της περιοχής του Μασταμπά.

«Κερδίσαμε την προσφυγή αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα»

Από την πλευρά των κατοίκων του Μασταμπά που αντιδρούν και προχώρησαν στην προσφυγή που κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η κ. Βάνα Σφακιανάκη με δηλώσεις της στην «Π» σχολιάζει με νόημα ότι «κερδίσαμε την προσφυγή, αλλά στην ουσία έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».

Το θέμα της πολιτικής διαχείρισης του αστικού πρασίνου, είναι πολύ ευρύτερο από αυτό των ελέγχων. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι να αλλάξει η πολιτική του δήμου και να μην τελεί υπό τον πανικό του τραγικού γεγονότος της απώλειας του συμπολίτη μας. Απαιτείται να δούμε με σοβαρότητα και νηφαλιότητα συνολικά το αστικό πράσινο και ειδικά τα ψηλά δέντρα τα οποία στην απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επισημαίνει ότι χρίζουν «ιδιαίτερης προστασίας».

Η διαχείριση του αστικού πρασίνου είναι εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα

Ο αντιδήμαρχος  Τεχνικών Έργων και υπεύθυνος Πρασίνου Γιάννης ΑναστασάκηςΟ αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και υπεύθυνος Πρασίνου Γιάννης Αναστασάκης

Την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και αρμόδιος της υπηρεσίας πρασίνου κ. Γ.Αναστασάκης με δηλώσεις του στην «Π» σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, η απόφαση της Αποκεντρωμένης δείχνει πόσο πολύπλοκο ζήτημα είναι η διαχείριση του αστικού πρασίνου, αφού από τη μια πλευρά υπάρχει το κρίσιμο ζητούμενο του μηδενισμού της επισφάλειας και από την άλλη πλευρά υπάρχουν νομικής φύσεως ζητήματα που καταργούν την έννοια του επείγοντος.

Έτσι η υπηρεσία βρίσκεται αντιμέτωπη από τη μια πλευρά με μια απόφαση για να δρομολογηθούν κοπές δέντρων και από την άλλη πλευρά με διοικητικά εμπόδια που την ανακόπτουν. Είναι επίσης γεγονός ότι διαχειριζόμαστε λάθη του μακρινού παρελθόντος και είναι πραγματικά άδικο η υπηρεσία να πρέπει να λογοδοτεί για τις διαχειριστικές αστοχίες που έχουν αναφορά πολλές 10ετίες πριν, αλλά τις παρενέργειές τους τις  πληρώνουμε σήμερα.

Νέες κοπές δέντρων

Στο μεταξύ, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου του δήμου Ηρακλείου, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σήμερα  στην απομάκρυνση ενός  πεύκου στην οδό Παλαιοκάπα 30 και ενός κυπαρισιού στην οδό Βάρνης έναντι του αριθμού 34, υλοποιώντας την υπ. αριθ.  227/2022 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Πηγή: https://www.patris.gr/2023/01/18/episimansi-tis-apokentromenis-prostasia-gia-ta-psila-dentra/

Διαβάστηκε 255 φορές