Τα «Άγραφα απάτητα βουνά» είναι μια κοροϊδία

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 11:15
Οι δυσπρόσιτες περιοχές που εντάχθηκαν στην Υπουργική Απόφαση «προστατεύονταν ήδη από τη φύση τους», τονίζει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

Στις 29 Ιουλίου του 2022 το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε με «τυμπανοκρουσίες» τη θεσμοθέτηση με Υπουργική Απόφαση της προστασίας των Αγράφων υπό τον τίτλο «Τα θρυλικά Άγραφα θα παραμείνουν για πάντα Απάτητα Βουνά». 

Με την κίνηση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρίστηκε ότι εξασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των  Αγράφων από αλλοιώσεις και επεμβάσεις, όπως είναι η κατασκευή βιομηχανικών αιολικών και άλλων οχλουσών δραστηριοτήτων. 

Όμως, κατά πόσο είναι ουσιαστική αυτή η απόφαση; Την απάντηση τη δίνει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

Η συνολική περιοχή των Αγράφων έχει έκταση 2.664 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καταλαμβάνει έκταση του δυτικού ορεινού τμήματος της Καρδίτσας (Θεσσαλικά Αγραφα) και του βόρειου τμήματος της Ευρυτανίας και μικρού τμήματος της βόρειας Φθιώτιδας (Ευρυτανικά Άγραφα), όπως έχει καταγραφεί από έναν από τους σημαντικότερους μελετητές της φύσης και της ιστορίας των Αγράφων, του δασολόγου Σεραφείμ Τσιτσιά στο βιβλίο του «Τα Άγραφα της Πίνδου» (έκδοση 1967 και πρόσφατη επανέκδοση 2022).

Έτσι δεν είναι μια μικρή περιοχή γύρω από το χωριό Άγραφα. Η έκταση του σημερινού Δήμου Αγράφων ανέρχεται σε 920 τ.χλμ.

Εντός των Αγράφων υπάρχει η προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 «Όρη Άγραφα» με κωδικό GR2430002 και έκταση 390 τ.χλμ.

Πρόσφατα, μελέτη του Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων έχει καταγράψει τις περιοχές άνευ δρόμων (ΠΑΔ) της χώρας μας που χρίζουν ιδιαίτερης προστασίας. Σημειώνεται ότι ΠΑΔ είναι μια περιοχή που έχει έκταση τουλάχιστον ένα τετραγωνικό  χιλιόμετρο και απέχει τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο από αμαξωτό δρόμο.

Εντός των Αγράφων είναι και δύο περιοχές ΠΑΔ με συνολική έκταση 94,42 τ.χλμ στα Δυτικά Άγραφα πέριξ των κορυφών Ντεληδήμι, Φτέρη και Λιάκουρα. Αυτές τις δύο περιοχές εντάσσει τώρα το ΥΠΕΝ με την ανωτέρω απόφαση του στα «Απάτητα Βουνά».

Αυτή η έκταση αυτή είναι μόλις το 3,54% των Αγράφων ή το 24,1% της περιοχής Natura. Λόγω δε του δυσπρόσιτου της περιοχής αυτής δεν υπάρχει εντός της καμία άδεια αιολικού σε ισχύ.

«Στα Άγραφα από τη δεκαετία του ΄80 και με χρηματοδοτήσεις από την τότε ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Ένωση) αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου έχουν σπαταληθεί τεράστια ποσά σε ημέτερους εργολάβους των κυβερνήσεων για διανοίξεις εκατοντάδων χιλιομέτρων δασικών δρόμων που υποτίθεται θα έφερναν την ανάπτυξη.» 

»Τελικά, από τους δρόμους αυτούς έφυγαν και οι τελευταίοι των κατοίκων. Πολλοί δρόμοι έχουν εγκαταλειφθεί και η φύση, λόγω και του μικρού τους πλάτους έως 3 μέτρα, προσπαθεί μάταια να τους αφομοιώσει, αλλά το τοπίο έχει ήδη κατακερματισθεί, οπότε το επιστημονικό εργαλείο των ΠΑΔ δεν μπορεί να έχει καμία χρησιμότητα για την προστασία των Αγράφων και σε άλλη βάση πρέπει να αναζητηθεί η προστασία τους.»

»Καταλαβαίνει πλέον κανείς ότι το όλο εγχείρημα “Άγραφα απάτητα βουνά” είναι μια κοροϊδία, ένα κενό γράμμα. Οι δυσπρόσιτες αυτές περιοχές που εντάχθηκαν στην Υπουργική Απόφαση προστατεύονταν ήδη από τη φύση τους και δεν έχουν ανάγκη την οποιαδήποτε κυβερνητική προστασία και δεν έχουν δε καμία άδεια αιολικού για να ακυρωθεί», αναφέρει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

«Σε ό,τι μας αφορά, δεν μασάμε τις “κυβερνητικές καραμέλες” δε περιμένουμε να μας χαριστεί τίποτε, δεν εγκαταλείπουμε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας μαζί με όλους φίλους τους φίλους των Αγράφων και των βουνών, για Άγραφα, πάντα απάτητα και ανέγγιχτα, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σπιθαμή τους», καταλήγει.

Και καλεί σε συμμετοχή την Κυριακή 7 Αυγούστου στο χωριό Φυλακτή στη συγκέντρωση και πορεία για την προστασία της κορυφής Καζάρμας από τα αιολικά.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/354287_ta-agrafa-apatita-boyna-einai-mia-koroidia

Διαβάστηκε 458 φορές