Τους προεκλογικούς σχεδιασμούς και ανασχεδιασμούς της κυβέρνησης ακολουθεί και η «τακτοποίηση» των δασικών αυθαιρέτων. Ενώ η κυβέρνηση θέσπισε την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων από το 2020, την ανοίγει αύριο 5 Οκτωβρίου 2022 ώστε να ξεκινήσει η πρώτη φάση της διαδικασίας, που συνοδεύεται από την πληρωμή παράβολου 250 ευρώ.
Η πρόβλεψη για την ηλεκτρονική πλατφόρμα υπήρχε στον αποκληθέντα και «περιβαλλοντοκτόνο» νόμο 4685 του 2020, στο κεφάλαιο για τις Οικιστικές Πυκνώσεις. Για όσους υποβάλουν τα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο και πληρώσουν τα 250 ευρώ, παγώνουν οι διοικητικές πράξεις προστίμων και κατεδαφίσεων για ιδιοκτήτες κτιρίων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.
Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, αλλά πιθανολογείται ότι μπορεί να δοθεί και παράταση καθώς στον νόμο προβλέπεται εξάμηνη περίοδος υποβολής ενώ, όπως ανέφερε και η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), «το θέμα ταλανίζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες». Αυτό που δεν λέει η χθεσινή ανακοίνωση είναι ότι θα ακολουθήσει και μια δεύτερη φάση επεξεργασίας των δηλώσεων και ελέγχου των δικαιολογητικών. Μετά δηλαδή την πρώτη φάση που όλοι θα έρχονται μες στην καλή χαρά, έχοντας απαλλαγεί από πρόστιμα και κατεδαφίσεις και πιθανότατα αφού θα έχουν γίνει οι εκλογές, θα ξεκινήσει η επόμενη διαδικασία που θα κρίνει εάν όντως θα επέλθει η τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Η τακτοποίηση θα κριθεί από ειδικές επιτροπές και σε συνδυασμό από μελέτες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να αποδειχθεί η «λειτουργική ενότητα» των οικιστικών πυκνώσεων. Στο μεταξύ, σύγχυση προκλήθηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ που ανέφερε ότι η «αίτηση υπαγωγής στις παραπάνω ρυθμίσεις, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, συνοδεύεται από παράβολο των 250 ευρώ». Η διατύπωση προκάλεσε ερωτήματα για το ενδεχόμενο κάποια κατηγορία ιδιοκτητών να απαλλάσσεται από το 250άρι, αλλά το ΥΠΕΝ παρέπεμπε απλώς στους νόμους - οι οποίοι όμως δεν προβλέπουν καμία εξαίρεση.
Προεκλογικού χαρακτήρα ήταν όμως και η δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΥΠΕΝ και διατυμπάνισε ότι «μετά από 20 χρόνια εγκρίθηκαν 500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες». «Με την έγκριση 500 προσλήψεων τακτικού προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες, τις πρώτες μετά από 20 χρόνια, ενισχύουμε σημαντικά τον κύριο φορέα ανάπτυξης, προστασίας και διαχείρισης των δασών της χώρας μας», αναφέρει πανηγυρικά στη δήλωσή του ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας, ενώ είναι γνωστό πόσο έχουν αποψιλωθεί τις τελευταίες δεκαετίες οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, την ώρα που ο δασικός πλούτος συρρικνώνεται. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός των άλλων, τον ερχόμενο μήνα υπάρχουν εκλογές και στους συνδικαλιστικούς φορείς των δασικών υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) οι οποίοι είναι και εκείνοι που θα πρέπει να σηκώσουν όλο το φορτίο από τις εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις για τα δασικά αυθαίρετα.
Τις εκλογές της 17ης Οκτωβρίου στην ΠΕΔΔΥ επικαλούνται σε κοινή τους δήλωση οι αρμόδιοι για το Περιβάλλον από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, μιλώντας για προεκλογικό «προπέτασμα καπνού». Χαρακτηρίζουν «μεγαλοπρεπέστατο ψέμα» την έγκριση των 500 προσλήψεων ύστερα από 20 χρόνια, λέγοντας ότι υπήρχε έγκριση από τον Ιούλιο του 2019 με σχεδιασμό και χρηματοδότηση του τότε υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
«Κανονικά ο κ. Σκρέκας θα έπρεπε να απολογηθεί για την καθυστέρηση τριών χρόνων στη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, που έχει οδηγήσει στην υποβάθμισή τους» σημειώνουν οι Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα, τονίζοντας ότι το μόνο σίγουρο είναι πως η στελέχωση θα γίνει τελικά από την επόμενη κυβέρνηση.
Πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/361710_proeklogikes-taktopoiiseis