Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά τις διαφωνίες στο μέγεθος του ισχυρού σεισμού τώρα διαφωνίες και στα εκατοστά βύθισης του Αρκαλοχωρίου

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 07:47

Μέρες έχουν περάσει από το μεγάλο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του γειτονικού  Δήμου Αρχανών Αστερουσίων κι ακόμα οι κάτοικοι αναρωτιούνται για το ακριβές μέγεθος του.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ήταν άνω των 6 Ρίχτερ και σκοπίμως υποβαθμίστηκε στα 5,8 για λόγους μη καταβολής, όπως λένε, υψηλότερων αποζημιώσεων.

Οι αρχικές εκτιμήσεις εξάλλου του μεγέθους του από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο διέφεραν, κι αυτό ενίσχυσε τις διαφωνίες.

Κι εκεί που το θέμα του μεγέθους κυριαρχεί στις συζητήσεις και τις αντεγκλήσεις ήλθε ένα νέο ζήτημα να διχάσει αυτή τη φορά τους ειδικούς.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από το μήκος της βύθισης της περιοχής του Αρκαλοχωρίου μετά το σεισμό.

Η Επιτροπή Τηλεπισκόπησης και Διαστημικών Εφαρμογών-ΕΤΔΕ δημοσίευσε χθες χάρτη που δείχνει πως βυθίστηκε κατά 20 εκατοστά η περιοχή του Αρκαλοχωρίου από την διάρρηξη του σεισμού Μ 5.9, αυτό είναι το δικό της μέγεθος της δόνησης.

Σύμφωνα με την ίδια: "Η γεωμετρία της παραμόρφωσης, όπως μετρήθηκε από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων διαφορετικών τροχιών του Copernicus Sentinel-1, δείχνει ως πιθανή πηγή ένα από τα ρήγματα που ορίζουν το ανατολικό περιθώριο της πεδιάδας Καστελλίου.

Η σεισμική δόνηση ενεργοποίησε επίσης πολλές μεγάλες κατολισθήσεις σε απόσταση 10-15km από το ρήγμα, καθώς και εδαφικές ρωγμές 1-4 cm.

Την εικόνα της παραμόρφωσης του εδάφους στο Αρκαλοχώρι μετά το σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, την οποία κατέγραψε δορυφόρος, εξέτασαν και μελέτησαν και οι ερευνητές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου, Αθανάσιος Γκανάς και Βαρβάρα Τσιρώνη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δορυφορικών εικόνων πριν και μετά το σεισμό της περασμένης Δευτέρας φαίνεται στους δικούς τους χάρτες η παραμόρφωση του εδάφους με βύθιση κατά 16,8 εκατοστά.

«Στη δορυφορική εικόνα παρατηρώ 6 κροσσούς, δηλαδή ομόκεντρους κύκλους με εναλλαγή χρωμάτων γαλάζιο, κίτρινο κόκκινο, όπου μου δείχνουν την κίνηση απομάκρυνσης από το δορυφόρο δηλαδή την βύθιση του εδάφους κατά 16,8 εκατοστά» είπε ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Δρ Αθανάσιος Γκανάς.

Νωρίτερα ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού, είχε αναφερθεί σε βύθιση 14 εκατοστών (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Πηγή: https://www.newshub.gr/el/kriti/meta-tis-diafonies-sto-megethos-toy-ischyroy-seismoy-tora-diafonies-kai-sta-ekatosta-vythisis-toy-arkalochorioy

Διαβάστηκε 504 φορές