Νέα αναστολή-πρόκληση για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 12:28

Σε τραγέλαφο έχει καταλήξει η περίφημη εκτέλεση των 400 τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης προκλητικών  αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλούς και παραλίες της Κρήτης, που έλαβε άλλη μια αναβολή, αυτή τη φορά με τη βούλα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης (!), το οποίο παρατείνει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 την όλη διαδικασία.

Η νέα αναβολή έρχεται στον απόηχο της βιβλικής καταστροφής που άφησε πίσω του το φονικό πέρασμα της ισχυρής νεροποντής της 15ης Οκτωβρίου, που ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο όλη την παθογένεια των αυθαίρετων καταπατήσεων.

Αθροιστικά συμπληρώνονται δύο χρόνια αλλεπάλληλων αναβολών, στη διάρκεια των οποίων έχουν καταγραφεί ισχυρότατες πλημμύρες, που έχουν αφήσει το καταστροφικό αποτύπωμά τους σε περιοχές,  όπου οι καταπατήσεις και οι αυθαιρεσίες έχουν αλλάξει το φυσικό ανάγλυφο περιοχών, με αποτέλεσμα να καθίστανται ευάλωτες και χωρίς καμία θωράκιση σε επίπεδο πολιτικής προστασίας.

Είναι το λιγότερο οξύμωρο το γεγονός ότι η νέα αναστολή κατεδάφισης ήρθε με  νόμο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης με τίτλο: «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης: Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Σε άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «αναστέλλεται μέχρι τις 31.3.2023 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που υφίστανται πριν τις 9.3.2021, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών».

Η νέα αναστολή δίδεται με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να δοθεί «ο απαραίτητος χρόνος, λαμβανομένων υπόψη των καθυστερήσεων που συνεπάγεται μακροπρόθεσμα η πανδημία για την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών νομιμοποίησης και τακτοποίησης έργων κάθε είδους» την ίδια στιγμή που το δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, παραλίες που απαγορεύεται ρητά.

Τόσο η παρούσα όσο και όλες οι προηγούμενες αναστολές επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ότι υιοθετείται πολιτικά η επιχειρηματολογία όσων κλείνουν με παράνομες κατασκευές αιγιαλό και παραλίες για να εξυπηρετήσουν το ιδιωτικό συμφέρον της τσέπης τους, δίδοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κοινωνία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να τελεσιδικήσουν τα πρωτόκολλα που έχουν εκδοθεί, χρειάστηκε να κλείσει ένας δεκαπενταετής κύκλος προσφυγών, οι οποίες απορρίφθηκαν από τα αρμόδια δικαστήρια.

Ωστόσο όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την εκτέλεση των κατεδαφίσεων, οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν ήταν τόσο έντονες που αποδείχτηκαν ισχυρότερες και από την εφαρμογή των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια διαδικασία διαδοχικών αναβολών και με αποτέλεσμα να καταλήγουν ανεφάρμοστα τα πρωτόκολλα που εκδόθηκαν για την προστασία και περιφρούρηση του δημόσιου χώρου.

 

Πηγή: https://www.patris.gr/2022/11/08/nea-anastoli-proklisi-gia-tis-katedafiseis-aythaireton/

Διαβάστηκε 305 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 12:51