Στοπ στην ανέγερση ξενοδοχείου στη Βλυχάδα

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 04 Μαΐου 2022 06:58

Την ακύρωση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας επάνω από την παραλία Βλυχάδα της Σαντορίνης πέτυχε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Η απόφαση βασίζεται βέβαια σε μια «κοινή» στα νησιά παρατυπία, τη μη ύπαρξη αναγνωρισμένου δρόμου, κάτι που σημαίνει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει τη δημιουργία μεγαλύτερης ζώνης προστασίας γύρω από τη Βλυχάδα, αν θέλει να διατηρήσει αδιατάρακτο το μοναδικό της τοπίο. Εν τω μεταξύ, οι Δήμοι Νάξου και Αμοργού προσέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος που επιτρέπει «τριώροφα σε κλίση», υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το διάταγμα προστασίας της Αμοργού.

 

Οι δύο αποφάσεις που αφορούν τη Βλυχάδα εκδόθηκαν προ ημερών από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της ΕΛΛΕΤ, ακυρώνοντας την οικοδομική άδεια ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη θέση «Λαγκάδια Μεγαλοχωρίου», επειδή εκδόθηκε σε μέρος όπου δεν υπήρχε αναγνωρισμένος δρόμος (δημοτική ή εθνική οδός). «Η απόφαση δικαιώνει τους κόπους, την αγωνία, την προσπάθεια, την επιμονή, τη συνέπεια, τη δύναμη όλων εκείνων που συμμετείχαν στον αγώνα αυτό, στο νησί αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα και αποτελεί σταθμό στην περιβαλλοντική ιστορία της Σαντορίνης. Αποτελεί νίκη σε μια υπόθεση που θεωρήθηκε αρχικά χαμένη, αλλά και μήνυμα ότι η συσπείρωση της κοινωνίας των πολιτών με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του τόπου, μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα», αναφέρει η ΕΛΛΕΤ.

Ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια – Προσφυγή στο ΣτΕ από Δήμους Αμοργού και Νάξου κατά των «τριώροφων σε κλίση».

Το υπό κατασκευήν ξενοδοχειακό συγκρότημα βρίσκεται κοντά στην παραλία της Βλυχάδας, η οποία είναι διάσημη για τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς της. Τα προηγούμενα χρόνια, με αγώνες διαφόρων φορέων είχε αποτραπεί η ανέγερση ξενοδοχείου με υπόσκαφα ακριβώς στο χείλος του γεωλογικού σχηματισμού, αλλά και η διάνοιξη δρόμου μέσα από αυτόν. Καθώς το συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα βρίσκεται ήδη υπό κατασκευήν, το ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσει η Πολιτεία το θέμα. «Η περιοχή της Βλυχάδας αποτελεί μία από τις τελευταίες περιοχές (ίσως την τελευταία) του νησιού, που δεν έχουν ακόμη υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες της έντονης οικοδομικής δραστηριότητας. Το μοναδικό φυσικό τοπίο της Βλυχάδας έχει ήδη πληγεί από τις αρχικές εργασίες. Ομως, με την απόφαση αυτή, η κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας δεν μπορεί να συνεχισθεί και ελπίζουμε η πολιτεία να ανοίξει τον δρόμο για ενέργειες που αφορούν την αποκατάσταση του τοπίου», καταλήγει η ΕΛΛΕΤ. Υπενθυμίζεται ότι τις ημέρες αυτές θα ανατεθεί η εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Σαντορίνη, επομένως η αυστηρότερη προστασία της περιοχής της Βλυχάδας –αν η Πολιτεία το επιθυμεί– θα μπορεί να αποκτήσει θεσμική υπόσταση.

 

Σε άλλο «μέτωπο», οι Δήμοι Αμοργού και Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα προσφυγή στο ΣτΕ, κατά απόφασης του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά με την οποία επετράπησαν μεγαλύτερα κτίρια (έως τριών ορόφων) σε πλαγιές με μεγάλες κλίσεις στην Αμοργό. Η διαμάχη βρίσκεται στον τρόπο υπολογισμού του τελικού ύψους του κτιρίου (σύμφωνα με το διάταγμα προστασίας του νησιού ή με τον οικοδομικό κανονισμό), με φορείς στην Αμοργό και την ΕΛΛΕΤ να υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση θα οδηγήσει σε αλλοίωση του δομημένου περιβάλλοντος του νησιού (την οποία σταμάτησε το 2003 το προεδρικό διάταγμα για τη δόμηση στην Αμοργό).

 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/561818392/santorini-stop-stin-anegersi-xenodocheioy-sti-vlychada/?fbclid=IwAR0r-BkkmLAqETx1vmPFwNoHCOZ1LyIIrTcc66vlO5ZmRd_Ht-9q5j2YQXU

Διαβάστηκε 339 φορές