ΤΑΙΠΕΔ: Όλο το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πλάνο

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 07:15

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου, δημοσιεύτηκε η έγκριση του από 25 Οκτωβρίου 2021 αναθεωρημένου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης (Αsset Development Plan, ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, από το ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΚΥΣΟΙΠ).

Για παράδειγμα, για την Αττική Οδό αναφέρεται ότι η περίμετρος της διαγωνιστικής διαδικασίας θα καθοριστεί έως το τέλος του 2021 και η έναρξη του διαγωνισμού αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα σύμβαση παραχώρησης λήγει το φθινόπωρο του 2024. Η υφιστάμενη Αττική Οδός έχει μήκος 70 χλμ. και αποτελεί τον περιφερειακό δακτύλιο της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τη «σπονδυλική στήλη» του οδικού δικτύου του νομού Αττικής, αναφέρεται σχετικά. Αναμφίβολα θα αποτελέσει το «μήλον της έριδας» για τους κατασκευαστικούς ομίλους αλλά και τα διεθνή σχήματα και funds. Πρόσφατα, από το ΤΑΙΠΕΔ είχε αναφερθεί ότι προσδοκά σε έσοδα-μαμούθ από τον διαγωνισμό, υψηλότερα από τα 2,1 δις ευρώ που είχε «πιάσει» το 49% της ΔΕΔΔΗΕ.

Αναφορικά με άλλα assets, σημειώνεται ότι για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του λιμένα Αλεξανδρούπολης οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Ανάλογο χρονοδιάγραμμα έχει τεθεί για τον διαγωνισμό που σχετίζεται με τον λιμένα Καβάλας, όπως και για τις δεσμευτικές προσφορές για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου του λιμένος Ηγουμενίτσας. Για τον Βόλο, όπως έχει αναφέρει το insider, το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε φάση προετοιμασίας του διαγωνισμού, ενώ εξετάζει τη δυνατότητα αξιοποίησης μικρών λιμένων και μαρίνων στην Κέρκυρα (mega yacht, Σπηλιάς, Λευκίμμη). Για τον λιμένα Ηρακλείου αναφέρεται ότι οι δεσμευτικές προσφορές προβλέπονται στο β’ τρίμηνο του 2022.

Για τη Μαρίνα Καλαμαριάς αναμένονται προσφορές στις 24/02/2022, για τη Μαρίνα Πύλου η έναρξη της αναμένεται στο Q4 2021 και για την Κέρκυρα (mega yacht) η διαδικασία αναμένεται να εκκινήσει στο Q1 2022. Οι διαδικασίες για τη μαρίνα Μυκόνου βρίσκονται στο στάδιο εκπόνησης νέου masterplan, για αυτήν στο Αργοστόλι αξιολογείται το χρονοδιάγραμμα και για τη μαρίνα Ζακύνθου αναμένεται η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως και για αυτήν της Ιτέας όπου γίνονται νέες επαφές με ενδιαφερόμενους. Για την μαρίνα Μανδρακίου Ρόδου αναμένεται η υποβολή ΣΜΠΕ.  

Σε σχέση με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στην παρούσα φάση το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί τη χρονική στιγμή επανέναρξης του διαγωνισμού πώλησης ο οποίος διακόπηκε στη διάρκεια της φάσης των δεσμευτικών προσφορών (είχαν υποβάλει 9 σχήματα) λόγω συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία στην αεροπορική αγορά. Αναφορά γίνεται και για την Εγνατία Οδό όπου εκκρεμούν η έγκριση του τελικού σχεδίου παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η έκδοση ΚΥΑ για αναπροσαρμογή των διοδίων, οι υπογραφή της σύμβασης κ.α.

Για τις εισηγμένες ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ εξακολουθεί να υπάρχει η επισήμανσης περί αναζήτησης εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης σε συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ, ενώ η ΔΕΗ προχώρησε σε ΑΜΚ. Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών σημειώνεται ότι ο φάκελος έχει πάρει τον δρόμο για τη Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ για την ΔΕΠΑ Εμπορίας αναφέρεται ότι «για λόγους που αφορούν στην απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε τον Μάρτιο 2021 να αναστείλει τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών μέχρι τα τέλη του Q4 2021, οπότε και θα ενημερώσει του προεπιλεγέντες επενδυτές για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού και το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα».  Για την ΥΑΦΑ Καβάλας, στα επόμενα βήματα αναφέρεται σε έναρξη β’ φάσης διαγωνισμού το Q4 2021, σε έναρξη πρόσβασης στο VDR στο ίδιο διάστημα και για υποβολή δεσμευτικών προφορών στο Q2 2022.

Στα ακίνητα, για τον διαγωνισμό αναφορικά με την Αφάντου (η M.A. Angeliadis ως γνωστόν είναι πλειοδότης για το γκολφ στο βόρειο κομμάτι και η Aegean Sun για το νότιο), γίνεται λόγος για κλείσιμο συναλλαγής στο Q4 2021 (βόρειο τμήμα). Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση, σημειώνεται ότι η διαδικασία συνολικά έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.) και το ΣτΕ (το σχέδιο ανάπτυξης), έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα με εισφορές ακινήτων και με συμβάσεις αγοροπωλησίας μετοχών, έκλεισε η οικονομική συναλλαγή προ διετίας για το νότιο τμήμα, ενώ έχει εκδοθεί από το ΥΠΕΘΑ σχετική αναγκαία υπουργική απόφαση που είναι προϋπόθεση για το βόρειο κομμάτι.

Για το ακίνητο στην Κύθνο αναμένεται έγκριση από το Ε.Σ. έως τα μέσα Ιανουαρίου 2022 και μετά η υπογραφή συμβολαίων. Για τα περίπου 1.000 στρέμματα στο Μαρκόπουλο (προς αξιοποίηση 590) με κτιριακές υποδομές (Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο) αναμένεται η τελική διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος με παραμονή των εγκαταστάσεων, η διαβίβαση του σχεδίου ΠΔ στο ΣτΕ, η προετοιμασία των τευχών και η έναρξη του διαγωνισμού (Q4 2021 με Q2 2022).   

Για το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου (345 στρέμματα), αναμένονταν ανάδειξη πλειοδότη έως τις 15/11, έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο έως τις 15/02/2022 και οικονομικό κλείσιμο τον προσεχή Μάρτιο. Το προηγούμενο διάστημα έγινε έλεγχος νομιμοποιητικών εγγράφων και προετοιμασία για άνοιγμα προσφορών.

Για το ακίνητο στις Θερμοπύλες 785.398 τ.μ. (ξενοδοχεία, υδροθεραπεία κ.α.) αναμένεται διαβούλευση ΣΜΠΕ  στο Q2-Q3 2022 και πιθανή έναρξη διαγωνισμού στα τέλη 2022. Για τα 468 στρ. Λουτρόπολης στα Καμένα Βούρλα αναμένεται έναρξη διαδικασίας στο Q1 2022 (τώρα είναι στο στάδιο διαβούλευση με ενδιαφερόμενους, διαδικασιών για τη ΣΜΠΕ κ.α.). για το κάμπινγκ στα Καμένα Βούρλα (αξιοποιήσιμα 580 στρ. από σύνολο 800 στρ.) είναι σε διαδικασία το premarketing, στο Q1-Q2 2022 αναμένεται διαβούλευση ΣΜΠΕ, στο β’ «μισό» του 2022 αναμένονται το σχέδιο, τα διατάγματα, οι εγκρίσεις κ.α., ενώ η διαδικασία θα εκκινήσει στο τέλος του 2022 (υπό την αίρεση επίλυσης θέματος βιολογικού καθαρισμού).

Αναφορικά με το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας (παραλιακό, 126 στρέμματα) το action plan προέβλεπε έγκριση ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ το Q4 2021, διαβούλευση το πρώτο τρίμηνο 2022 και διαγωνισμό στο β’ τρίμηνο του επόμενου έτους. Για το κάμπινγκ στην Κασσάνδρα (299 στρέμματα, αξιοποιήσιμα περίπου 140 στρ.) εκκρεμούν μελέτες ΕΣΧΑΔΑ, εγκρίσεις, η ΣΜΠΕ οπότε η διαδικασία προβλέπεται για το Q3 2022. Αρχές 2022 αναμένεται διαγωνισμός για τα περίπου 3.300 τ.μ. του πρώην ακινήτου ΕΟΜΕΧΧ στον δήμο Ταύρου-Μοσχάτου.

Για πολλά από τα ακίνητα η «τρέχουσα κατάσταση» αναφέρεται σε επίλυση νομικών, αρχαιολογικών ή άλλων ζητημάτων, σε διαδικασία premarketing, σε ολοκλήρωση μελετών ΕΣΧΑΔΑ ή ΣΜΠΕ,

Όπως προκύπτει, το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Αsset Development Plan, ADP), εγκρίθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε., στις 5 Νοεμβρίου 2021 και αφορά στην αξιοποίηση των συμπεριλαμβανομένων σε αυτό περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, ήτοι:

1. 10 Οργανισμοί Λιμένων

2. Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης

3. Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Α.Ε.

4. Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας

5. Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου

6. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (Δ.Α.Α.)

7. Μαρίνα Θεσσαλονίκης (Αρετσού)

8. Μαρίνα Πύλου

9. Μαρίνα Megayacht-Κέρκυρα

10. Λιμένας/Μαρίνα Λευκίμμης - Κέρκυρα

11. Λοιπές Μαρίνες

12. Εγνατία Οδός

13. Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.)

14. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.)

15. Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ.)

16. Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (Ε.ΥΔ.Α.Π.)

17. Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (Δ.ΕΠ.Α.)

18. Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα

19. Αττική Οδός

ΑΚΙΝΗΤΑ (20, 21, 22)

20. Αφάντου

21. Ηλεκτρονική δημοπρασία ΙΧ

22. Οικ. Μαρκοπούλου

ΑΚΙΝΗΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ (23, 24, 25)

23. Ακίνητο Θερμοπυλών

24. Ακίνητο λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων

25. Ακίνητο camping Καμμένων Βούρλων

26. Γούρνες Ηρακλείου

27. Ακτή και camping Αγίας Τριάδας

28. Ακτή και camping Ποσειδίου Κασσάνδρας

29. Πρώην ακίνητο ΕΟΜΜΕΧ, στις οδούς Κορυζή και Θράκης στον Ταύρο (Δήμος Ταύρου - Μοσχάτου)

30. Ακίνητο στη θέση Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Πηγή: https://www.insider.gr/epiheiriseis/199044/taiped-olo-epikairopoiimeno-epiheirisiako-plano?fbclid=IwAR0bSoWakTtzFv4BjUYJ8gyJXoQxhj5ZEnfZRo0VhQcL3fzn6DfHyd0yF7g

Διαβάστηκε 420 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 07:38