Τίτλοι τέλους για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Δυτ. Πατραϊκό – ΕΛΠΕ και Energean ενημέρωσαν την ΕΔΕΥ ότι αποχωρούν

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 07:41

Λόγω του εκτιμώμενου μεγέθους του πιθανού κοιτάσματος, η περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού είχε χαρακτηριστεί και ως νέος Πρίνος. Ωστόσο με βάση τις τελευταίες εξελίξεις δε θα μάθουμε ποτέ εάν οι εκτιμήσεις για ύπαρξη τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων απολήψιμων βαρελιών είναι σωστές. Και αυτό διότι όπως έγινε γνωστό χθες, τα Ελληνικά Πετρέλαια, από κοινού με την Energean που επίσης συμμετείχε στην παραχώρηση, ενημέρωσαν την ΕΔΕΥ για την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από το μπλοκ του Δυτικού Πατραϊκού. 

Η κοινοπραξία είχε υποβάλει τον Ιανουάριο του 2020 αίτημα προς την ΕΔΕΥ για 18μηνη παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης φάσης του βασικού σταδίου ερευνών. Τότε η κοινοπραξία είχε επικαλεστεί προβλήματα με τις ελλείψεις λιμενικών υποδομών, που θα μπορούσαν να υποδεχθούν το γεωτρύπανο που θα διενεργούσε τη γεώτρηση αλλά και τον υπόλοιπο αναγκαίο εξοπλισμό που απαιτείται για μια τόσο απαιτητική και εξειδικευμένη εργασία. Σε κάθε περίπτωση, η κοινοπραξία θα έπρεπε εντός του φετινού χειμώνα είτε να προχωρήσει στη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης είτε να αποχωρήσει από την παραχώρηση. Τελικά επελέγη το δεύτερο. 

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Πατραϊκού παραχωρήθηκε στα ΕΛΠΕ στο διαγωνισμό open door (ανοιχτή πρόσκληση), ο οποίος ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2014. Στην κοινοπραξία που παραχωρήθηκε το θαλάσσιο οικόπεδο συμμετείχε επίσης η ιταλική Edison, η οποία ωστόσο αποχώρησε παραχωρώντας τη θέση της στην Energean. Η έκταση της περιοχής είναι 1900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η προκαταρκτική εκτίμηση για το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων είναι της τάξης των 100 - 140 εκ. απολήψιμων βαρελιών σε βάθος 2800 μέτρων. Ένα κοίτασμα αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να εισφέρει έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: https://energypress.gr/news/titloi-teloys-gia-tis-ereynes-ydrogonanthrakon-sto-dyt-patraiko-elpe-kai-energean-enimerosan

Διαβάστηκε 456 φορές