Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο: τι είναι και τι προσφέρει σε πολίτες και επενδυτές

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 11:26

Στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο έχουν ήδη καταχωρηθεί 18.600 ακίνητα μνημεία, 3.400 αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί τόποι και 844 ζώνες προστασίας, προσφέροντας σε δημόσιους φορείς, ιδιώτες αλλά και επενδυτές άμεση και έγκυρη ενημέρωση για το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, των μνημείων της επικράτειας, καθώς και των ζωνών προστασίας  τους, αλλά και για τυχόν δεσμεύσεις και περιορισμούς που υφίστανται, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Ενόψει της κανονικής λειτουργίας της πύλης και της βάσης δεδομένων, αναμένεται αρμοδίως να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις  προοπτικές και τους τρόπους διασύνδεσης του  Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, με τα ψηφιακά συστήματα του Κτηματολογίου, taxisnet, έκδοσης οικοδομικών αδειών  και ελέγχου της δόμησης του ΤΕΕ και σε επόμενο στάδιο με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΠΟΑ, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, μέσω ενός πολύ εύχρηστου Διαδραστικού Χάρτη,  πληροφορίες οι οποίες απαιτούσαν πολύ χρόνο, θα είναι τώρα διαθέσιμες σε κάθε πολίτη, συγκεντρωμένες στο ψηφιακό αποθετήριο. Με το πάτημα ενός κουμπιού, παρέχεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα  να ελέγχουν οι ίδιοι τους όρους και τους πιθανούς περιορισμούς που επηρεάζουν την ιδιοκτησία ή τη μελλοντική επένδυσή τους.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αυτό το σύγχρονο και λειτουργικό εργαλείο, διασφαλίζουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε υπηρεσία, κάθε Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε όλη την Ελλάδα, θα μπορεί εύκολα και με απόλυτη ακρίβεια να επεξεργάζεται τις νέες κηρύξεις Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων αλλά και να διορθώνει τυχόν λάθη και σφάλματα.  Τον Ιούνιο 2021, με την ολοκλήρωση του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, η Πύλη αποδίδεται στο ευρύ κοινό.

Τα ψηφιακά συστήματα

Στα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσιάστηκαν σε ειδική διαδικτυακή εδκήλωση  οι δύο διαδικτυακές πύλες του “Αρχαιολογικού Κτηματολογίου”  και του “Εμπλουτισμού Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξης νέου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων”.

Απαιτήθηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για την ολοκλήρωσή των δυο έργων τα οποια ανέλαβε η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”: Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο με προϋπολογισμό 5.255.758,80€ ενώ το έργο του  Εμπλουτισμού των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων  με συνολική δαπάνη 10.069.057,97 €.

Μια μοναδική πύλη πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας είναι το έργο «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων». Από την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν τον πλήρως ολοκληρωμένο και λειτουργικό ιστότοπο nationalarchive.culture.gr. Είναι ένα εξαιρετικά εύχρηστο και φιλικό εργαλείο διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος. Περιλαμβάνει καταγραφές 684.000 κινητών μνημείων, από νεολιθικά εργαλεία μέχρι κεραμεική κλασικών χρόνων, από ελληνιστικά γλυπτά, μέχρι βυζαντινές τοιχογραφίες, από μεταβυζαντινές εικόνες μέχρι παραδοσιακές φορεσιές. Στη Διαδικτυακή Πύλη δημοσιεύονται, σε πρώτη φάση, περίπου 63.000 αντιπροσωπευτικά μνημεία, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του συγχρηματοδοτούμενου έργου.

Η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι «ειδικά το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο απευθύνεται και στους πολίτες, οι οποίοι μπορούν εύκολα και έγκυρα να ενημερώνονται για οτιδήποτε αφορά στην προσωπική τους περιουσία, για οποιαδήποτε αγοραπωλησία, για οποιαδήποτε πράξη σχετίζεται με αδειοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σήμερα, που η απλοποίηση των διαδικασιών αποτελούν βασικό στόχο αυτής της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρούμε ένα βήμα πιο μπροστά. Το έργο του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου θα συνδυαστεί με το παλαιότερο έργο της απλοποίησης των διαδικασιών, στο οποίο την περίοδο 2010-14 επένδυσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τώρα ο απώτερος στόχος του γίνεται εφικτός: Ο πολίτης να μπορεί να παραλαμβάνει από τον εκτυπωτή του σπιτιού του το πιστοποιητικό, το οποίο χρειάζεται, για οποιαδήποτε αδειοδότηση σχετική με τις χρήσεις γης αφορά στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υπάρχουν και η τεχνογνωσία και οι πόροι».

Αντίστοιχα, το έργο “Εμπλουτισμού Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών η κα Μενδώνη είπε ότι «παρέχει στους χρήστες, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και σε όλους τους διαχειριστές του πολιτιστικού αποθέματος, μια δυναμική βάση δεδομένων, η οποία ξεκινά με τα 63.000 τεκμήρια, παρέχοντας την εξαιρετική ευκαιρία της εξωστρεφούς διάστασης και των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, αλλά και του ελληνικού πολιτισμού. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα πρέπει να μάθουν να τα χρησιμοποιούν αλλά και να το εμπλουτίζουν συνεχώς».

Αντιπαράθεση ΥΠΠΟΑ- ΣΥΡΙΖΑ

Η επίσημη παρουσίαση των δύο διαδικτυακών πυλών για το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και το Εθνικό Αρχείο Μνημείων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού  συνοδεύτηκε από ανταλλαγές πυρών για την διαχείριση τους μεταξύ ΥΠΠΟΑ και ΣΥΡΙΖΑ.  Δείτε τις δηλώσεις  εδώ  της υπουργού Λίνας Μενδώνη, που  κατήγγειλε την αντιπολίτευση για fake news και εδώ της Σίας Αναγνωστοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε για “ολικό το μπάχαλο στον Πολιτισμό – Εμπαιγμός από την κ. Μενδώνη και για τα ψηφιακά έργα του ΥΠΠΟΑ”

Πηγή: https://ecopress.gr/archaiologiko-ktimatologio-ti-einai-kai-ti-prosferei-se-polites-kai-ependytes/?fbclid=IwAR007RszrdvL7MpB647p082ak7rnU20l98z9vhVupDJV3jwBKfMg4qE4mWs

Διαβάστηκε 613 φορές