Αλήθεια τώρα, θα τα κλείσετε;

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 08:47

«Το κατάλυμα δεν έπρεπε να λειτουργεί, το κατάλυμα μάλλον δεν θα έχει άδεια, το κατάλυμα έχει χτιστεί σε λάθος θέση και πρέπει να κλείσει».

Μ’ αρέσει όταν οι λύσεις είναι ρηξικέλευθες και άμεσες. Μόνο που είναι «too good to be true…»

Ακούστε λοιπόν, με βάση το δικό μου ρεπορτάζ, για να ξέρετε τι λέτε όταν σας ρωτάνε…

Το κατάλυμα που έγινε η τραγωδία είναι χτισμένο εκεί από το 1985, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1987 και έχει όλες τις απαραίτητες άδειες. ΟΛΕΣ όμως. Έμαθα μάλιστα πως είναι ασφαλισμένο ακόμα και για αστική ευθύνη, κάτι που αν ρωτήσετε θα μάθετε πως σημαίνει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ασφαλιστεί αν δεν ήταν εντάξει (πολεοδομικά, λειτουργικά, στατικά κτλ.)

– Ναι αλλά από πάνω κρέμεται ένας βράχος…

Μάλιστα λοιπόν: Τη δεκαετία του 80, μέσα στην παραζάλη της τουριστικής έκρηξης, όταν τα έφτιαχναν αυτά μαζί με χιλιάδες άλλα διαμερίσματα και ξενοδοχεία σε όλη την Κρήτη (και όλη την Ελλάδα) δεν δίναμε και πολλή σημασία σε αυτά. Δεν εξέταζε κανείς αν από πάνω έχει ή δεν έχει βράχους που μπορεί να πέσουν στα κεφάλια των ανθρώπων. Κι αν ακόμα το παρατηρούσε η συνηθέστερη απάντηση ήταν «Ελα μωρέ, τόσα χρόνια είναι εκεί τα βράχια, τώρα θα πέσουν;»

Τα υπόλοιπα παράλια τα έχετε δει; Απέναντι από εκεί που έγινε το κακό, στην δυτική πλευρά της Αγίας Φωτιάς έχετε δει; Δίπλα, στα Αχλιά, έχετε πάει; Στον Τσούτσουρα; Στη Σαντορίνη είναι όλα ασφαλή; Και στην ενδοχώρα όμως. Εκείνο τον βράχο τον «Καβαλάρη» στον Αγιο Θωμά, τον θυμάστε που τον έχουμε κάνει και θέμα πολλές φορές; Είναι ασφαλή όλα αυτά; Ελάτε τώρα. Πόσα σπίτια και επιχειρήσεις είστε έτοιμοι να κλείσετε για να προστατέψετε τους ανθρώπους;

Σήμερα λοιπόν είναι χιλιάδες (δεκάδες μόνο στην Αγία Φωτιά) τα σπίτια, διαμερίσματα, μετόχια, εκκλησάκια κτλ, που έχουν χτιστεί ακριβώς κάτω από τα βράχια. Ειδικά σε κάποιες περιοχές με σαθρά πετρώματα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και ειδικά όλο το Λασίθι είναι έτσι.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως το κράτος δείχνει πυγμή και λέει: «Όχι, αυτό το κατάλυμα (που σκοτώθηκε και μια γυναίκα) πρέπει να κλείσει». Θα πάει κάποιος λοιπόν σε αυτούς τους ιδιοκτήτες και θα τους πει: «Κακώς σας δώσαμε άδειες εδώ, πάρτε τώρα την αποζημίωσή σας και κλείστε το για να μην κινδυνεύετε και εσείς και όσοι φέρνετε να μείνουν». Οι ιδιοκτήτες μάλλον δεν θα αντισταθμίζουν όσα θα έβγαζαν αν συνέχιζαν τη δουλειά τους και εφόσον είναι νόμιμοι θα πάνε στα δικαστήρια, όπως έχουν το δικαίωμα να κάνουν. Και σε πέντε – δέκα χρόνια μπορεί να έχουμε ίσως κάποια εξέλιξη… Για το συγκεκριμένο.

Μετά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, θα πάμε σε όλους τους υπόλοιπους που είναι κάτω από τα βράχια και θα τους πούμε ακριβώς το ίδιο. «Κλείνετε επειδή ο βράχος μπορεί να πέσει να σας πλακώσει». Οχι μόνο στο Λασίθι, αλλά σε όλη την Κρήτη και κανονικά σε όλη την Ελλάδα… Ισως και να μην φτάνει ο κρατικός προϋπολογισμός για να τους αποζημιώσουμε όλους. Εκτός αν σκοπεύετε να τα κλείσετε, έτσι απλά πετώντας τους όλους στον δρόμο…

Και το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε σε μπόλικες παραλίες και να κλείσουν μεγάλα τμήματά τους όπου κινδυνεύουν να πέσουν βράχια. Ναι, εκεί ακριβώς που πάμε συνήθως από κάτω με τα παιδάκια μας το καλοκαίρι για να βρούμε λίγη σκιά, εκεί που μπαίνουν και οι ξαπλώστρες, που εκμεταλλευόμαστε έχοντας σημαντικά έσοδα κτλ. Χώρια που αυτές με τα βράχια είναι συνήθως και οι πιο εντυπωσιακές και άρα οι πιο τουριστικές και προσοδοφόρες. (Θυμάστε τους θανάτους στο Ναυάγιο και στους Εγκρεμνούς, σε Ζάκυνθο και Λευκάδα αντίστοιχα;)

Εσείς τι λέτε ότι θα γίνει;

Και το κράτος; Και η Περιφέρεια;

Στην καλύτερη περίπτωση μέχρι την επόμενη σεζόν θα έχουμε απομακρύνει με ασφάλεια τα βράχια που κρέμονται ακόμα στο συγκεκριμένο σημείο, στην Αγία Φωτιά. Το κατάλυμα όχι μόνο δεν θα κλείσει αλλά θα αποζημιωθεί και θα ξαναφτιαχτεί το τμήμα που καταστράφηκε. Και η ζωή θα συνεχιστεί κανονικά.

Αν πραγματικά αναρωτιέστε ποιο κράτος έχει τη δυνατότητα να κλείσει νόμιμες τουριστικές μονάδες, ρωτήστε μόνο πόσα από τα πρωτόκολλα κατεδάφισης (παράνομων κτισμάτων) σε ξενοδοχεία εκτελέστηκαν τα τελευταία χρόνια και πόσες χαριστικές αναστολές κατεδάφισης έχει δώσει ο Αδωνις και πιο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο πριν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και πόσοι δήμαρχοι και παράγοντες είπαν, «α πα πα, μην πειράζετε τα ξενοδοχεία, θα φύγουν οι τουρίστες…»

Αφήστε το, θα γελάσουμε και θα κλάψουμε μαζί… Εδώ ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε κι άλλα ξενοδοχεία πάνω στα βράχια, όπως στον Παλίγκρεμνο δίπλα στον Πλακιά, εκεί που προειδοποιούν οι γεωλόγοι ότι υπάρχει ακριβώς ο ίδιος κίνδυνος βράχων που θα κυλήσουν πάνω στα κτίσματα με τον παραμικρό σεισμό…

Το καλύτερο σενάριο: Αν είμαστε τυχεροί ίσως να γίνουν μερικές μελέτες, να επισημανθούν τα επικίνδυνα σημεία και σιγά σιγά να βγαίνουν εργολαβίες για καθαιρέσεις βράχων στις πιο χτυπητές περιπτώσεις. Αν έχουμε λεφτά, γιατί αυτές οι δουλειές κοστίζουν και πανάκριβα. (Θυμηθείτε πως ούτε καν τα μπάζα από τα γκρεμισμένα σπίτια στο Αρκαλοχώρι δεν έχουμε καταφέρει να βγάλουμε, ένα χρόνο μετά το σεισμό, πόσο μάλλον να σκαρφαλώσουμε και να κατεβάζουμε βουνά).

  • Και τι να κάνουμε;

Δεν ξέρω, δεν έχω λύσεις έτοιμες. Ακούστε τι θα κάνω εγώ…

Το καλύτερο νομίζω, τώρα που αλλάζει το κλίμα, αυξάνονται οι βροχές και μεγαλώνει ο κίνδυνος, είναι να ρίχνουμε μια ματιά πού πάμε να μείνουμε. Ασε το αν έχει πρωϊνό και nice view. Ρίξε από πάνω και γύρω γύρω μια ματιά για να δεις τι κακό μπορεί να σε βρει. (φωτιές, πλημμύρες, κατολίσθήσεις, τσουνάμια). Και επίσης πρόσεχε που θα σταθείς για το μπάνιο με την παρέα και κυρίως με τα παιδάκια σου.

Άλλη συμβουλή εγώ δεν έχω να σας δώσω. Προαπαιτούμενη βέβαια όλων η μπόλικη τύχη. Ώστε να μη γίνουμε το θέμα σε κάποιο επόμενο ρεπορτάζ…

 

 

Πηγή: https://www.cretanews.gr/kriti/alitheia-tora-tha-ta-kleisete/

Διαβάστηκε 396 φορές