Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πρόγραμμα "Διατηρώ" να γίνει πράξη

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 07:44
Η βαρυσήμαντη Διάταξη με Αρ. Τροπολογίας 44 A'/26.03.2021 του Νόμου 4787 η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε καθαίρεση με συνοπτικές διαδικασίες ερειπωμένα κτίρια παλαιότερα των 100 ετών που συγκροτούν την Αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, ψηφίσθηκε την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 από τη Βουλή, σε νομοσχέδιο για το Ελληνικό (!).
 
Η εξέλιξη αυτή καθιστά περισσότερο από ποτέ επιτακτική την ανάγκη να προωθηθεί άμεσα το πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ που θα δώσει την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων να τα στερεώσουν και να τα αποκαταστήσουν.
 
Τα κτίρια στα οποία απευθύνεται η διάταξη ακόμη και αν δεν είναι κηρυγμένα διατηρητέα, θεωρούνται από το ΥΠΠΟΑ «προστατευόμενα» εφόσον είναι παλαιότερα των 100 ετών και βρίσκονται μέσα σε κηρυγμένο «ιστορικό τόπο». Και σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Προστασία της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (Σύμβαση της Γρανάδας) που επικυρώθηκε ομόφωνα από την Ελληνική Βουλή με τον Ν 2039/1992, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη «να φροντίσει ώστε τα προστατευόμενα ακίνητα να μην αλλοιωθούν, ερειπωθούν ή κατεδαφιστούν» και «να ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία για τη συντήρηση και αναστήλωση αυτής της κληρονομιάς».
 
 
 
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχει στείλει, μεταξύ άλλων σχετικών ενεργειών, και επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, κο Σκρέκα, ζητώντας την δέσμευση του για την υλοποίηση του Προγράμματος ΔΙΑΤΗΡΩ (επισυνάπτεται). Επίσης, η ευρωπαϊκή οργάνωση Europa Nostra με επιστολή της στους Υπουργούς Περιβάλλοντος, κο Σκρέκα, και Οικονομικών, Δρ. Σκυλακάκη, δήλωσε τη στήριξη της στο πρωτοποριακό Πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ (επισυνάπτεται).
 
 
 
Εξάλλου, ο ρόλος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ως καταλύτη για την περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη/αναγέννηση της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης τονίζεται στα παρακάτω ευρωπαϊκά κείμενα:
 
- Το πρόσφατο «European Cultural Heritage Green Paper» European Cultural Heritage Green Paper - Full Paper (ADVANCED DRAFT MARCH 2021) by Europa Nostra - issue
 
- European Heritage Alliance Manifesto ‘Cultural Heritage: a powerful catalyst for the future of Europe.
 
 
 
Η Αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας, αποτελεί σημαντική παράμετρο όχι μόνο ταυτότητας αλλά και οικονομικής ανάπτυξης, και η διατήρηση της -έναντι της κατεδάφισης- αποτελεί βασική επιλογή εξοικονόμησης ενέργειας και φυσικών πόρων. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, πρέπει άμεσα να προωθηθεί η διάσωσή της, με πρώτο βασικό βήμα το πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη -Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693.
 

Πηγή: http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com/2021/04/blog-post_823.html

Διαβάστηκε 498 φορές