Υποστελέχωση, αναστολές, τώρα και παραιτήσεις γιατρών-Με «εντέλλεσθαι» οι εφημερίες στο ΓΝΑΝ

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 12:25

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η ΑΝΑΤΟΛΗ είχε αναφερθεί στα προβλήματα που προκύπτουν στην εύρυθμη λειτουργία του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου Νεάπολης, ιδιαίτερα μετά την αναστολή εργασίας 13 ανεμβολίαστων εργαζομένων. Και κυρίως στο διοικητικό κομμάτι της δομής, όπου λόγω έλλειψης προσωπικού (υπάρχει μόνο ένας μόνιμος) δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν ούτε τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Έχουν φύγει μεταξύ άλλων διοικητικός διευθυντής- προϊστάμενος οικονομικού και ταμίας.

Απτό παράδειγμα αποτελεί η μισθοδοσία των εργαζομένων: οι επικουρικοί θα πληρωθούν στις 27/9, δύο εβδομάδες δηλαδή μετά την ημερομηνία που θα έπρεπε αυτό να γίνει υπό κανονικές συνθήκες. Με την λύση της μετακίνησης διοικητικών από άλλα Νοσοκομεία να μην μπορεί να σταθεί, αφού πρόκειται ουσιαστικά για τον ίδιο φορέα διασυνδεόμενων δομών. Επίσης, η ούτως ή άλλως οριακή λειτουργία και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, ενώ θα πρέπει οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν να είναι μόνιμοι.

 

Κάλυψη κενών με επικουρικό και συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες

Σύμφωνα με  πληροφορίες, πάντως, της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, από το αμέσως προσεχές διάστημα θα εκκινήσουν διαδικασίες πρόσληψης -για τρεις μήνες -διοικητικού προσωπικού μέσω συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρίες για να καλυφθούν τα κενά.

Επιπλέον, αναμένεται να προσληφθεί με τρίμηνες συμβάσεις επικουρικό διοικητικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό από την πλατφόρμα του υπουργείου (έκλεισε την Τετάρτη).

Όπως είπε σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Διαλυνάκειου Κωστής Καραταράκης, υπάρχει ενδεχόμενο εντός της τρέχουσας εβδομάδας τρεις υπό αναστολή εργαζόμενοι στην διοικητική υπηρεσία να αλλάξουν γνώμη και να κάνουν το εμβόλιο και να επιστρέψουν -όπως προβλέπει και το σχετικό ΦΕΚ- στην εργασία τους, λύνοντας έως ένα βαθμό τα χέρια αναφορικά με την διεκπεραίωση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πρώτη φάση πιο πιθανό θεωρείται το σενάριο άμεσα να εμβολιαστούν οι δύο, με τις συνεννοήσεις με τον τρίτο εργαζόμενο να είναι εν εξελίξει.

 

Ομαδική παραίτηση 9 Γιατρών του Διαλυνάκειου

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο «πονοκέφαλος» της Διοίκησης και των αρμοδίων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο από την ανακοίνωση της ομαδικής παραίτησης που υπέβαλαν εννέα Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου (τρεις γιατροί), των Περιφερειακών Ιατρείων ευθύνης του (Ελούντας, Βραχασίου, Χουμεριάκου, Κριτσάς- τέσσερις γιατροί) και της ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου (δύο γιατροί).

 

Τί απαντά η Διοίκηση

O Διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου Μανόλης Ανδρεαδάκης δεν θέλησε, από την πλευρά του, να πάρει ακόμη επίσημη θέση για το ζήτημα της παραίτησης, αρκούμενος να σχολιάσει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι «στόχος μας είναι να διαφυλαχθεί η λειτουργία του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου», τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχουμε λάβει από το υπουργείο καμία ενημέρωση για πρόθεση κλεισίματός του». Όπως προσθέτει, ο ίδιος συνεχώς ασχολείται και πιέζει τόσο για το θέμα της κενής, μετά και την παραίτηση της κ. Χατζέα, θέσης του Αναπλ. Διοικητή της δομής, όσο και για το Κέντρο Αποκατάστασης, που έχει πάει χρονικά πίσω λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι μέχρι η ομαδική αυτή παραίτηση να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Υγείας και αυτό δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, οι εν λόγω γιατροί παραμένουν κανονικά στις θέσεις τους.

Κύκλοι από το στενό περιβάλλον του Διοικητή, πάντως, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ αμφισβητούν όσα αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί, λέγοντας ότι «ο αριθμός των εφημεριών τους δεν επηρεάστηκε καθόλου από τη συμμετοχή τους στο ΓΝΑΝ, το ζήτημα είναι ότι δεν θέλουν να έρχονται». Μεταφέρουν δε πως δεν αποκλείεται να κληθεί από το υπουργείο ελεγκτής (δημόσιας διοίκησης) για να καταγράψει τον αριθμό των περιστατικών που ελέγχονται στην κάθε εφημερία. «Η εφημερία που έρχονται και κάνουν στο ΓΝΑΝ το μεσημέρι δεν επηρεάζει την πρωινή δουλειά τους στη Νεάπολη», προσθέτουν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που έγινε προ 20 περίπου ημερών ανάμεσα στη Διοίκηση και τη Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΑΝ και στους γιατρούς του Διαλυνάκειου, τούς μεταφέρθηκε ότι λόγω και της έξαρσης της πανδημίας, των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από τις αναστολές εργασίας, αλλά και της φορτωμένης τουριστικής περιόδου θα λάβουν χώρα μετακινήσεις προσωπικού και στην περιοχή μας, όπως και σε όλη τη χώρα. «Τους προτάθηκε», αναφέρουν οι πηγές, «να γίνονται οι 60 από τις 80 συνολικά εφημερίες στο Διαλυνάκειο και οι υπόλοιπες 20 στο ΓΝΑΝ και οι γιατροί έδωσαν τη διαβεβαίωσή τους. Την 1/9 μας είπαν τελικά ότι διαφωνούν και ότι προτίθενται να δώσουν μόνο τις 10».

 

Η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου

Αναφορικά με την απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΓΝΑΝ (σ.σ. συμβουλευτικό όργανο προς την Διοίκηση όπου ο Διοικητής δεν συμμετέχει) για άρνηση συμμετοχής ειδικευομένων από την Εσωτερική Παθολογία στην λειτουργία των ΤΕΠ, οι κύκλοι της Διοίκησης αναφέρουν ότι «αυτό συνέβαινε την περίοδο κατά την οποία τα περιστατικά στην Παθολογική ήταν περιορισμένα, τώρα σχεδόν επί μονίμου βάσεως η Παθολογική νοσηλεύει 30 άτομα, εκ των οποίων τα 10 είναι covid. Περιστατικά που είναι σε συνεχή εξέλιξη και ο ένας ειδικευόμενος αυτή τη δουλειά δεν προλαβαίνει να την κάνει. Ο Διοικητής δεν μπορεί να πηγαίνει κόντρα και να αμφισβητεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου αυτού που απαρτίζεται από γιατρούς, επιμελητές γιατρούς, εκπρόσωπο των εργαζομένων και των νοσηλευτών και το λοιπό προσωπικό και που δεν βλέπει το θέμα μονομερώς».

Το θέμα αυτό, πάντως, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στην αυριανή συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου.

 

Με «εντέλλεσθαι» οι εφημερίες

Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου οι εφημερίες στο ΓΝΑΝ από τους γιατρούς του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου, θα γίνουν με «εντέλλεσθαι» της Διοίκησης των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων (10-12 συνολικά, περί τις 2 στον κάθε γιατρό). Τα έγγραφα αναμένεται να αποσταλούν στους γιατρούς σήμερα το πρωί.

Πηγή: https://www.anatolh.com/2021/09/13/ypostelechosi-anastoles-tora-kai-paraitiseis-giatron-me-entellesthai-oi-efimeries-sto-gnan/

Διαβάστηκε 475 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 03:40