Κτηματολόγιο: Tελευταία ευκαιρία για 5 δήμους

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 10:16

Κάλεσμα στους ιδιοκτήτες εμπράγματων δικαιωμάτων στους Δήμους Φαιστού, Γόρτυνας, Βιάννου, Μινώα και Αρχανών Αστερουσίων να αξιοποιήσουν το επόμενο δεκαπενθήμερο και να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στα γραφεία κτηματογράφησης απευθύνει ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΟΜΗ κ. Χρήστος Ντάλας, υπογραμμίζοντας ότι εάν σπεύσουν εγκαίρως οι ιδιοκτησίες τους θα αποτυπωθούν στην επόμενη ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο Μάρτιο.

Σε αντίθετη περίπτωση – όπως τονίζει- εάν οι ιδιοκτησίες δηλωθούν αργότερα, μετά την παρέλευση του δεκαπενθημέρου, τότε ο κάθε πολίτης θα πρέπει να προσφύγει δικαστικά και να διεκδικήσει την ένταξή του στους κτηματολογικούς πίνακες. Αυτό μοιραία σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερο κόστος στους πολίτες που θα πρέπει να διασφαλίσουν τις ιδιοκτησίες τους, οι οποίοι αν σπεύσουν σήμερα θα μπορούν ανώδυνα και χωρίς κόστος να κατοχυρώσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι έχει λήξει και τυπικά η προθεσμία για την εμπρόθεσμη κατάθεση των δηλώσεων ιδιοκτησίας (δηλαδή όλοι οι φάκελοι που κατατίθενται πλέον είναι εκπρόθεσμοι), δεν επιβάλλεται πρόστιμο όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΟΜΗ κ. Χρήστος Ντάλας, καθώς όπως σημειώνει δεν υπάρχει καμία σχετική οδηγία.

Όπως προκύπτε,ι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η εταιρεία στους πέντε δήμους του νομού Ηρακλείου η κτηματογράφηση έχει κολλήσει σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 80% αλλά εξελικτικά, δεν το υπερβαίνει θεαματικά, καθώς η ροή των αιτήσεων που παραλαμβάνονται είναι εξαιρετικά περιορισμένη όπως και ο αριθμός των εμπράγματων δικαιωμάτων που καταγράφονται.

Ο κ. Ντάλας, πάντως από την πλευρά του σημειώνει ότι για κανένα λόγο οι πολίτες δεν θα πρέπει να χάσουν τη ευκαιρία που τους δίδεται σήμερα, προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και τους φακέλους των ιδιοκτησιών τους με δεδομένο το γεγονός ότι θα έχουν τη δυνατότητα άμεσα να ενταχθούν στους κτηματολογικούς πίνακες και να μην χρειαστεί να προσφύγουν δικαστικά. Ουσιαστικά ο εκπρόθεσμος φάκελος που θα καταθέσουν θα αντιμετωπισθεί ως εμπρόθεσμος και άρα χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Επίσης η έγκαιρη δήλωση των εμπράγματων δικαιωμάτων σημαίνει αυτόματα και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας η οποία διασφαλίζεται εγκαίρως από όσους «χρυσοδάκτυλους» επιχειρήσουν να την ιδιοποιηθούν. Ο ίδιος σημειώνει ότι έχει  ιδιαίτερη σημασία οι φάκελοι οι οποίοι κατατίθενται από τους πολίτες να είναι πλήρεις, ειδικά για τις περιπτώσεις της χρησικτησίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν υπάρχουν εκκρεμότητες και δεν τεκμηριώνεται η κατοχή μιας ιδιοκτησίας θα ζητείται στην προανάρτηση η κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων ως προϋπόθεση για να κατοχυρωθεί.

Πηγή: https://www.patris.gr/2022/01/05/ktimatologio-teleytaia-eykairia-gia-5-dimoys/?fbclid=IwAR26kjIUhy-EWZkOQN1X6o_4Fa_n5-wqb2-jGvpMCO_iczvayvlIyOHyPbw

Διαβάστηκε 405 φορές