Παραλία στον Δερματά και μαρίνα στο Παγκρήτιο…εκτός και αν έχει αντιρρήσεις η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 10:14

Ο κύβος ερρίφθη για τον αποχαρακτηρισμό της μαρίνας στον κόλπο του Δερματά. Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 26 Ιουνίου, έχει ενταχθεί η αποχωροθέτηση, του Δερματά ως Τουριστικός Λιμένας. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτόματα κλείνει το κεφάλαιο της δημιουργίας μαρίνας στον κόλπο του Δερματά και παράλληλα δρομολογεί δύο σημαντικές εξελίξεις για το Ηράκλειο.

 

Αφενός ότι ανοίγει ο δρόμος για τη χωροθέτηση μαρίνας στο Παγκρήτιο Στάδιο και αφετέρου ότι ξεμπλοκάρει η διαδικασία για να γίνει παραλία ο κόλπος του Δερματά.

 

Ο γόρδιος δεσμός της εμπλοκής

 

Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Ηρακλείου κόβει οριστικά το γόρδιο δεσμό της εμπλοκής της αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά, που είχε εξελιχθεί σε θυελλώδη αντιπαράθεση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με αποτέλεσμα να τιναχθεί στον αέρα η σχετική εργολαβία. Ο θλιβερός επίλογος της επίπονης διάλυσης της εργολαβίας, δεν έκαμψε τη Λότζια που συνέταξε νέο οδικό χάρτη για να φτάσει στο στόχο της που δεν είναι άλλος από την απόδοση της παραλίας του κόλπου του Δερματά στους Ηρακλειώτες.

 

Η ένταξη του αποχαρακτηρισμού της μαρίνας του κόλπου του Δερματά στο νομοσχέδιο του υπουργείο Τουρισμού, που ήρθε μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Λότζια σε κυβερνητικά στελέχη, σφραγίζει μια μακροχρόνια αντιπαράθεση που δίχασε την τοπική κοινωνία από τις αρχές της 10ετίας του ΄90 και μάλιστα έφτασε μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο δρόμος για την αποχωροθέτηση του κόλπου του Δερματά όπως είχε αποκαλύψει η «Π» άνοιξε όταν η 13η ΕΒΑ, ενέκρινε τη σχετική απόφαση της Λότζια.

 

Συγκεκριμένα έδωσε το «πράσινο φως» για τον αποχαρακτηρισμό του κόλπου, όπου με απόφαση της πρώην υπουργού Πολιτισμού Ντόρας Μπακογιάννη το 1993 είχε ενταχθεί ο Δερματάς στην κατηγορία των  τουριστικών λιμένων. Για την ακρίβεια η τοπική εφορία αρχαιοτήτων έδωσε τη συγκατάθεση της για τον αποχαρακτηρισμό του κόλπου του Δερματά και για τη δημιουργία μαρίνας στο Παγκρήτιο στάδιο, που είναι το επόμενο σχέδιο που αναμένεται να βάλει μπροστά του τώρα ο Δήμος Ηρακλείου.

 

 

Η αποχωροθέτηση του Δερματά φέρνει τη μαρίνα στο Παγκρήτιο Στάδιο

 

Στελέχη της Λότζια σχολίαζαν στην «Π» ότι με αφετηρία την αποχωροθέτηση του κόλπου του Δερματά ανοίγει ο δρόμος για να γίνει ο Δερματάς παραλία. Αυτό αποτέλεσε στόχευση της δημοτικής Αρχής διαχρονικά καθώς είχε εκφράσει την επιθυμία της οι Ηρακλειώτες να μπορούν να απολαύσουν ξανά το κολύμπι στο Δερματά όπως γινόταν μέχρι και το τέλος της  δεκαετίας του ΄70, αρχές ΄80.

 

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ανατεθεί μια νέα μελέτη η οποία δεν θα είναι εστιασμένη στην αντιδιαβρωτική προστασία των ενετικών τειχών, -που ασφαλώς θα αποτελέσει και αυτό το ζήτημα κρίσιμη παράμετρο-, αλλά στην δημιουργία παραλίας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση που έρχεται να αλλάξει τη λειτουργική χρήση ενός ιστορικού τμήματος του παραλιακού μετώπου, αφού θεμελιώνεται ένα νέο πλαίσιο επανασύνδεσης του με την πόλη.

 

Έτσι ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά στην ανάθεση νέας μελέτης και νέας επαναπροκύρηξης του έργου για τη δημιουργία παραλίας στον κόλπο του Δερματά.

 

Μαρίνα στο Παγκρήτιο Στάδιο

 

Παράλληλα όμως η Λότζια αναμένεται να ξαναπιάσει το νήμα της δημιουργίας μαρίνας στο Παγκρήτιο Στάδιο, αξιολογώντας ότι το μεγάλο αυτό ναυταθλητικό έργο θα μπορέσει να δημιουργήσει όρους και συνθήκες για να αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή του δυτικού ιστού της πόλης και να  καταστεί πόλος έλξης και τόπος ιδιαίτερα υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών για τους πολίτες που διαμένουν στην περιοχή αυτή.

 

Ταυτόχρονα όμως θα αποτελέσει και μοχλό πίεσης για να ολοκληρωθούν έργα πολιτικής προστασίας που έχουν να κάνουν με τον ποταμό Γιόφυρο που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Όπως είναι γνωστό, η δημοτική Αρχή είχε ξεκινήσει σειρά επαφών με στελέχη της προηγούμενης Κυβέρνησης, από όπου είχε προκύψει ότι ο δρόμος για τη δημιουργία μαρίνας δίπλα από το Παγκρήτιο Στάδιο ανοίγει με τη συμμετοχή ιδιωτών, δηλαδή με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ), αφού το κόστος της μεγαλεπήβολης παρέμβασης που προσεγγίζει τα 100 εκ. ευρώ δεν είναι δυνατό να καλυφθεί με διαφορετικό τρόπο.

 

Επίσης είχε ξεκαθαριστεί ότι επειδή πρόκειται για μια μεγάλης έκτασης παρέμβαση που ξεπερνά τα 50 στρ. απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την  χωροθέτηση της μαρίνας.

 

Εκτός των άλλων είχε διαπιστωθεί ότι απαιτείται η ανάθεση ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης μέσα από την οποία θα αποκρυσταλλωθεί  στην τελική μορφή του ο σχεδιασμός για την δημιουργία μαρίνας στο Παγκρήτιο Στάδιο, αφού πρώτα δώσει το ΚΑΣ το πράσινο φως τη μεγάλη επένδυση.

 

Παράλληλα είχε ξεκαθαριστεί ότι η έγκριση και χωροθέτηση της μαρίνας στο Παγκρήτιο Στάδιο, σημαίνει ότι  θα πρέπει να προχωρήσει στην εκπόνηση μιας σειράς τεχνικών μελετών σε προκαταρκτικό στάδιο, και συγκεκριμένα, τοπογραφική – βυθομετρική αποτύπωση της περιοχής. Επίσης, προκαταρτική μελέτη λιμενικών έργων, γεωλογική, ακτομηχανική και ιζηματολογική αναγνώριση της παράκτιας ζώνης όπως επίσης και  γεωτεχνική έκθεση.

 

Αντίστοιχα απαιτείται μελέτη προκαταρτικού προσδιορισμού περιβαλλοντικών απαιτήσεων, μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας. Ουσιαστικά όμως η οικονομοτεχνική μελέτη θα αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η μαρίνα καθώς και τα τελικά ακριβή γεωμετρικά χαρακτηριστικά της.

Πηγή: https://www.patris.gr/2021/06/16/paralia-ston-dermata-kai-marina-sto-pagkritio-ektos-kai-an-echei-antirriseis-i-apokentromeni-dioikisi/?fbclid=IwAR1s0S_GIC5J6srtQESb0mr57ENfNWVQ_yCD3t1N0I05XLZ30sh9hrM10sY

Διαβάστηκε 564 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 09:13