Χωριά της ενδοχώρας που ξεσηκώνονται, άνθρωποι που παλεύουν για να μη χαθούν το βιος τους και οι ομορφιές του τόπου τους. Ιστορίες από μικρές τοπικές κοινωνίες των Χανίων βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες μέσα από τα “Χανιώτικα νέα” (1 , 2, 3) . Ιστορίες ανθρώπων που εκλιπαρούν για δικαιοσύνη, σεβασμός στο περιβάλλον και στις περιουσίες τους.
Ο λόγος για τα Τοπόλια και τον Αζωγυρέ Σελίνου, όπου μια χούφτα άνθρωποι (οι τελευταίοι “φρουροί” της ρημαγμένης ενδοχώρας, εν είδει… Γαλατών απέναντι σε Ρωμαίους ) σηκώνουν “κεφάλι”. Καταγγέλλουν εργολαβικές αυθαιρεσίες, μιλούν με το όνομα και το πρόσωπό τους, στέκονται απέναντι σε πιθανές τοπικές διαπλοκές και αρνούνται να «γυρεύουν τη δουλειά τους».
Πρωτοφανή τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που καταγγέλλονται από τους κατοίκους, με τις ευθύνες να βαρύνουν την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία έχει την ευθύνη των έργων αυτών και την αρμοδιότητα να ελέγχει αυτές τις καταγγελίες.
Μπαζωμένα ρέματα, μνημεία που καταστρέφονται από δυναμίτες, κομμένα μνημειακά ελαιόδεντρα, τραυματισμοί ανηλίκων από ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας. Κι όλα αυτά στην “καρδιά” ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχών, στην παρθένα φύση της ενδοχώρας των Χανίων.
Είναι αυτοί οι κάτοικοι τρελοί; Βλέπουν φαντάσματα; Έχουν συμφέροντα και περιγράφουν ψευδείς καταστάσεις; Κάνουν μοντάζ σε βίντεο και φωτογραφίες που αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα;
Ποιος θα απαντήσει από την Αντιπεριφέρεια Χανίων και τι άλλο περιμένουν οι εισαγγελικές Αρχές για να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των πολιτών για Δικαιοσύνη και διαφάνεια, ώστε να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες για τοπική διαπλοκή η οποία οδηγεί σε συγκάλυψη;
Δεν αφορά μονάχα τη μικρή κοινότητα των Τοπολίων και του Αζωγυρέ αυτή η κατάσταση.
Είναι ένα ζήτημα (επανερχόμενο συχνά – πυκνά) που οφείλει να μας θέσει όλους σε επιφυλακή.
Είναι η φωνή του αδύναμου, που φωνάζει όχι μόνο για το δίκιο του, αλλά για το κοινό καλό, για την προστασία του περιβάλλοντος μα και του δημοσίου χρήματος που καταλήγει σε έργα, η εξέλιξη των οποίων εγείρει ερωτηματικά και προκαλεί αντιδράσεις.
Να αποφασίσουμε τελικά σε ποια μεριά θα σταθούμε: Ή με την ανομία ή με τους “Γαλάτες”.
Πηγή: https://www.haniotika-nea.gr/oi-galates-tis-endochoras-ton-chanion/