Υποχώρησε, όπως αναμενόταν, το υπουργείο Περιβάλλοντος στο θέμα των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση. Οπως ανακοίνωσε χθες, θα δοθεί παράταση ενός έτους σε όσους υποβάλουν έως τις 9 Δεκεμβρίου αίτημα για την έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης και στη συνέχεια καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να εκδοθεί προέγκριση ή οικοδομική άδεια. Το ενδιαφέρον είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνει ότι η κυβέρνηση παραμένει… αταλάντευτη στην επιλογή της να καταργήσει την κατά παρέκκλιση δόμηση στην ύπαιθρο.
Η παράταση στη δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων (θεωρητικά κατά παρέκκλιση, η οποία όμως έχει μεταβληθεί εδώ και δεκαετίες σε κανόνα) θα δοθεί με νομοθετική ρύθμιση μέσα στο επόμενο διάστημα. Οπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσοι δεν προλάβουν να καταθέσουν αίτημα για προέγκριση έως τις 9 Δεκεμβρίου, θα έχουν μια εναλλακτική: να υποβάλουν αίτηση (στην πολεοδομία) για την έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης. «Η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε δεδομένου ότι πλέον η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική. Ωστόσο, για αυτές τις περιπτώσεις, χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30.9.2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή είτε θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας είτε προέγκρισης», αναφέρει το υπουργείο.
Αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν έως τις 9 Δεκεμβρίου απλή αίτηση για βεβαίωση όρων δόμησης και σε διάστημα ενός έτους να εκδώσουν άδεια.
Προηγήθηκαν η κατάθεση πλήθους ερωτήσεων από βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στη Βουλή και παρεμβάσεις τεχνικών φορέων, οι οποίοι επιχειρηματολογούσαν υπέρ της παράτασης της κατά παρέκκλιση δόμησης μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων σε κάθε περιοχή. Η πιο πρόσφατη είναι η κατάθεση ερώτησης στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας από 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση από τη μια πλευρά ότι οι αποφάσεις της λαμβάνονται χωρίς επιστημονική στήριξη και από την άλλη ότι «μειώνει την αξία της μικρής και πολύ μικρής ιδιοκτησίας, εκδικητικά και με ταξική στόχευση» (παρότι οι ειδικοί επιστήμονες τάσσονται εδώ και δεκαετίες υπέρ της καθολικής κατάργησης της εκτός σχεδίου).
Η παράταση ενός έτους (την οποία, όπως αποδεικνύει η μέχρι τούδε εμπειρία, θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη) έρχεται να υποσκάψει τη μοναδική, έστω και άτολμη, ρύθμιση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τον περιορισμό τής εκτός σχεδίου δόμησης. Μάλιστα στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη στην επιλογή της κατάργησης των παρεκκλίσεων δόμησης», καθώς περιορίζει την παράταση σε όσους με κάποιο τρόπο εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέσα στο επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητάει μέσω της νομολογίας του την κατάργηση όχι μόνο των παρεκκλίσεων, αλλά συνολικά της εκτός σχεδίου δόμησης εδώ και μια 20ετία. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί θα επέλθουν όπου χρειάζονται μέσω των εκπονούμενων πολεοδομικών σχεδίων.
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/562148410/paratasi-sti-dynatotita-domisis-sta-mikra-oikopeda/