Αγ. Νικόλαος: Απαγόρευση δόμησης στην περιοχή της Κολοκύθας-απαλλοτρίωση της έκτασης των 120 στρεμμάτων αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 06:31

Την απαλλοτρίωση της έκτασης των 120 στρεμμάτων της εταιρείας «Ξενοδοχεία Κρήτης Α.Ε.», αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ και του δημοσιογράφο Νίκου Τραντά, το ΚΑΣ έκανε αποδεκτή την εισήγηση την οποία είχε καταθέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Νόμου Λασιθίου, προτείνοντας την απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης έκτασης.

 

Όπως είχε γράψει η ΑΝΑΤΟΛΗ, το κεντρικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να βοηθηθεί να λάβει απόφαση, είχε ζητήσει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου να προχωρήσει σε αποτύπωση των θέσεων αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος πάνω στη νησίδα.

 

Η τοπογραφική εργασία εκπονήθηκε μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, από την άποψη των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, όταν για τις ανάγκες των τοπογραφικών εργασιών και της καταγραφής επιτόπου των αρχαιολογικού, ιστορικού ενδιαφέροντος τεκμηρίων,  χρειάστηκε να «περπατηθεί» ολόκληρη η Κολοκύθα για να αναγνωριστούν επί τόπου και να σηματοδοτηθούν οι συγκεκριμένες θέσεις επί χάρτου.

 

Δύο μήνες περίπου κράτησε η τοπογράφηση και στη συνέχεια η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χρύσα Σοφιανού συνέγραψε την συνοδευτική έκθεση εισηγούμενη, όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, την απαλλοτρίωση της εξεταζόμενης έκτασης.

 

Υπενθυμίζομε ότι η προϊσταμένη της ΕΦ.Α.ΛΑΣ. Χρύσα Σοφιανού, αναφερόμενη στο σκεπτικό της εισήγησης της προς το ΚΑΣ, είχε δηλώσει στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Για μένα οι υπάρχουσες θέσεις εντός της έκτασης, η οποία κρίνεται, έχουν σημαντικό αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Το κυριότερο δε είναι ότι αποτελούν μέρος της όλης ιστορίας και αρχαιολογίας της Κολοκύθας. Δεν μπορούν, δηλαδή, να εξεταστούν αποσπασματικά και ξεκομμένα από τα υπόλοιπα. Είναι στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα της ενότητας «Κολοκύθα». Δεν μπορούμε να αποσπάσουμε το κομμάτι των 120 στρεμμάτων και να πούμε ότι αυτό δεν έχει ενδιαφέρον, τη στιγμή, που όλο το νησί, παρουσιάζει ενδιαφέρον σε όλες τις εποχές, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Γι’ αυτό και θα εισηγηθώ την απαλλοτρίωσή της».

 

Ο τοπογραφικός χάρτης με τις θέσεις αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος εστάλη περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Χρειάστηκαν οκτώ μήνες για να καταλήξει στη συγκεκριμένη, πολύ σοβαρή υπόθεση για την Κολοκύθα, την Ελούντα, ολόκληρο το Μεραμπέλλο, απόφαση, αφού αφορά την προοπτική της πιο πολύτιμης και ευαίσθητης τουριστικής ζώνης όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Νικολάου, αλλά και της Κρήτης και μιας από τις πιο προβεβλημένες της χώρας μας.

 

 Απαγόρευση δόμησης

 

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η απόφαση του ΚΑΣ επικαιροποιεί το «de facto» ειδικό καθεστώς πλήρους προστασίας της Κολοκύθας – περιοχή Α’ Αρχαιολογικής Ζώνης και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους,- όπου ισχύει απαγόρευση δόμησης.

 

Η απόφαση του ΚΑΣ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ιστορική», αφού σχετίζεται με τη δυναμική ανάπτυξης της περιοχής που εν πολλοίς στηρίζεται στην ομορφιά ενός μοναδικού τοπίου, το οποίο προσδίδει την προστιθέμενη αξία στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, με το οποίο κτίστηκε το «brand name» της Ελούντας.

 

Οι εντοπισμένες  θέσεις αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, συσχετίζονται  μεταξύ τους συνδέοντας τη σχέση και σημασία του νησιού με την ευρύτερη περιοχή, όπου ως γνωστόν υπάρχει η Σπιναλόγκα, η βυθισμένη πολιτεία του αρχαίου Ολούντος, οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές, οι βενετσιάνικες αλυκές κ.α. κτίσματα η χρήση των οποίων είναι άγνωστη γιατί δεν έχουν καθαριστεί ή ανασκαφεί κλπ.

 

Εξ άλλου η ΑΝΑΤΟΛΗ έχει ήδη παρουσιάσει  και την απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Interreg» για χρηματοδότηση μελέτης του Δήμου Αγίου Νικολάου, για να μετατραπεί η Κολοκύθα σε ένα ανοιχτό «Οικο-Μουσείο». Παρέμβαση η οποία ενίσχυσε τα επιχειρήματα για την ανάγκη της διατήρησης του καθεστώτος προστασίας της νησίδας, της  ήπιας αξιοποίησης και της ανάδειξής της ως τόπου περιπάτου και αναψυχής.

Πηγή: https://www.anatolh.com/2022/07/04/apagorefsi-domisis-stin-periochi-tis-kolokythas-apallotriosi-tis-ektasis-ton-120-stremmaton-apofasise-to-kentriko-archaiologiko-symvoulio/

 

 

Διαβάστηκε 341 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022 11:23