Να μην επιτρέπεται στα τουριστικά πλοία να προσεγγίζουν τις παραλίες της Χρυσή Ιεράπετρας, φέτος, όπως και το επόμενο καλοκαίρι, εισηγείται η αρμόδια επιτροπή που έχει οριστεί για την προστασία του νησιού, καθώς έκρινε ότι το φυσικό περιβάλλον εξακολουθεί να πλήττεται από την ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα τουριστών.
Σε αυτή την απόφαση κατέληξε η αρμόδια «Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή Ιεράπετρας», έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Αρχικός στόχος της συνεδρίασης ήταν να αξιολογηθεί η κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Χρυσής, αν αποδίδουν τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί κι αν ενδεχομένως θα πρέπει να οριστεί μέγιστος αριθμός επισκεπτών, ώστε να καταστεί πιο ελεγχόμενη η πρόσβαση τουριστών.
Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Ιεράπετρας ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες στην συνεδρίαση ότι η επισκεψιμότητα τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες στη Χρυσή ουσιαστικά δεν μπορεί να ελεγχθεί, ενώ παράλληλα διαπιστώνουν δυστυχώς αυξημένη παραβατικότητα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα «να υποβαθμίζει καταστρεπτικά το περιβάλλον στο νησί».
Έπειτα από εκτενή συζήτηση, διάρκειας περίπου πέντε ωρών, τα μέλη της Επιτροπής κατάληξαν σε μία σειρά από ιδιαίτερα ανησυχητικά συμπεράσματα. Ειδικότερα έκριναν ότι:
-> Δεν έχει συμβεί καμία αλλαγή ή βελτίωση από το προηγούμενο -μειονεκτικό- καθεστώς φύλαξης και εφαρμογής του νομικού πλαισίου προστασίας.
-> Οι αρμόδιες υπηρεσίες, υπό τις ισχύουσες συνθήκες (δυσκολία πρόσβασης, έλλειψη υποδομών εποπτείας), είναι αδύνατον να ασκήσουν αποτελεσματική φύλαξη και ικανό έλεγχο στον αριθμό των επισκεπτών που αποβιβάζονται από τα τουριστικά πλοία πάνω στους ήδη αυθαίρετους προβλήτες, για τους οποίους υπάρχουν εν ισχύ τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.
-> Δεν υπάρχει καμία επιτρεπόμενη υποδομή στοιχειώδους εξυπηρέτησης επισκεπτών και, δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.
-> Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της νήσου και ο οικότοπος του ‘θαλάσσιου’ κέδρου (άρκευθος) έχει πληγεί συστηματικά και αυξανόμενα από την ένταση των δραστηριοτήτων της καλοκαιρινής περιόδου και, κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα αντιμετώπισης και αποκατάστασης του.
Εισήγηση για αυστηρά μέτρα την επόμενη διετία
Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις τα μέλη της Επιτροπής κατέληξαν ομόφωνα στην απόφαση να εισηγηθούν την απαγόρευση προσέγγισης τουριστικών πλοίων στη Χρυσή για τα δύο επόμενα καλοκαίρια, αλλά και στην λήψη επιπλέον μέτρων προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Ειδικότερα η Επιτροπή εισηγείται ότι:
1) Δεν πρέπει να επιτραπεί, τουλάχιστον για ένα έτος, η συνέχιση της “μαζικής” και ανεξέλεγκτης αποβίβασης τουριστών στο νησί, η οποία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επισφαλής και επιζήμια διαχρονικά και, δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του προστατευόμενου τοπίου.
2) Στα τουριστικά ημερόπλοια επιτρέπεται να κάνουν μόνο τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις κοντά στις παραλίες, για να κάνουν μπάνιο οι επιβάτες. Οι λουόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των παραλιών, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στα ενδότερα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους τους όρους και περιορισμούς που ορίζει η Κ.Υ.Α. για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, καθώς και της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής, και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει το νησί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
3) Οι επιτρεπόμενοι λοιποί επισκέπτες στο νησί θα πρέπει είτε να διατηρούν νόμιμο δικαίωμα ή να διαθέτουν σχετική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή αρχές.
4) Τα παραπάνω προτείνεται να ισχύουν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, οπότε και θα επανεξεταστούν από την Επιτροπή συνεκτιμώντας τα δεδομένα και την πρόοδο στα θέματα επάρκειας φύλαξης και ελέγχου επισκεψιμότητας.
Τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν επίσης ότι θα συνεδριάσουν εκ νέου τον Φεβρουάριο, ενώ η εισήγησή τους για τα αυστηρά μέτρα που προτείνουν, καθώς και το σύνολο των πρακτικών από τις συνεδριάσεις τους θα αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, προκειμένου να επικυρωθεί η πρότασή τους.
Πηγή: https://www.inotos.gr/kriti/apagoreftiko-prosengisis-gia-ta-touristika-ploia-stis-paralies-tis-chrysis/?fbclid=IwAR2MEQ67YKDxbzFN_HI4Q0G6bJ_7KhqNk0kG-gIh5GH1tYZEjtsAdTKrnuQ