Η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας για την επίσκεψη Μενδώνη : «Η θύτης στον τόπο του εγκλήματος, εκτός από το περί κοινού δικαίου αίσθημα προκαλεί και την κοινή λογική

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 09:58

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της υπουργού ΥΠΠΟΑ κ. Μενδώνη στην Ιεράπετρα μέλη της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας προχωρήσαμε την 5/8/22 και την ίδια ώρα της επικοινωνιακής επίσκεψης στον Καλέ στην Ιεράπετρα σε συμβολική διαμαρτυρία στον «χώρο του εγκλήματος», στον χώρο δηλαδή του αιολικού πάρκου της Επισκοπής.

Το βιομηχανικού τύπου αιολικό πάρκο με την σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών του υπουργείου έχει χωροθετηθεί και λειτουργεί εντός του επίσημα κηρυγμένου «Ενιαίου Αρχαιολογικού χώρου του ισθμού Ιεράπετρας». Να θυμίσουμε ότι η  κήρυξη του «Ενιαίου Αρχαιολογικού χώρου» έγινε το 2000 μετά από πρόταση της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων επι γενικής γραμματείας της ίδιας της κυρίας Μενδώνη. Η ίδια η υπουργός σήμερα μιλά για τοποθέτηση κοντά σε αρχαιολογικό χώρο (όχι βέβαια ότι στην ουσία κάνει διαφορά)  αμφισβητώντας την πραγματικότητα και προκαλώντας την κοινή λογική.

 Με τον ίδιο τρόπο εδώ και έναν χρόνο αποφεύγει να τοποθετηθεί επι της βράβευσης της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας με το «Ευρωπαϊκό βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που απένειμε το 2021 η Ενωση Ευρωπαίων Αρχαιολόγων. Η βράβευση της Ε.Π. Ιεράπετρας έγινε με κριτήριο την συλλογική υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της στοιχειοθέτησης που απεδείκνυε την ανατροπή- καταστροφή του μνημειακού συνόλου του βόρειου μερους του Ισθμού της Ιεράπετρας. Ως παράδειγμα κινητοποίησης της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών ενάντια στις επιταγές των οικονομικών συμφερόντων και των πολιτικών εκπροσώπων τους.

Να επισημάνουμε εδώ ότι από όλες τις υποθέσεις στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης που εχουν καταθέσει οι πολίτες της Ιεραπετρας είναι αυτή στην οποία σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση και (δύο χρόνια μετά) δεν έχει οριστεί ακόμα εισηγητής! Καθώς είναι η πρώτη τοποθέτηση ΒΑΠΕ εξολοκλήρου μέσα σε αρχαιολογικό χώρο πιθανόν χρειάζονται πρώτα καποια «μαγειρέματα».

Εννοείται ότι κανείς από τους συνομιλητές της δεν τόλμησε να της επισημάνει την περιπτωση της Επισκοπής, να της θυμίσει τους δεκάδες ρημαγμένους και καταρρέοντες αρχαιολογικούς χώρους, να διαφωνήσει με την εκδικητική της πολιτική απέναντι στους μη συμμορφούμενους (όπως στην περίπτωση της ανασκαφέως στο μινωικό νεκροταφείο του Πετρά) και με το ξεπούλημα της κληρονομιάς μας. Τελικά η απόσταση και η ρήξη ανάμεσα στις ανάγκες των πολιτών και την στάση της πολιτικής τάξης που μας εκπροσωπεί όλο και μεγαλώνει.

hxonews

 

Είμαστε όμως ΠΑΡΟΝΤΕΣ! Ο αγώνας μας συνεχίζεται για την προάσπιση του τόπου και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας ως μία οργανική ενότητα. Θα μας έχουν ΠΑΝΤΑ απέναντι τους όλοι εκείνοι που θέλουν να καταστρέψουν μόνιμα τον τόπο μας με βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, με εξορύξεις, ή με πολιτικές παραπέρα φτωχοποίησης των ανθρώπων του τόπου μας.

Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας

 6-8-22

 

Πηγή: https://www.hxonews.gr/article/h-epitroph-politwn-ierapetras-gia-thn-episkepsh-mendwnh-%C2%ABh-thyths-ston-topo-toy-egklhmatos-ektos-apo-to-peri-koinoy-dikaioy-aisthhma-prokalei-kai-thn-koinh-logikh

Διαβάστηκε 334 φορές