Και επίσημα το βραβείο της Ένωσης Ευρωπαίων Αρχαιολόγων στην Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 06:37

Σε συνέχεια της βράβευσης από την Ένωση Ευρωπαίων Αρχαιολόγων (ΕΑΑ) της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας με το βραβείο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 το περασμένο Σάββατο επισκέφθηκε την πόλη μας ο κ. Franco Nicolis διευθυντής του Γραφείου Πολιτιστικών Θησαυρών της περιοχής του Trento Ιταλίας. Στην αίθουσα του Προοδευτικού Συλλόγου Κάτω Χωριού έγινε η απονομή του βραβείου σε μια ανοικτή εκδήλωση όπου τέθηκαν και ενδιαφέροντα θέματα προς συζήτηση.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με ανακοίνωσης της Επιτροπής Πολιτών, «στα 22 χρόνια του θεσμού είναι η πρώτη και μοναδική φορά που τιμάται η χώρα μας με την απονομή αυτού του, διεθνούς εμβέλειας, βραβείου. Ένα γεγονός που αντιμετωπίστηκε με σιωπή και προσποιητή αδιάφορά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, τον συστημικό τύπο και τα μέσα ενημέρωσης. Η βράβευση της Επιτροπής Πολιτών είναι μια απονομή τιμής στους δημότες της Ιεράπετρας και σε όλους τους πολίτες και τις συλλογικότητες της χώρας που αντιστέκονται στην λαίλαπα της «ανάπτυξης», που υπερασπίζονται την πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον, το αγροπολιτισμικό τοπίο και προτείνουν ένα διαφορετικό, εναλλακτικό, βιώσιμο τρόπο ανάπτυξης».

hxonews

Σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Franco Nicolis ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του του, του άρεσε η αρχαιολογική παράδοση, η ηρεμία και η γαλήνη του τοπίου. Τόνισε ότι το βραβείο έχει ιδιαίτερη αξία και πως υπάρχει μια μεγάλη κοινωνία πίσω από αυτό. Η κληρονομία , επεσήμανε, δεν είναι μόνο των αρχαιολόγων, ανήκει και στον λαό της ευρύτερης περιοχής. Το να δρα ο λαός σε μια μικρή κοινωνία για να προστατεύσει τα αρχαία, είναι αξιοθαύμαστο. Αυτό που μας λένε οι αρχαίο πολιτισμοί είναι εκτός από τα υλικά, μπορούμε να δούμε μια αντανάκλαση του πολιτισμού μας σήμερα. Δουλειά των αρχαιολόγων να διατηρήσουν τα αρχαία και για τις επόμενες γενιές, όπως είπε.

hxonews

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Τομαδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την όλη εκδήλωση, την ποιότητα των συζητήσεων. Τέτοια γεγονότα είναι πλούτος. Είναι τιμή για τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και εργάστηκαν για να βοηθήσουν για τον τόπο ανιδιοτελώς προβάλλοντας έναν άλλο πολιτισμό.

hxonews hxonews hxonews

-

*Ευχαριστούμε για τη μετάφραση τον Ιωσήφ Βιτάλη

 

Πηγή: https://hxonews.gr/article/kai-epishma-to-brabeio-ths-enwshs-eyrwpaiwn-arxaiologwn-sthn-epitroph-politwn-ierapetras?fbclid=IwAR06JCAyBhtctjb3kbz-U_qnTXRYN0xQIErU_viJv8STBmxcpF5Zz9CwScQ

Διαβάστηκε 353 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 06:16