Δασικοί χάρτες: από την Κρήτη, στην τελική ευθεία οι ενστάσεις σε όλη τη χώρα.

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 06:07

Ψηφίστηκε στη Βουλή ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή ενστάσεων στους δασικούς χάρτες της Κρήτης, όπου παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία από τον φορέα του Κτηματολογίου για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στην κτηματογράφηση, ενώ στις 31 Μαϊου 2022 μαζί με την νέα παράταση της Κρήτης, λήγει η οριζόντια προθεσμία για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες σε όλη τη χώρα.

Η νομοθετική ρύθμιση για την μικρή παράταση, μόλις 10 ημέρων, μέχρι στις 31η Μαΐου 2022, που εντάχθηκε ως τροπολογία  και ψηφίστηκε στο νόμο  του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την προστασία των καταναλωτών  (νόμος 4933/2022, ΦΕΚ τεύχος Α΄ με αριθμό 99, της 20ης Μαίου 2022), σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΕΝ αποτελεί μήνυμα ότι  παρά τις πιέσεις και τη βροχή των αιτημάτων από πολλές περιοχές της χώρας,“το υπουργείο, δεν σκοπεύει να ανοίξει νέο κύκλο παρατάσεων για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες”,  όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, πάλι με νέα παράταση, που δόθηκε για την Κρήτη.

Στην τελική ευθεία οι ενστάσεις

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα λοιπόν, λήγει στις 31 Μαΐου 2022,  η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου δασικών χαρτών, που αναρτήθηκαν εντός του έτους 2021, καθώς εκπνέει η πρόσφατη παράταση, που δόθηκε οριζόντια για τις περιοχές όλης της χώρας –και με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, ισχύει η ίδια προθεσμία και για την Κρήτη-  ώστε οι ιδιοκτήτες  να «ξεπρασινίσουν» τις περιουσίες τους από λάθη της διοίκησης και να τις κατοχυρώσουν στο δασικό Χάρτη, τεκμηριώνοντας ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Οι ιδιοκτήτες όλης της χώρας μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες και με δεδομένο ότι το ΥΠΕΝ αποκλείει νέα παράταση για τις ενστάσεις, καθώς έχει αναλάβει δέσμευση έναντι των θεσμών να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση και να γίνει η κύρωση των δασικών χαρτών για το 90% της ελληνικής επικράτειας εντός του καλοκαιριού του 2022.

Τα αιτήματα και η ρύθμιση για την Κρήτη

Για την Κρήτη, το υπουργείο ΠΕΝ έκανε αποδεκτή και ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία, του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ωστόσο τελικώς νομοθετηθήκε μικρή παράταση δέκα ημερών για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες, ενώ οι τοπικοί φορείς της Κρήτης ζητούσαν τουλάχιστον τρίμηνη παράταση.

Χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με έγγραφο που έστειλε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος,  επισήμανε ότι «η παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων στην Π.Ε. Χανίων είναι κατά τη γνώμη μας, μονόδρομος. Απαιτείται χρονικό διάστημα κατ΄ελάχιστον τρεις  μηνών μετά την 26η.05.2022 για την υποβολή αντιρρήσεων».

Ζήτησε «οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τους εκχερσωμένους αγρούς πρέπει να επιταχυνθούν. Οι ενδιαφερόμενοι κάτοχοι ιδιοκτησιών που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία διακατέχονται από μεγάλη αβεβαιότητα για το τι πρέπει να πράξουν». Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι η παράταση είναι αναγκαία, ιδιαίτερα σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να αποταθούν σε μηχανικούς, αφού είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν μεγάλες καθυστερήσεις, δεδομένου ότι ο κλάδος αυτός στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα ή και καθόλου, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου φόρτου εργασίας. Τονίζεται ότι την περίοδο αυτή, εκτός όλων των άλλων, πραγματοποιούνται και οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο για την Π.Ε. Χανίων. Αντίστοιχο πρόβλημα θα υπάρχει και στην περίπτωση που χρειάζεται η συνδρομή υπηρεσιών από νομικούς.

Δασικοί χάρτες και ιδιοκτησιακά

Στο μεταξύ η διοίκηση της ελληνικό Κτηματολόγιο, που πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κρήτη, καθώς η συμμετοχή τους στην υποβολή δηλώσεων στις περιοχές, που βρίσκονται υπο κτηματογράφηση είναι εξαιρετικά χαμηλή τονίζει ότι έχουν επιλυθεί τα δασικά και ιδιοκτησιακά θέματα στην Κρήτη και παρουσιάζει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

-Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επιλύονται πλέον χρόνια ιδιοκτησιακά ζητήματα που ενδεχομένως εμπόδιζαν την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας για μεγάλο αριθμό δικαιωμάτων λόγω αδυναμίας τεκμηρίωσης δικαιώματος κυριότητας των ιδιωτών έναντι του Δημοσίου.

-Τα ποσοστά κάλυψης του Δασικού Χάρτη, πριν την εφαρμογή του ν.4915/2022 κυμαίνονται από 40% έως 70% της συνολικής έκτασης της κάθε περιοχής

-Τα ποσοστά των εκτάσεων που παύουν να διεκδικούνται κυμαίνονται από 3% έως 7% επί της συνολικής έκτασης κάθε περιοχής,

-Ενδεικτικά για την περιοχή του Ν. Λασιθίου, μετά την εφαρμογή του ν.4915/2022 για τους δασωθέντες αγρούς, περίπου 40.000 γεωτεμάχια παύουν να διεκδικούνται από την Δ/νση Δασών.

-Ενώ για τις περιοχές Ν. Ρεθύμνης, Ν. Χανιών, Β. Ν. Ηρακλείου ο αριθμός των γεωτεμαχίων που παύουν να διεκδικούνται από την Δ/νση Δασών είναι 37.000, 27.000, 6.500 και 17.500 αντίστοιχα.

-Ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των δικαιωμάτων ενδέχεται να ξεπεράσουν το 10%.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση

Η νέα νομοθετική ρύθμιση (νόμος 4933/2022, Άρθρο 49) προβλέπει:
“Παράταση προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες των Διευθύνσεων Δασών Κρήτης Ειδικώς για τους δασικούς χάρτες των Διευθύνσεων Δασών Κρήτης, η ανάρτηση των οποίων υλοποιήθηκε εντός του έτους 2021, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3889/2010 (Α ́ 182), για τους κατοίκους εσωτερικού παρατείνεται από τη λήξη της έως την 31η Μαΐου 2022″.   Η νομοθετική ρύθμιση στο ΦΕΚ

Πηγή: https://ecopress.gr/dasikoi-chartes-apo-tin-kriti-stin-teliki-eytheia/?fbclid=IwAR2rKAApmUBKhgwZM5tjGqDsbpNvvMFgRt_4Tl2Ui2R8snAnI4lJ3tQxxDM

Διαβάστηκε 348 φορές